Kuninkaantielle haluttaisiin taas kyltit – historiallista reittiä pystyy kulkemaan lähes kokonaan julkisilla teillä

Historiallisen Kuninkaantien reitti kulkee myös Vantaan Pyhän Laurin kirkon kautta. Arkisto/Armi Suojanen

Kai Jauhiainen

Uudenmaan liitto luopui muutama vuosi sitten Kuninkaantie-brändistä ja keräsi samalla alueeltaan pois vanhat Kuninkaantie-tiekyltit. Se oli karhunpalvelus uusmaalaisille, sillä nyt ei Kuninkaantie näy maastossa matkailijoille lainkaan.

Neljä vuotta sitten perustettu Kuninkaantie-yhdistys haaveilee nyt kevyemmästä kyltityksestä. Siinä uudet kyltit näkyisivät vain kuntien rajoilla ja risteyksissä.

– Kevytkin kyltitys maksaisi vähintään 200 000 euroa koko Kuninkaantiellä, kertoo Kuninkaantien hankekoordinaattori Miia Aitokari.

Siihen eivät Kuninkaantie-yhdistyksen rahkeet siitä, sillä yhdistyksen vuosibudjetti on vain 30 000–60 000 euroa.

Yhdistyksen Kuninkaantien matkailukartta löytyy netistä. Kuninkaantien paperikartasta on otettu ensin 10 000 kappaleen painos ja sitten 2000 kappaleen lisäpainos.

– Karttoja on jäljellä enää vähän. Matkailijat selvästi haluavat kätevän kartan, jota voi pitää kädessä, kertoo Aitokari.

Historiallinen Kuninkaantie kulkee Suomen alueella 480 kilometriä Turusta Vaalimaalle. Matkailutienä Kuninkaantie kulkee lähes kokonaan julkisilla teillä. Yksityistieosuuksilla yhdistys on kysynyt maanomistajilta luvan sille, että mahdolliset retkibussit voivat käyttää yksityistietä. Virallinen matkailutiestatus kun edellyttää mahdollisuutta bussien käyttöön.

Aivan tarkkaa historiallista reittiä ei voida matkailijoille suositella.

– Meille liittyi juuri yksityisjäseneksi vantaalainen, jonka autotallin läpi Kuninkaantie aikoinaan kulki, nauraa Aitokari.

Suomessa on kymmenen virallista matkailutietä, joista Kuninkaantie on tunnetuin. Kuninkaantie-brändin hyödyntäminen matkailussa on kuitenkin pitkäjänteistä työtä ja päävastuu on matkailuyrityksillä. Kuninkaantie ry. tarjoaa vain taustatukea.

Potentiaalia on, sillä Kuninkaantien varrella on linnoja, satamia, linnoituksia, kestikievareita, keskiaikaisia kirkkoja ja kosolti tarinoita.

Ruotsin ja Norjan puolella reitti jatkuu Trondheimiin ja Venäjän puolella historiallisesti Pietarin kautta aina Novgorodiin asti.

Matkailullisesti Kuninkaantiellä olisi valtavia mahdollisuuksia, sillä se kulkee läpi ruuhka-Suomen ja yhdistää historiallisesti lännen ja idän. Kuninkaantie oli olemassa jo 1300-luvulla ja sen linjaus tarkentui 1400-luvulla. Sen nimeksi vakiintui myöhemmin, kun Ruotsi-Suomen kuninkaat käyttivät sitä tutustuessaan valtakuntansa itäisiin osiin.

Kuninkaantie eli Suuri Rantatie kulki myös Vantaalla ja sitä pitkin pääsi muun muassa Pyhän Laurin kirkolle.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut