"Osassa rakennusta on jopa sortumavaara" – kiistelty ostoskeskus kihisyttää Helsingissä, yrittäjä pelkää "aaveostaria"

– Naapurit saavat päättää muiden ihmisten asioista näköjään. Ostoskeskuksen yrittäjät eivät ole taloudellisesti kykeneviä jatkamaan toimintaa pidemmän päälle. On olemassa riski, että kaikki yrittäjät sulkevat ovensa ja jäljelle jää ”aaveostari”, sanoo Kulosaaren ostarilla laulukoulua ja juhlasalia pyörittävä Maarit Persson.

Naapureilla hän viittaa ostoskeskustontin kaavamuutoksesta valituksen tehneisiin.

Kulosaaren ostoskeskus on aiheuttanut jo vuosien ajan kihinää paikallisten asukkaiden keskuudessa. Viimeisin episodi tarinassa on se, että ostaria ei suunnitelmista huolimatta puretakaan, sillä korkein hallinto-oikeus ei myöntänyt Helsingin kaupungille valituslupaa Helsingin hallinto-oikeuden aiemmin tekemään päätökseen, joka koski ostoskeskuksen tontin asemakaavan muutosta.

Kulosaaren ostoskeskuksen kaavamuutoksesta, jonka kaupunginvaltuusto hyväksyi, valitti Helsingin hallinto-oikeuteen kuusi ostarin naapuruston asunto-osakeyhtiötä ja yksi kiinteistöosakeyhtiö. Kaava olisi mahdollistanut ostarin purkamisen ja tilalle olisi rakennettu katutasoon liiketiloja, niiden päälle kolme 5–7-kerroksista asuinkerrostaloa ja pysäköintipaikkoja kellariin.

Tv-tähti myi Uunisaaren paratiisia 1,8 miljoonalla eurolla: Ostaja on Veikkausliigasta tuttu kiinteistöpohatta – "Kiva omistaa"

Persson on Kulosaaren Ostoskeskus Oy:n osakas. Kiinteistöyhtiö ilmoitti asemakaavan muutosta valmisteltaessa, että ostarin tilojen ylläpito on liian kallista suhteessa niistä saatavaan tuottoon.

– Laulukoulu ja juhlasalimme on toiminut 12 vuotta ostoskeskuksessa. Kun ostimme mieheni Jussi Kiiverin kanssa liikehuoneiston, oli ostoskeskuksen korjaus käynnissä. Korjauksesta maksamme edelleen yhtiövastikkeen lisäksi monta sataa euroa kuukausittain. Uudet korjauskustannukset ovat osaltamme mahdottomia hoitaa, Persson jatkaa.

Helsingin kaupunginmuseon inventoinnissa Kulosaaren ostoskeskus on arvotettu kulttuurihistoriallisesti ja rakennustaiteellisesti arvokkaimpaan ykkösluokkaan, ostarin on suunnitellut arkkitehti Erkki Karvinen, ja se valmistui vuonna 1960.

– Ostoskeskuksen rakenteet ovat vaarallisen huonossa kunnossa. Esimerkiksi alakerran liikehuoneistoihin valuu vesi ikkunoita pitkin ja osassa rakennusta on jopa sortumavaara, Persson sanoo.

Hänen tietonsa mukaan sortumavaara koskee Svinhufvudintien puolella olevia eräänlaisia lippoja. Niitä kannattelevissa betonipylväissä on ruostuneita rautoja näkyvissä, korroosio on iskenyt. Kiinteistöyhtiö on kieltänyt esimerkiksi lumenajokoneiden käytön lippojen päällä.

– Ostoskeskuksen talotekniikka on niin vanhanaikainen, että se vaatisi mittavia korjauksia. Esimerkiksi ruokakaupan kylmälaitteiden uusiminen on lähes mahdotonta näihin tiloihin, jatkaa Persson.

Iso osa ostarin liiketiloista on Perssonin mukaan tyhjillään, silloin tällöin niissä on erilaisia pop up -myymälöitä.

– Kaavamuutosta on odotettu monen monta vuotta. Varmasti kulosaarelaiset nauttisivat uudesta, ajanmukaisesta ostoskeskuksesta ja käyttäisivät palvelujakin ahkerammin.

Ostoskeskuksen kiinteistöyhtiö omistaa ostoskeskuksen tontin. Asemakaavamuutos olisi mahdollistanut kiinteistöyhtiön osakkaille sen myynnin rakennuttajalle.

Takavuosien kohuliikemies keskittyy nyt kalastamiseen Kulosaaren kotirannassa – syksyllä Peter Fryckman kohtaa oikeudessa valtion

Helsinkiin tulee aivan uusi tietyyppi – autot sovittavat nopeutensa pyöräilyyn

Onko tässä Helsingin petollisin kari? Moni rysäyttänyt siihen veneensä – Ylitarkastaja: "Sellaisella alueella veneilijä liikkuu täysin omalla vastuulla"

Kulosaaren historiallisten puistojen peruskorjaus valmistuu kesäksi – Kramerinlehdon puu on erikoisuus

Kulosaaren yhteiskouluun luvassa laajennus

Mainos: HotLips

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Vaalimainoksesi mukana bussimatkoilla ja aamupalapöydissä

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut