Ruotsin liigan viime kauden kingi Tuomas Määttä lähtee etsimään uusia haasteita Venäjältä – "Suomessa ei edes ymmärretä, kuinka suuri laji jääpallo siellä ja Ruotsissa on"

– Tuntuu hyvältä ja mielenkiintoiselta, totesi Tuomas Määttä viikon alussa vain joitakin tunteja ennen kuin hän lähti matkaamaan kohti Venäjän Kaukoitää ja Habarovskin kaupunkia. Matti Hannula

Matti Hannula

Jopa maailman tämän hetken parhaaksi jääpalloilijaksi tituleerattu Tuomas Määttä pelasi yhdessä kaksoisveljensä Tommi Määtän kanssa neljä kautta Ruotsin liigassa Edsbyns IF:ssä voittaen kolme Ruotsin mestaruutta.

Lue myös: Vantaalainen Tuomas Määttä on jääpallossa maailman huipputasoa

Viime kauden jälkeen Tuomas Määttä kaipasi uusia haasteita. Ottajia riitti. Pidemmän korren veti habarovskilainen SKA Neftjanik. Keskikenttäpelaaja Määttä teki venäläisseuran kanssa yhden vuoden sopimuksen.

Runsaan puolen miljoonan asukkaan Habarovsk on kaukana idässä, vain noin 30 kilometrin päässä Kiinan rajasta. Venäjän suurimpiin ja menestyksekkäimpiin jääpalloseuroihin kuuluva SKA Neftjanik pelaa kotiottelunsa 10 000 katsojaa vetävässä Jerofei-areenassa.

– Tuntuu hyvältä ja mielenkiintoiselta, totesi 24-vuotias Määttä viime maanantaina.

Hän oli saman päivän iltana matkaamassa Vantaalta Pietarin kautta kohti Habarovskia. Määttä tiesi, että perillä odottaa nippu kysymysmerkkejä.

– Koronan vuoksi liiga käynnistynee hieman normaalia myöhemmin. Katsojarajoituksista en osaa sanoa mitään.

Ruotsin liigan finaali pelattiin maaliskuussa tyhjille katsomoille. Venäjän liigan finaali jäi pelaamatta.

SKA Neftjanik oli selvittänyt tiensä loppuotteluun, ja finaali saatetaan pelata nyt syksyllä ennen uuden kauden alkua. Jos näin käy, Määtällä olisi mahdollisuus voittaa samana vuonna sekä Ruotsin että Venäjän mestaruus.

– Ei tunnu kovin järkevältä enää pelata tuota finaalia, kun kokoonpanot eivät ole samat, Määttä sanoo.

– En tiedä, saisinko edes pelata finaalissa. Mutta Neftjanik on niin hyvä joukkue, että minulla on realistiset mahdollisuudet päästä juhlimaan Venäjän mestaruutta ensi keväänä.

Tulevana talvena Tuomas Määtän jääpallotaidot ovat puntarissa Venäjän liigassa. Matti Hannula

Jääpallo on Ruotsissa iso laji ja maassa on pitkälti toistakymmentä jääpallohallia. Venäjällä on hieman vähemmän halleja, mutta laji siellä vielä paljon suositumpi kuin Ruotsissa. Suomessa ensimmäistäkin jääpallohallia vielä odotellaan.

– Suomessa ei edes ymmärretä, kuinka suuri laji jääpallo on Ruotsissa ja Venäjällä, tuumii Määttä, joka saa pelata rakastamaansa lajia täysammattilaisena, eikä ihan pienellä palkalla.

Venäjän liigassa on vuosien mittaan pelannut useitakin suomalaisia, mutta tulevalla kaudella Määttä on koko 14-joukkueisen Venäjän liigan ainoa suomalainen. Ruotsalaisiakin on vain pari.

– Pelaavassa kokoonpanossa saa nykyään olla vain yksi ulkomaalainen. Seurojen taloustilannekin tietysti vaikuttaa, Määttä luettelee syitä vierasmaalaisten vähyyteen.

Venäjää Mättää ei puhu – vielä.

– Aakkoset olen vasta opetellut. Helpottaisihan se elämää, jos pystyisi jotakin sanomaan ja ymmärtämään. Onneksi Neftjanikin apuvalmentaja on ruotsalainen ja päävalmentaja ruotsia puhuva venäläinen. Se olikin yksi syy, miksi valitsin Neftjanikin.

Tuomas Määttä asui koko lapsuutensa ja nuoruutensa Vantaalla, ensin Hiekkaharjussa ja sittemmin Ilolassa, missä perheen ”kesäkoti” yhä on. Tuomaksen kaksoisveli Tommi ja isoveli Teemu Määttä jääpalloilevat tulevallakin kaudella Ruotsin liigassa. Tommi jatkaa Edsbyns IF:ssä, Teemu uppsalalaisessa Siriuksessa, jota veljesten isä Esa Määttä valmentaa.

Pojat pelasivat junioreina pitkään muitakin pallopelejä, jääkiekkoa Kiekko-Vantaassa ja jalkapalloa Tikkurilan Palloseurassa.

– Tiesin jo melko varhain, että minusta tulee jääpalloilija. Lajivalinta ei kaduta, sanoo Tuomas, kenties maailman paras.

Kuka?

Tuomas Määttä

Syntynyt 17.4.1996 Vantaalla.

Jääpalloilija, pelipaikka keskikenttä.

Seura: SKA Neftjanik (Habarovsk, Venäjä).

Suomen maajoukkueessa 1 MM-hopea, 3 pronssia.

SM-kultaa helsinkiläisessä Botniassa 2016.

Ruotsin mestaruus Edsbyns IF:ssä 2017, 2018 ja 2020.

Valittiin Ruotsin liigan kauden 2019–2020 parhaaksi pelaajaksi kautta aikain ensimmäisenä suomalaisena ja toisena ei-ruotsalaisena. Vuonna 2001 tittelin oli saanut venäläinen Sergei Obuhov.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut