Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lue Vantaan Sanomien uusi kuukausiliite Selkovantaalainen täältä!

Liikunta: Tanvo on hyvän mielen laji, jolla voi ylläpitää kehon liikkuvuutta ja lihaskuntoa.

Hauskuus, sosiaalisuus, yhteenkuuluvuuden tunne, yhteishenki. Näitä sanoja vantaalaisen Elina Yrjänheikin puheessa vilahtelee useaan kertaan, kun hän kuvailee harrastuksensa, tanssillisen voimistelun, luonnetta.

Muitakin hyviä puolia monipuolisessa lajissa riittää.

– Se ylläpitää lihaskuntoa, liikkuvuutta ja tasapainoa ja on kaiken kaikkiaan loistava peruskuntolaji, johon musiikki tuo lisämausteen, Yrjänheikki kehuu.

– Koreografioiden ja sarjojen tekeminen on tosi hyvää treeniä myös päälle. Niitä opetellessa joutuu keskittymään, jolloin pääsee hyvin irti kaikesta muusta. Eli liikkuminen on sekä fyysisesti että henkisesti antoisaa.

Tanssillinen voimistelu, tuttavallisemmin tanvo, on vetänyt puoleensa jo parisataa harrastajaa Vantaan Voimisteluseurassa, jonka toiminnanjohtaja Anu Kuusela mainitsee seuran yhdeksi lajin edelläkävijöistä.

Kilpailutason harrastajissa seuralla onkin Suomen kärkiporukka, Ajattomat, joka on harjoitellut jo vuosia ja esiintynyt myös kansainvälisissä tapahtumissa.

– Tanvo on ollut meillä mukana jo lähemmäs kaksikymmentä vuotta.

Niistä muutaman viime vuoden aikana lajin yleinen suosio on kasvanut voimakkaasti ja seuraan on tullut rutkasti lisää harrastajia.

– Siihen ovat varmastikin osaltaan vaikuttaneet erilaiset voimistelulajien suurtapahtumat, kuten kansainväliset Gymnaestradat, joissa yleisö on päässyt näkemään suuria joukkoesityksiä, Kuusela uskoo.

Tanvon pariin voi lähteä vanhemmallakin iällä.

–  Meillä on ryhmiä lapsista eläkeikäisiin aina 70–80-vuotiaisiin asti.

Alkunsa Tanvo on kuitenkin Kuuselan mukaan saanut 20 ja 30 plus -vuotiaista naisvoimistelijoista.

– Voimistelussa ollaan huipulla nuorina, minkä jälkeen monille jää lajista kipinä. Tanvo tarjoaa rennon tavan jatkaa voimisteluharrastusta, ja halukkaiden on mahdollista myös esiintyä ja kilpailla. Tanvo on hyvän mielen laji, jossa mukana on paljon hauskuutta ja yhteisöllisyyttä.

Harrastuksen voi aloittaa alkeista myös täysin ilman voimistelutaustaa.

– Meillä on paljon äitejä ja muutama isäkin, jotka ovat oman tyttärensä harrastuksen kautta innostuneet ja tulleet mukaan, Kuusela kertoo.

– Kuten kaikissa lajeissa, on aina hyödyllistä, jos on jotain perus- tai hyötyliikuntataustaa, mutta aloittaminen on mahdollista vähemmänkin liikkuneelle, hän rohkaisee.

– Periaatteessa ei tarvitse osata entuudestaan mitään. Siinähän tulevat ne ihan parhaat kehittymisen ja itsensä voittamisen fiilikset, kun hetken päästä huomaa oppineensa. Juuri tästä olemmekin lajiin lähteneiltä saaneet paljon palautetta.

Kuusela on yksi tanvon ohjaajista VVS:ssä. Häntä itseään siinä kiehtovat koreografiat ja liikkumisen tarinallisuus.

– Tanvossa ei ole erityisiä taito-osavaatimuksia, kuten vaikkapa joukkuevoimistelussa. Tekeminen tapahtuu vartalon liikekielellä, ei tasapaino- tai hyppytaidoilla.

Tanvon ydintä on virtaavan liikkeen tekeminen musiikin tahtiin. Harjoittelu kokonaisuudessaan on monipuolista ja sisältää alkulämmittelyliikuntaa, peruslihaskuntoon vaikuttavia liikkeitä ja venytyksiä sekä rytmitajun treenaamista.

Elina Yrjänheikkiä kiinnostaa erityisesti eläytyminen ja oman kehon liikuttaminen musiikin mukaan, liikkeellä tulkitseminen.

– Tanvossa pääsee puhumaan omalla elekielellään ja samalla tekemään yhdessä muiden kanssa. Salilla jokainen saa olla oma itsensä ja voi tulkita ihan estoitta ilman että kukaan nauraisi. Henki on sellainen, että jokainen on tervetullut.

Yli 10 vuotta tanvossa viihtynyt Yrjänheikki korostaa lajin sosiaalisuuden lisäksi myös sen kehon liikkuvuutta parantavaa vaikutusta.

– Se on erinomainen juttu tällaiselle ikääntyvälle ihmiselle. Samoin lihaskunnon ylläpysyminen.

Nyt vähän yli viisikymppisenä hän harrastaa edistyneempien aikuisten naisten ryhmässä, joka käy myös esiintymässä ja pienissä kilpailuissa. Tapahtumiin osallistuminen on harrastajille täysin vapaaehtoista.

– Vanhemmallakin iällä oppii vielä. Välillä jokin tanssillinen sarja voi alkuun tuntua siltä, että en opi sitä ikinä, mutta niinpä sen vain sitten harjoittelun myötä saa menemään, Yrjänheikki sanoo.

– On meistä muutama jo ryhmässämme on todennut, että kyllä me vielä kasikymppisinä tätä harrastamme.

Lue myös: Vantaan Voimisteluseurassa tehdään tiimityötä pienestä pitäen – "Tärkeää on paitsi kasvattaa lapsia myös kouluttaa vanhempia tähän maailmaan"