Vantaa joutuu laittamaan lähes 14 miljoonaa euroa lisää joukkoliikenteeseen

Vantaa joutuu lisäämään maksuosuuttaan HSL-alueen liikenteen järjestämiskuluista, koska koronavirus on vienyt ison osan matkustajista ja siten myös lipputuloista. Arkisto/Johanna Erjonsalo
Armi Suojanen

Armi Suojanen

Koronaviruksen aiheuttaman matkustajakadon vuoksi Vantaa joutuu maksamaan Helsingin seudun liikenteelle (HSL) enemmän kuin tälle vuodelle on budjetoitu. Joukkoliikenteen järjestämisen kuntaosuudeksi oli laskettu 53,2 miljoonaa euroa, mutta toukokuussa HSL arvioi lisärahan tarpeeksi 13,985 miljoonaa euroa.

Tämän vuoden toimintakulut Vantaalle olisivat siten yhteensä lähes 67,2 miljoonaa euroa.

Tulojen vähenemisen vuoksi HSL supisti bussien ja junien liikennöintiä 10. elokuuta lähtien, mutta se ei yksin riitä paikkaamaan kuntayhtymän taloutta. On myös mahdollista, että lippujen hintoja joudutaan nostamaan ensi vuoden alussa.

Koronapandemia jylläämisen alettua HSL:n lipunmyynti romahti muun muassa etätyösuosituksen vuoksi. Matkustajamäärät HSL-alueella putosivat noin 70 prosenttia ja lipputuloista hävisi pelkästään kuukaudessa noin 20 miljoonaa euroa.

Koko vuoden tulonmenetykseksi HSL arvioi noin 123 miljoonaa euroa. Matkustajamäärän arvioidaan vähenevän 35 prosenttia viime vuodesta.

Eikä lipputuloja voi vieläkään ennakoida varmasti, koska ei tiedetä, miten koronatilanne kehittyy syksyn aikana.

Poikkeustilanteen vuoksi HSL hakee valtiolta lisätukea joukkoliikenteen järjestämiseen. Jos se saa rahaa, tuki pienentää kuntien maksamaa osuutta. Vantaan osuus tuesta voisi olla noin 15 prosenttia.

Lue myös: HSL:n talouskriisi on pelättyä pahempi –  näin rajusti lippujen hinnat voivat nousta

Linjan 739V lopetus sapettaa pohjoisnikinmäkeläisiä: työmatka monimutkaistuu ja lisää yksityisautoilua – HSL vastaa: Säästö arviolta 150 000 euroa

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut