Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Esitutkinta valmistui: Naamiomiesten Espoossa tavoittelemasta kontista löytyi "tiiliskivinä" 176 kiloa kokaiinia – arvo 25 miljoonaa euroa

Poliisi on saanut valmiiksi joulukuun puolivälissä Espoossa kemikaalivarastoon kohdistuneen hyökkäyksen esitutkinnan.

Viisi naamioitunutta henkilöä tunkeutui 16. joulukuuta 2019 Karapellontie 6:ssa sijaitsevaan rahtiterminaaliin, jossa purettiin rahtikonttia. Paikalla olleita uhattiin aseella, joka esitutkinnassa paljastui muovikuula-aseeksi.

Epäillyt ehtivät paeta paikalta ennen poliisin tuloa.

Poliisin tutkinnan perusteella laillisen, metallisia puhallusrakeita sisältäneen lastin sekaan oli piilotettu 176 kiloa kokaiinia kilon "tiiliskivinä".

Poliisin mukaan takavarikoitu ja hävitetty kokaiini oli 94–100-prosenttista. Katukauppaan laimennettuna huumausaineen arvo olisi poliisin mukaan ollut 25 miljoonaa euroa.

Esitutkinnan mukaan ainakaan koko lasti ei olisi ollut tarkoitettu Suomen markkinoille, vaan kokaiinia olisi ollut tarkoitus viedä Suomesta eteenpäin.

Rahtikontti oli matkannut Vuosaaren satamaan Brasiliasta Rotterdamin kautta.

Poliisi otti tapahtumapäivän iltana kiinni Olympiaterminaalilla Helsingissä viisi miestä, jotka olivat poistumassa maasta.

Poliisin mukaan heistä kaksi oli mukana Karapellontien tapahtumissa. Kolme muuta rahtiterminaalissa toiminutta epäiltyä poliisi on tunnistanut hollantilaisiksi. Heidän osaltaan poliisi on tehnyt yhteistyötä muiden valtioiden poliisi- ja syyttäjäviranomaisten kanssa.

Päävastuun esitutkinnasta on kantanut Länsi-Uudenmaan poliisi. Kansainvälistä yhteistyötä on hoitanut keskusrikospoliisi. Tulli on ollut myös mukana tutkinnassa. Suomenlahden merivartiosto teki puolestaan etsintöjä Otsonlahden pienvenesatamassa ja löysi merenpohjasta muun muassa voimapihtejä, joita poliisi epäilee käytetyn kontin lukitusten murtamiseen.

Syyteharkintaan lähetetyssä esitutkinnassa rikosnimikkeinä ovat törkeä huumausainerikos, törkeän ryöstön yritys ja törkeän ryöstön valmistelu. Syyte on nostettava 20. elokuuta mennessä.