Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Nuuksion kansallispuistossa kävijät ovat tehneet niin tiuhaan laittomia nuotioita, että jälkien siivoamiseksi on jouduttu nyt suunnittelemaan talkoita

Moni nuotio on tänä kesänä roihunnut kielletyssä paikassa Nuuksion kansallispuistossa.

Metsähallitus pyysi heinäkuussa Nuuksion kansallispuiston kävijöitä ilmiantamaan laittomat tulipaikat testikäytössä olevaan sosiaaliseen karttapalveluun Retkikompassiin. Ilmoituksia laittomista tulipaikoista tuli reilut 240 kappaletta, kertoo erikoissuunnittelija Joel Heino Metsähallituksesta.

Laiton tulipaikka tarkoittaa esimerkiksi väärään paikkaan kasattua nuotiorinkiä tai maahan palanutta mustunutta kohtaa, jossa on tulenteon jäänteitä. Paikoista tehdyt ilmoitukset painottuivat Heinon mukaan järvien ja lampien rannoille.

– Laittomia tulipaikkoja rakennetaan jonkin verran luvallisten viereen, kun ehkä ei ymmärretä sitä, että se on laitonta tai ei haluta mennä tulipaikalle, jossa jokin toinen porukka on jo istumassa, Heino sanoo.

Metsähallitukselle ilmoitettujen laittomien tulipaikkojen määrä on Heinon mukaan niin suuri, että niiden siivoamiseksi suunnitellaan erillistä siivoustempausta. Se voitaisiin toteuttaa alkusyksyn tai syksyn aikana.

– Vielä on hieman auki, miten se masinoidaan, Heino kertoo.

Laittomien tulipaikkojen lisäksi Nuuksion kansallispuistossa on tänä kesänä ollut muitakin ikäviä lieveilmiöitä.

Järjestyshäiriöiden takia poliisi valvoi tänä kesänä Nuuksion kansallispuiston aluetta tehostetusti parin viikon ajan. Ylikomisario Jussi Päivänsalo Länsi-Uudenmaan poliisilaitokselta kertoo, että kansallispuistossa käyneet poliisipartiot ovat kesän aikana havainneet siellä muun muassa avotulen tekoa vääriin paikkoihin sekä leiriytymistä paikkoihin, joihin ei saisi leiriytyä.

– Poliisin tiedossa on myös laitonta puiden kaatamista. Myös häiriökäyttäytymistä on alueella esiintynyt. Havaintoja on tehty myös sääntöjen vastaisesta pysäköinnistä, Päivänsalo listaa.

Häiriöitä on Päivänsalon mukaan ollut pääasiassa suosituilla Haukkalammella ja Mustalammella. Poliisi jatkaa kansallispuiston valvontaa muiden tehtäviensä ohella.

– Jos häiriökäyttäytymistä edelleen ilmenee, niin valvontaa lisätään. Poliisi ja Metsähallitus neuvottelevat myös mahdollisista jatkotoimista ja alueen tilannetta seurataan, Päivänsalo kertoo.

Toisin kuin kesän järjestyshäiriöiden ja laittomien tulipaikkojen perusteella voisi ajatella, Nuuksion kansallispuiston käyntimäärät vähenivät tämän vuoden kesäkuussa ja heinäkuussa verrattuna viime vuoden vastaavaan aikaan.

Metsähallituksesta kerrotaan, että kesä- ja heinäkuussa käynnit putosivat 13 prosenttia viime vuoteen verrattuna. Pudotus liittynee kansainvälisten matkailijoiden vähäiseen määrään.

Nuuksion kansallispuiston syksystä odotetaan kuitenkin vilkasta, koska meneillään on hyvä marja- ja sienivuosi. Elo-syyskuussa Nuuksiossa on yleensä vuoden toinen käyntipiikki toukokuun lisäksi.

Metsähallituksesta arvioidaan, että Nuuksion kansallispuiston käyntimäärä kasvaa tänä vuonna verrattuna viime vuoteen. Tällä hetkellä näyttää siltä, että kokonaiskäyntiluku kasvaisi hyvin suurella todennäköisyydellä viime vuoden noin 330 000 käynnistä lähelle 350 000:ta käyntiä.

– Varmaksi sitä ei toki voida vielä sanoa. Esimerkiksi erittäin sateinen syksy tai runsasluminen alkutalvi voi vaikuttaa kävijäkehitykseen, erikoissuunnittelija Liisa Neuvonen Metsähallituksesta sanoo.

Myös koronavirustilanteen muuttuminen voi vaikuttaa Nuuksion kansallispuiston kävijämääriin.

– Jos koronarajoituksia kiristetään uudelleen, saattaa se vaikuttaa myös vilkastuneeseen luontoretkeilyyn, kertovat Liisa Neuvonen ja Nuuksion puistomestari Teemu Laine.

Koronatilanne ja sen mukanaan tuomat rajoitukset vaikuttivat Nuuksion kansallispuiston käyntimääriin jo keväällä.

Tämän vuoden tammikuun ja huhtikuun välillä Nuuksiossa oli kävijöitä enemmän kuin koskaan aikaisemmin kansallispuiston käyntilukujen laskennan aikana. Tammi-helmikuussa käyntimääriä vilkastutti maaston lumettomuus: reitit olivat auki ja maastossa liikkuminen oli normaalia helpompaa. Maalis-huhtikuussa nousua lukuihin toivat koronarajoitukset.

– Moni löysi luontokohteen, kun muut menot ja harrastukset peruttiin, mutta luontokohteet pysyivät auki, Laine ja Neuvonen kertovat.

Toukokuussakin käyntimäärä oli heidän mukaansa viime vuotta suurempi, mutta ei ennätyksellinen. Tätä voivat Neuvosen ja Laineen mukaan selittää esimerkiksi ulkomaalaisten turistien puuttuminen sekä se, että luokkaretkeläisiä ja isoja suunnistustapahtumia ei koronan seurauksena nyt ollut. Retkeilijöiden osuus kuitenkin kasvoi viime vuodesta.