Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vantaan Salamoiden Jenna Vakkilainen, 15, on tuore SE-aitoja – "Vähän vahingossa tuli juostua niin kovaa"

Uusi ennätys syntyi Lahdessa Etelä- ja Kaakkois-Suomen avoimissa moniottelumestaruuskilpailuissa. Jenna Vakkilaisen aika oli 11,13. Se alitti aiemman, Espoon Tapioiden Iiris Peterzénsin hallussa olleen ennätyksen kahdeksalla sadasosalla. Jennan oma ennätys parani 0,18 sekuntia.

14–15-vuotiaiden tyttöjen 80 metrin aidoissa aidat ovat korkeudeltaan 76,2 senttiä ja niitä on matkan varrella kahdeksan.

– Vähän vahingossa tuli juostua niin kovaa, Jenna tokaisee. Hän voitti Lahdessa ikäluokkansa viisiottelun ja on ykkössuosikki mestariksi kahden viikon päästä Janakkalassa kisattavissa nuorten SM-moniotteluissa.

Tänä kesänä on kritisoitu nuorten urheilijoiden ennätysten ”hehkuttamista” mediassa. Jennalla ainakin tuntuu olevan terve suhtautuminen tekemisiinsä:

– Ei Suomen ennätyskään niin iso juttu ole, hän vähättelee.

– Olenhan vasta 15-vuotias.

Haluan jatkaa moniottelijana mahdollisimman pitkään.

Viime viikonloppuna Naantalissa lajikohtaisissa SM-kisoissa kukin urheilija sai osallistua vain kahteen lajiin.

Jenna juoksi 300 metrin aidoissa mestaruuteen ajalla 42,91, joka on T15-sarjassa Suomen kaikkien aikojen toiseksi paras tilastonoteeraus. Mutta 80 metrin aidoissa hän jäi neljänneksi kompuroituaan johtoasemassa toiseksi viimeisellä aidalla.

Vaikka Jenna on 80 metrin aitojen tuore SE-tyttö, ei laji kuulu hänen suosikkeihinsa.

– Enemmän tykkään moniottelemisesta ja pitkien aitojen juoksemisesta. Mutta viisiottelulajeista aidat on siinä mielessä mieluisin, että saan siitä aina niin hyvin pisteitä. Suunnitelmiini tuo ennätys ei vaikuta. Haluan jatkaa moniottelijana mahdollisimman pitkään.

Viisiotteluuun kuuluu 80 metrin aitajuoksun lisäksi pituushyppy, keihäänheitto, korkeushyppy ja 800 metrin juoksu. Ensi vuonna Jennan ikäluokassa otellaan jo aikuisten skaalalla eli seitsemässä lajissa. Mukaan tulevat kuulantyöntö ja 200 metrin juoksu. Lisäksi aitamatka pitenee 20 metrillä.

Naisten 100 metrin aidat on noussut kotimaisen yleisurheilun seuratuimmaksi lajiksi.

Vaikka Jenna Vakkilaisen painotus on toistaiseksi moniottelussa, kukaties Annimari Korte, Nooralotta Neziri, Reetta Hurske ja Lotta Harala saavat muutaman vuoden kuluttua Jennasta manttelinperijän. Tuosta kovasta kvartetista Jennan suosikki on Neziri.

– On ollut niin kauan Suomen huipulla, kuuluu perustelu.

Keihäänheitto kuuluu Jennan asteikossa inhokkiosastoon.

– Keihäs ei oikein tunnu lentävän minnekään, hän naurahtaa.

– Korkeushypyssä en osaa vielä taittaa selkää oikein, mutta se kyllä menee joten kuten, sanoo 171-senttinen Jenna, jonka ennätys on 159 senttiä.

Jenna Vakkilainen on aloittanut yleisurheilun yhdeksän vuotta sitten Vantaan Salamoiden yleisurheilukoulussa ja kolmisen vuotta myöhemmin valmennusryhmässä. Jennan vastuuvalmentajana on vuodesta 2017 alkaen toiminut Riku Valtonen.

– Lajiharjoittelua on lähtökohtaisesti viisi kertaa viikossa, sali on kerran viikossa. Lisäksi teen omatoimisesti aina silloin tällöin jotakin.

Helsingissä asuva Jenna aloitti nyt yhdeksännen luokan Pohjois-Haagan yhteiskoulussa liikunta- ja matematiikkapainotteisesti.

– Koulussa kaikki on niin hienosti hoidettu, ettei opiskelu pääse pahemmin haittaamaan urheilemista, Jenna kehuu opinahjoaan.

– Koulupäivän jälkeen koulusta saa halutessaan toisen ruoankin, jotta voi mennä sieltä suoraan treeneihin.