Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Roskaaminen: Myyrmäkeen ja Martinlaaksoon tulevat tarrat muistuttavat, että katukaivoon viskattu roska, kuten tupakantumppi, voi päätyä lähivesistöön sade- ja sulamisvesien mukana.

Katukaivoon pudotettu tupakantumppi tai muu roska saattaa kulkeutua vesistöön kalan ja sitä kautta ihmisenkin ruoansulatukseen asti. Sitä ei moni tiedä.

– Hulevettä eli sade- ja sulamisvettä ei lähtökohtaisesti puhdisteta, jolloin kaivoihin päätyneet roskat, kuten tupakantumpit, jatkavat matkaansa huleveden mukana lähipuroon tai mereen, selvittää Helsingin seudun ympäristöpalvelut -kuntayhtymän (HSY) ympäristöasiantuntija Marika Visakova.

Muoviksi luokiteltua selluloosa-asetaattia sisältävä tupakantumppi on maailman yleisin roska rannoilla eikä se hajoa, vaan muuttuu hitaasti mikromuoveiksi.

Tupakantumpit ei ole ainoa ongelma. Rannoilta löytyy myös paljon muoviroskaa, kuten piknikeväiden kääreitä ja kertakäyttöastioita.

Roskaongelma vähenisi merkittävästi, jos jokainen huolehtisi omista roskistaan.

Ensi maanantaina käynnistyvä Mahanpuruja muovista -viestintäkampanja haluaa kiinnittää ihmisten huomion siihen, ettei katukaivoihin ja luontoonkaan viskattaisi roskia.

Aina ei tiedetä tai hoksata ajatella, mihin roskat päätyvät.

– Aina ei tiedetä tai hoksata ajatella, mihin roskat päätyvät, Visakova sanoo.

Siksi on tarpeen muistuttaa siitä, jotta roskaamista saataisiin vähennettyä.

Lue myös: Tupakoitsijat heittävät surutta tumpit maahan rannoillakin – seurauksena peruuttamaton tuho vesistöissä

Nyt toisen kerran järjestettävän Mahanpuruja muovista -kampanjan takana on Pidä saaristo siistinä -yhdistys.

– Tänä vuonna HSY huolehtii kustannuksista ja muista käytännön järjestelyistä, eli tarrat Vantaalle, Helsinkiin ja Kauniaisiin. Lisäksi kampanjassa ovat mukana Espoo, Turku, Lahti ja Lieto, Visakova kertoo.

Kampanjakuntien katukaivojen kansiin kiinnitetään värikäs tarra niin kuin kaivo olisi kalan suu.

Vantaalla tarrat tulevat Myyrmäkeen ja Martinlaaksoon. Niitä voi bongata muun muassa Myyrmäenraitilta, Kinorinteestä ja Martinlaakson aseman alikulusta.

Kampanja jatkuu 31. elokuuta saakka ja sen aikaan osuus myös Itämeri-päivä. Päivää vietetään 27. elokuuta myös Vantaalla.

Tarrakampanjaa kokeiltiin viime vuonna Porvoossa, Turussa ja Vantaalla. Se järjestetään myös ensi vuonna ja sitä on tarkoitus kehittää ja laajentaa.