Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Yrittäjägallup: Moni yritys aikoo jatkaa etätöitä pysyvästi – "Työtyytyväisyys on etätyön myötä selvästi enemmän lisääntynyt kuin vähentynyt"

Yritysten tilanne on nyt helpompi kuin keväällä.

Noin joka toinen (49 prosenttia) pk-yritys aikoo pitää työntekijänsä etätöissä vielä syksylläkin, selviää tuoreesta Suomen Yrittäjien Yrittäjägallupista.

Koronakriisi näyttää lisäävän pysyvällä tavalla monipaikkaista työskentelyä. Sitä aiotaan jatkaa pysyvästi 30 prosentissa yrityksistä.

– Yrittäjägallup osoittaa, että korona muuttaa pysyvästi työelämää. Monipaikkainen työ lisääntyy merkittävästi. Lähes 100 000 yritystä aikoo lisätä sitä pysyvästi, sanoo Yrittäjien toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen tiedotteessa.

Hänen mukaansa kyseessä on radikaali työelämän muutos, joka vaikuttaa niin toimistotilojen tarpeeseen kuin palveluiden tarpeeseen alueilla, joilla on paljon vapaa-ajan asuntoja.

Etätöitä on koronakriisin aikana tehty 59 prosentissa yrityksiä. Tämä tarkoittaa Yrittäjägallupin mukaan, että pienissä ja keskisuurissa yrityksissä etätöitä on tehnyt noin 300 000–350 000 ihmistä.

– Se on noin neljännes yksityisen sektorin työvoimasta, joten määrä on merkittävä, huomauttaa Pentikäinen.

Etätöitä on tehty eniten palvelualoilla (68 prosenttia).

Pääkaupunkiseudulla etätöitä tehtiin 76 prosentissa yrityksistä, mutta Itä- ja Pohjois-Suomessa 51 prosentissa yrityksistä.

– On kiinnostavaa, että työtyytyväisyys on etätyön myötä selvästi enemmän lisääntynyt kuin vähentynyt, Pentikäinen sanoo tiedotteessa. 

Yritysten tilanne on gallupin mukaan ollut kesällä helpompi kuin keväällä.

Nyt 65 prosenttia yrityksistä kertoo kärsineensä koronakriisistä, kun toukokuussa näin vastasi 73 ja huhtikuussa 76 prosenttia yrityksistä.

Entistä useampi yrittäjä on varma siitä, että yritys selviytyy koronakriisistä. Huhtikuun alussa 45 prosenttia oli varma selviytymisestä, nyt osuus on 60 prosenttia.

– Syksy on kuitenkin isojen pilvien peitossa. Pelätään toista aaltoa, Mikael Pentikäinen sanoo tiedotteessa.

Hän korostaa testauksen ja jäljityksen merkitystä ja näkee, että tässä tarvitaan yksityisyritysten hyödyntämistä.

Konkurssiuhkaa kokee yrittäjistä viisi prosenttia ja toiminnan lopettamista pohtii yhdeksän prosenttia yrittäjistä. Vielä huhtikuussa konkurssiuhka oli kymmenellä prosentilla ja lopettamista pohti kaksitoista prosenttia.

Yrittäjät on seurannut Yrittäjägallupilla yritysten tilannetta maaliskuusta alkaen. Koronakriisin vaikutuksia tutkittiin nyt viidennen kerran. 

Yrittäjägallupin toteutti Kantar TNS Oy Suomen Yrittäjien toimeksiannosta. Kyselyyn vastasi 1 034 pk-yrityksen edustajaa.  Tutkimus toteutettiin monimenetelmätutkimuksena, jolloin osa vastaajista osallistui tiedonkeruuseen sähköpostikyselyllä ja osa Gallup Forum -internetpeelin kautta. Otos pyritään rakentamaan niin, että Yrittäjägallup kuvaisi edustavasti Suomen yrityksiä. Tutkimuksen virhemarginaali on 3,1 prosenttiyksikköä suuntaansa.  Tiedot kerättiin 30.7. - 10.8.2020.