Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lue Vantaan Sanomien uusi kuukausiliite Selkovantaalainen täältä!

Koronakevään jälkiä paikataan Vantaalla tukiopetuksella, erityisopettajilla ja koulunkäyntiavustajilla – näin syyslukukausi käynnistyy Vantaan kouluissa ensi viikolla

Opiskelu: Vantaa sai 4,2 miljoonan euron erityistuen koronaviruksen aiheuttamien poikkeusolojen vaikutusten tasoittamiseksi. Summa on jaettu kouluille oppilasmäärän mukaan ja sillä voi palkata muun muassa koulunkäyntiavustajia.

Syyslukukausi Vantaan perusopetuksessa alkaa ensi torstaina. Oppilaat suuntasivat kesälomalle poikkeuksellisissa tunnelmissa, sillä toukokuussa ehti olla vain kaksi ja puoli viikkoa lähiopetusta kevään pitkän etäopetuskauden jälkeen.

Opetuksessa panostetaankin syyslukukaudella aiempaa enemmän siihen, että kevään etäopetuksen ja poikkeusolojen aiheuttamat vaikutukset tasoittuisivat.

Vantaan on saanut tätä varten Opetus- ja kulttuuriministeriöltä reilut 4,2 miljoonaa euroa erityisavustusta. Summasta 10 prosenttia ohjataan esiopetukseen ja loput peruskouluille.

Vantaan perusopetuksen johtaja Ilkka Kalo kertoo, että raha jaetaan kouluille oppilasmäärän mukaan. Kukin koulu päättää itsenäisesti, miten tukisumman käyttää.

–  Tuen avulla kouluihin voidaan palkata esimerkiksi laaja-alaisia erityisopettajia tai koulunkäyntiavustajia. Toisaalta summa mahdollistaa myös vaikkapa jakotuntien lisäämisen, mikä tarkoittaa pienempiä ryhmäkokoja. Myös tukiopetusta voi lisätä, hän kertoo.

Kalo toteaa, että kouluissa on valmistauduttu syyslukukauden alkamiseen hyvissä ajoin.

Tuen avulla kouluihin voidaan palkata esimerkiksi erityisopettajia.

Perusopetuksen johtaja Ilkka Kalo

– Teimme valmistelutyötä jo kesäkuun alussa. Tuolloin pystyimme jo päättelemään, kuinka paljon valtionavustusta tulisimme saamaan.

Ministeriö myönsi Vantaan varhaiskasvatukselle vastaavaa tukea reilut miljoona euroa.

Kaikkiaan ministeriö myönsi kunnille ja kaupungeille valtionavustuksia tähän tarkoitukseen 84 miljoonaa euroa.

Miten koronavirukselta sitten suojaudutaan Vantaan kouluissa syksyllä? Järjestelyt opetuksessa mukailevat kevään lyhyen lähiopetusjakson käytäntöjä.

Perusopetuksessa turvallisuudesta huolehditaan muun muassa siten, että opiskelua, ruokailua ja välitunneilla oloa porrastetaan, jotta kaikki eivät ole samaan aikaan samassa paikassa.

Kalo kertoo, että tämänhetkisen suunnitelman mukaan 1.–6. luokkalaisten koulupäivä asettuu kello 8–16 väliin ja 7.–9. luokkalaisten puolestaan kello 8–17 väliselle ajalle.

Vantaan kaupungin hankintajohtaja Tiina Ekholm kertoo, että kaupunki selvittää parhaillaan siivoustason nostamisen tarvetta ja siitä aiheutuvia kustannuksia.

– Olemme pyytäneet kaikilta palveluntuottajilta hintoja mahdollisesta lisäsiivouksesta, hän kertoo sähköpostitse.

Ekholm kertoo, että palvelusopimuksiin kuuluu normaalistikin esimerkiksi kosketuspintojen pyyhkiminen päivittäin.

Opetus- ja kulttuuriministeriön sekä Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen päivitettyjen suositusten mukaan kouluun ei jatkossa saa tulla hengitystieinfektio-oireisena ennen kuin mahdollinen koronavirustartunta on suljettu pois testeillä.

Kalo korostaa, että kaikkein tärkeimmät muistettavat asiat ovat edelleen riittävien turvavälien pitäminen, huolellinen käsihygienian noudattaminen sekä se, että kouluun ei tulla, jos on vähäänkään sairas.

Näitä asioita perusopetuksen johtaja toivoo, että myös vanhemmat käyvät lastensa kanssa läpi ennen lukukauden alkua.

Vantaa noudattaa valtion ohjeistusta ja viimeisimmän ohjeistuksen mukaan koulutyössä ei suositella maskin käyttöä, mutta halutessaan oppilaat ja henkilöstö saavat niitä käyttää. Kalo korostaa, että mikäli valtion linja tästä muuttuu, astuvat muutokset voimaan myös Vantaalla.

Syyslukukausi alkaa normaalisti lähiopetuksessa. Vantaalla on kuitenkin varauduttu siihen, että etäopetukseen voidaan tarvittaessa siirtyä. Tähän väliaikaisesti muutettu perusopetuslakia antaa mahdollisuuden.

Valtion linjauksen mukaan 1.–3. luokkalaiset, erityisen tuen oppilaat ja valmistavan opetuksen päätöksellä olevat oppilaat olisivat kuitenkin lähiopetuksessa.