Historia: Vantaalaiskoulun ikkunan saattoi rikkoa maanjäristys Neuvostoliitossa

Oliko vantaalaismiehen muistaman tapahtuman taustalla maanjäristys, jonka keskus oli Neuvostoliitossa? Arkisto/Marika Lumme

Tiina Örn

Vantaalaismies muisteli viime viikolla Vantaan Sanomissa kokeneensa maanjäristyksen Peltolan koulussa vuosikymmeniä sitten.

Mies arveli, että kouluun vaurioitakin aiheuttanut järistys tapahtui 70- ja 80-lukujen vaihteessa. Järistys muun muassa rikkoi koulun ikkunan, kertoi mies.

Geofyysikko Tuija Luhta Seismologian instituutista kiinnostui lukijan muistelusta. Hän arveli, että kyseessä voi todellakin olla maanjäristys. Luhta kuitenkin listasi myös muita mahdollisia tärinän aiheuttajia.

Myöhemmin Luhta mainitsi asiasta työkavereilleen.

– Kolme hiukan minua vanhempaa työntekijää muisti heti, että nykyisen Viron alueella Neuvostoliitossa sijainneella Osmussaarella tapahtui magnitudi 4.6 maanjäristys 25.10.1976.

Järistys tunnettiin Luhdan mukaan laajalti kummallakin puolen Suomenlahtea.

– Kyseessä ei ollut vantaalainen järistys, sillä järistyskeskukseen on matkaa Vantaalta noin 150 kilometriä.

Yksi Luhdan mainitsemista työkavereista on yliopistotutkija Päivi Mäntyniemi. Hänen mukaansa on hyvin mahdollista, että Osmussaaren maanjäristys sai aikaan vantaalaismiehen kuvaamat vauriot Peltolan koulussa.

– Tuon suuruusluokan järistysten tiedetään aiheuttaneen vastaavanlaisia vahinkoja muuallakin Suomessa eri aikoina.

Osmussaaren maanjäristyksen keskusalueen tutkiminen oli tuolloin vaikeaa, koska se sijaitsi Neuvostoliiton sotilasalueella, Mäntyniemi sanoo.

– Venäläinen tutkija meni alueelle vasta 2000-luvulla. Tutkija kertoi siellä olleen vahinkoja, mutta on vaikea arvioida, mitkä niistä ovat tuon järistyksen syytä.

Lue myös: Maanjäristys Hakunilassa – "Vastaavaa ei ole koskaan aiemmin mitattu Vantaalla"

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.