Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Koira oli läkähtyä Hakunilassa – "Vastaavia ilmoituksia tulee Itä-Uudenmaan poliisille päivittäin"

Eläimet: Koira kuumassa autossa on poliisille tuttu ilmiö.

Nainen oli jättänyt pienen koiransa Hakunilassa autoon tiistaina 11. elokuuta. Sivullinen oli huolissaan autoon jätetystä koirasta ja hälytti poliisin paikalle. Hätäkeskuksen saaman ilmoituksen mukaan koira oli haukkunut autossa jo ainakin tunnin.

Valitettavasti tilanne ei ole poikkeuksellinen. Rikoskomisario Freddie Cederlundin mukaan vastaavaa tapahtuu Itä-Uudenmaan poliisilaitoksen alueella kesäaikaan lähes päivittäin.

Kun poliisi saa ilmoituksen autoon jätetystä koirasta, partio menee paikalle ja pyrkii tavoittamaan auton omistajan. Mikäli auton omistajaa ei tavoiteta, poliisi vapauttaa koiran autosta tarvittaessa jopa ikkunan rikkomalla.

Hakunilassa koiran omistaja ja auton omistaja tulivat paikalle ennen kuin poliisi päätyi ikkunan rikkomiseen. Koiran omistajaa epäillään lievästä eläinsuojelurikoksesta.

Koiransa autoon jättäneillä on yleensä selitys toiminnalleen, Cederlund sanoo.

– Moni toteaa, että oli poissa vain hetken. Selitys saattaa olla myös se, että autohan on varjossa ja siinä on ikkuna auki.

Cederlund muistuttaa, ettei avoinna oleva ikkuna jäähdytä autoa, jos ulkona on lämmin. Myöskään selitys lyhyestä poissaolosta ei vakuuta.

– Auton lämpötila voi nousta kymmenessä minuutissa yli 30 asteen, jopa yli 40 asteen.

Suomen eläinsuojelu ry:n toiminnanjohtaja Maria Lindqvist muistuttaa, että myös sivullinen voi hätätapauksessa vapauttaa hengenvaarassa olevan eläimen auton ikkunan rikkomalla. Tilanteessa tulee kuitenkin aina pyytää neuvoa hätäkeskuksesta.

Koiria yhä jätetään kesäisin autoon, vaikka julkisuudessa on säännöllisesti esillä tapauksia, joissa koira on menehtynyt autoon.

– Ehkä ihmiset eivät ymmärrä, että ihmisellä ja koiralla on erilainen kyky haihduttaa lämpöä. Ajatellaan, että itselle kuumassa autossa voi olla tukala istua, mutta eihän se silti hengenvaarallista ole, Lindqvist sanoo.

– Koira haihduttaa lämpöä vai läähättämällä ja tassujen pohjien kautta, toisin kuin ihminen, joka pystyy haihduttamaan lämpöä koko kehollaan. Ihminen voi myös riisuutua, mutta eläin ei.