Ahven, hauki, lohi, silakka, siika, turska, särkikalat, härkäsimppu ja ankerias. Kaikki edellä mainitut kalat löysivät tiensä keskiaikaisten vantaalaisten ruokapöytään.

Nykyajasta poiketen ihmiset eivät näytä entisaikoihin liian tarkkaan valikoineen mitä kalaa syövät, vaan ovat monipuolisesti hyödyntäneet lähes koko kalasaaliin.

Valmistustavasta ei valitettavasti ole suoraa tietoa, mutta siihen on mahdollisuus päästä kiinni tutkimalla vanhoja keittokirjoja ja käymällä läpi kansatieteellistä tutkimustietoa. Monipuolisimman kuvan entisajan elämästä saa yhdistämällä eri tieteenaloja.

Tieto vantaalaisten keskiajan merellisestä ruokavaliosta perustuu Vantaan kaupunginmuseon tekemiin arkeologisiin kaivauslöytöihin. Keskiajan kaivauksilta löytyy usein esineiden lisäksi suuri määrä luita, jotka kertovat ihmisten arjesta ja ruokavaliosta.

Kirkonkylän pappilan ja Mårtensbyn Lillaksen kaivauksilta löytyi runsaasti kalansuomuja. Kalansuomuja oli molemmilla kohteilla paikoitellen enemmän kuin maata.

Kentällä suomut laitettiin suoraan pusseihin ja tutkittiin tarkemmin jälkitöiden aikana. Suomuja oli kuitenkin niin paljon, että niitä pystyttiin tutkimaan vain näytteenomaisesti.

Museolla on edelleen säilössä useita läpikäymättömiä pusseja täynnä kalansuomuja odottamassa, että löytyisi joku innokas tutkija käymään ne läpi.

Vantaan Sanomien ja Vantaan kaupunginmuseon juttusarjassa nostetaan esille paikallista historiaa tutustumalla museon kokoelmiin ja kulttuuriympäristöympäristökohteisiin. Kirjoittajat ovat museon henkilökuntaa.

Lisää Vantaan historiaan liittyviä kirjoituksia löydät täältä:

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut