Millä Vantaan talous saadaan ylös suosta? – Näin päättäjät kommentoivat

Kaupunki: "Esillä tulee olemaan monta vaikeaa asiaa".

Kaupunginjohtaja Ritva Viljanen toteaa, että talouden tasapainottamistavoitetta ei pystytä saavuttamaan pelkästään tulolisäyksillä. On saatava myös menovähennyksiä. Tiina Örn

Tiina Örn

Vantaan päättäjille on tulossa kiperien tilanteiden syksy. Se on ennustus, joka todennäköisesti pitää kutinsa. Huhtikuussa pidetään kuntavaalit ja sitä ennen on tehtävä monta vaikeaa päätöstä, jotta koronan pahoin kolhima kaupungin talous saadaan jaloilleen.

Vaikeita päätöksiä tehdään esimerkiksi keväällä perustetussa tuottavuus- ja kasvuohjelmatoimikunnassa.

Toimikunta etsii keinoja, joilla saadaan lisättyä kaupungin tuloja tai vähennettyjä menoja vuosittain 30-40 miljoonaa euroa seuraavan kolmen vuoden aikana.

Se miten pahasti Vantaan talous sakkaa, on osittain vielä arvoitus. Yksi suurista kysymyksistä on, miten paljon valtio tukee koronan vuoksi pulaan joutuneita kuntia.

Taloutta suosta nostava toimikunta on tavannut muutaman kerran, viimeksi maanantaina 10. elokuuta.

Toimikunnan varapuheenjohtaja Säde Tahvanainen (sd.) ei tässä vaiheessa nimeä mitään konkreettisia säästökohteita tai tuottavuutta parantavia toimia. Niiden aika tulee hänen mukaansa sen jälkeen kun valtuusto on käynyt periaatekeskustelun ja kun valtionosuuksien suuruus on selvillä.

Vantaan tulee säilyä taloudellisesti houkuttelevana vaihtoehtona.

– Esillä tulee olemaan monta vaikeaa asiaa, myöntää Tahvanainen.

Samoilla linjoilla on toimikunnan puheenjohtaja Sari Multala (kok.). Hän korostaa työn olevan vielä alussa.

Lähes varmaa on Multalan mukaan vain se, että Vantaa ei tule ilman toimenpiteitä saamaan talouttaan tasapainoon seuraavan neljän vuoden aikana.

Multala mainitsee, että Vantaa selvittää mahdollisuuksia myydä maaomistuksia. Muita konkreettisia toimia hän ei tässä vaiheessa listaa.

– Toivon, ettei tässä vaiheessa jätettäisi mitään keinoja pois valikoimasta. Tässä vaiheessa on tärkeintä päästä yhteisymmärrykseen tavoitteista.

Tahvanainen ei halua ottaa kantaa siihen, tuleeko kunnallisveroprosentin nosto olemaan pöydällä.

Kaupunginjohtaja Ritva Viljanen ei pidä kunnallisveronkorotusta koskevaa kysymystä relevanttina.

– Vantaan tulee säilyä taloudellisesti houkuttelevana vaihtoehtona Helsingin ja Espoon rinnalla. Kunnallisveroprosentin nostoa ei ole agendalla, toteaa Viljanen napakasti.

Vasemmistoliittoa toimikunnassa edustava Antero Eerola puolestaan mainitsee myös kunnallisveroprosentin korottamisen. Hän kutsuu sitä solidaarikseksi keinoksi kaupungin talouden tasapainottamisessa ja katsoo, että sen tulee olla mukana toimikunnan keskusteluissa ja keinovalikoimassa.

– Yhden veroprosentin korotus tuo Vantaalle 47-48 miljoonaa euroa vuodessa, Eerola muistuttaa.

Multala mainitsee, että tuskin kukaan haluaa päätyä tilanteeseen, jossa ainut ulospääsytie ovat veronkorotukset tai rajut leikkaukset.

Toimikunnassa vaikuttava vihreiden valtuustoryhmän puheenjohtaja Emmi Pajunen ei lähde ennustamaan, mihin keinoihin toimikunta päätyy.

– Vihreät ei voi hyväksyä peruspalveluja heikentäviä tai luontoa vahingoittavia säästötoimia, toteaa Pajunen ja lisää toivovansa, ettei investointipuolelta karsittaisi huonokuntoisten koulujen ja päiväkotien rakentamisesta ja korjauksista.

– Valtuusto on sitoutunut takaamaan lapsille ja työntekijöille terveelliset työskentelytilat.

Terveistä tiloista puhuu myös toimikunnan perussuomalainen jäsen Niilo Kärki.

Hän korostaa turvallisten koulu- ja päiväkotitilojen olevan myös veto- ja pitovoimatekijä.

– Jotta säästöihin ei tarvitsisi laajassa mitassa turvautua, Vantaan tulee pyrkiä entistä paremmin houkuttelemaan hyviä veronmaksajia, sanoo Kärki.

Kaupunginjohtaja

"Kaikkia unelmia ei voida nyt täyttää"

Kaupunginjohtaja Ritva Viljanen kertoo, että vaikka edessä ovat vaikeat ajat, kaupunki tulee pitämään huolta peruspalveluista. Viljanen uskoo niin luottamusmiesten kuin kuntalaisten ymmärtävän talouden tasapainottamiseen liittyvien toimien tarpeellisuuden.

– Kaikki tietävät, millainen tilanne on. Peruspalveluista ei tingitä, mutta kaikkia unelmia ei tässä tilanteessa voida täyttää, muotoilee Viljanen.

Kommentoi

Mainos: Helsingin Uutiset

Pääkaupungin keskusta on edelleen the place to be – katso tästä ytimen tarjonta

| Päivitetty

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut