Vanhempi voi harvoin kilpailla alle teini-ikäisen lapsensa kanssa parivaljakkona samassa sarjassa – Vantaa Triathlonissa viikonloppuna se on mahdollista

Aino Vesikansa ja hänen 9-vuotias poikansa Otto osallistuvat yhdessä Vantaa Triathloniin aikuinen+lapsi -sarjassa. Matti Hannula

Matti Hannula

Vantaa Triathlon siirtyi koronaepidemian vuoksi kesäkuusta tulevaan viikonloppuun. Se olisi ollut Helsinki City Triathlon -viikonloppu, mutta HCT peruuntui kokonaan.

Niinpä järjestyksessään yhdeksänteen Vantaa Triathloniin Kuusijärvelle odotetaan lähes perinteisen runsasta osanottajamäärää koronasta huolimatta.

Ilmoittautuneita on taas pitkälti yli tuhat. Ohjelma on laadittu niin, että korkeintaan 300 kisaajaa on samaan aikaan paikalla.

Aikuinen+lapsi -sarja on nyt kolmatta kertaa mukana Vantaa Triathlonissa. Matkaan ovat starttaamassa myös Aino Vesikansa ja yhdeksänvuotias poikansa Otto Vesikansa. Kaksikko kisasi jo viime vuonna samassa sarjassa Helsinki City Triathlonissa.

– Heti sen jälkeen Otto pyysi minua ilmoittamaan meidät tämän vuoden kisaan, kertoo äiti, jolla on jo aiemmilta vuosilta rutkasti omaa triathlonkokemusta.

– Vuonna 2006 kisasin ensimmäisen kerran. Kaaduin ja mursin kylkiluuni, mutta jatkoin silti kisan loppuun, muistelee lääketieteellisissä asiantuntijatehtävissä työskentelevä biotieteiden tohtori debyyttikilpailuaan.

– Lasten syntymien (2010 ja 2014) myötä omat startit ovat jääneet vähiin, mutta koko ajan olen ollut mukana sekä HCT:n että Vantaa Triathlonin järjestävän TriForFunin apujoukoissa. Ottokin on ollut aina mukana vauvasta asti, tavallaan jo vuonna 2010, kun olin viimeisilläni raskaana.

Ennen triathlonissa kilpailemistaan Aino Vesikansan laji oli juoksu, ja se on hänelle triathlonin kolmesta lajista mieluisin. Otto pitää eniten uinnista ja pyöräilystä.

Aino Vesikansalla ja Otolla on yhteistä kisakokemusta jo viime vuodelta aikuinen+lapsi -sarjasta. Matti Hannula

Vantaa Triathlonissa on lukuisia sarjoja. Perusmatkalla uidaan ensin 1 500 metriä, sitten pyöräillään 38 kilometriä ja lopuksi juostaan kymppi. Aikuinen+lapsi -sarjassa matkat ovat 100 metriä, 3,5 kilometriä ja kilometri. Kynnys on siis matala.

– Loppuaika katsotaan siitä, kun molemmat ovat ylittäneet maalilinjan, Aino Vesikansa kertoo.

HCT:n ohjelmassa aikuinen+lapsi -sarja on ollut vuodesta 2014, ja se on koko ajan ollut suosiotaan eniten kasvattavin sarja. Vantaa Triathloniin on ilmoittautunut viitisenkymmentä paria. Lasten yläikäraja sarjassa on 12 vuotta, mutta pientä joustoa löytyy järjestäjien taholta.

– Skaala on ollut suunnilleen kuuden ja kolmentoista välillä. Lähtökohta on, että lapsen pitää pystyä uimaan itse ja turvallisesti. Ruuhkassa uiminen asettaa tietysti omat haasteensa ja Vantaa Triathlonissa lisäksi avovesi. HCT:ssä uidaan Uimastadionilla, Aino Vesikansa selvittää.

Aino ja Otto käyvät usein yhdessä uimassa. Myös perheen isä ja 6-vuotias tytär ovat liikunnallista sorttia.

– Liikumme paljon yhdessä koko perhe. Otto on sinnikäs pyöräilijä. Pienestä pitäen vetänyt pitkää lenkkiä, Aino-äiti kehaisee.

Otto pelaa jalkapalloa HJK:ssa, joten juoksuharjoittelu hoituu pelikentillä.

– Äitikin on pelannut HJK:ssa ja toimii apuvalmentajana meidän joukkueessa, Otto mainostaa. Jalkapallo on urheilulajeista Oton ykkösharrastus.

– Tulevana viikonloppuna olisi ollut futisturnauskin, mutta Otto halusi jättää sen väliin triathlonkisan vuoksi, Aino Vesikansa kertoo. Kelvannee ykkösvalmentajalle poissaoloselitykseksi.

Mutta shakki vie voiton jalkapallostakin.

– Sopivaa vastapainoa urheiluharrastuksille. Otto saattaa pelata shakkia useamman tunnin päivässä, Aino-äiti toteaa. Ja silti jää kuulemma aikaa vielä elektroniikkapeleillekin.

Jutun otsikkoa muokattu 19.8. klo 12.37 muotoon alle teini-ikäisen kanssa.

Mikä?

Vantaa Triathlon

Vuotuinen kilpa- ja kuntourheilutapahtuma.

Kisataan nyt 15.–16.8. yhdeksättä kertaa Vantaa Triathlon -nimellä.

Lähtö ja maali Kuusijärvellä.

SM-sprinttikisan ja SM-joukkueviestien lisäksi useita eri sarjoja ja eri matkoja eri-ikäisille.

Joukkueviestissä yksi ui, toinen pyöräilee ja kolmas juoksee.

Mukana myös aikuinen+lapsi -sarja, jossa aikuinen ja lapsi suorittavat yhdessä triathlonin.

Uutuutena Aquathlon (juoksu + uinti + juoksu) ja Duathlon (juoksu + pyörä + juoksu) -sarjat.

Ohjelma ja lisätiedot: www.triforfun.net (Ilmoittautuminen päättynyt).

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut