Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Koronaepidemia paisutti Ensi- ja turvakotien liiton apuun turvautuvien määrää – liiton mukaan perheiden tilanne vaikeutuu vielä entisestään

Raskaana olevien, päihteitä käyttävien äitien kuntoutukseen pääsy on romahtanut viimeisen kahden vuoden aikana.

Koronaepidemian aikana apua tarvitsevien tilanne tulee entisestään vaikeutumaan, katsoo Ensi- ja turvakotien liitto.

Liiton mukaan aiempina vuosina liiton kuntoutuksessa olleista äideistä noin puolet aloitti kuntoutuksen jo raskausaikana. Nyt ennen vauvan syntymää aloittaneiden määrä on laskenut alle kolmannekseen.

Eri tahoilta saatujen tietojen mukaan päihteiden käyttö ja myös mielenterveysongelmat ovat lisääntyneet.

Lapsiperheiden voimavarat joutuivat erittäin tiukoille kevään aikana ja apua ei saatu riittävästi. Tilanteeseen on saatava muutos, liitto vaatii.

Kevään ja kesän aikana Ensi- ja turvakotien liitto lisäsi chattien aukioloaikoja ja niiden kautta apua saaneiden määrä ylitti toukokuussa koko viime vuonna apua saaneiden määrän.

Väkivaltatilanteisiin tarjotuissa avopalveluissa autettujen määrä nousi liki 50 prosenttia viime vuoden vastaavaan aikaan.

Eroauttamisen avopalveluissa apua saaneiden määrä oli korkeimmillaan jopa 60 prosenttia enemmän kuin vastaavana aikana viime vuonna, liitto tiedottaa.

Liiton lapsiperheille tehdyn nettikyselyn mukaan puolet vastaajista arvioi perheensä selvinneen vielä koronakriisin keskellä. Erilaisista pärjäämisen ongelmista kertoi 43 prosenttia. Vastaajia oli 623.

Poikkeusolot ja eristys ovat aiheuttaneet perheissä stressiä ja pelkoa, väsymystä, lisääntyneitä ongelmia lasten kanssa, riitoja ja väkivaltaa parisuhteissa sekä taloudellista hätää.

Poikkeusaika on kuormittanut erityisen paljon yksinhuoltajaperheitä ja perheitä, joissa on jo aikaisemmin ollut erilaisia ongelmia.

Ensimmäiset tuhat päivää ovat tutkimustiedon mukaan lapsen koko tulevalle elämälle korvaamattoman tärkeitä, Ensi- ja turvakotien liitto huomauttaa. Samalla se on huolissaan siitä, että kunnissa ei tätä riittävästi tunnisteta.

Syntymättömän lapsen turvaamisen tulee olla aikuissosiaalityön ja lastensuojelun yhteinen tehtävä eikä maksusitoumuksen myöntämistä kuntoutukseen saa pallotella näiden välillä.

– Mahdollistamalla raskausaikana ympärivuorokautiseen kuntoutukseen pääsy voidaan ehkäistä vauvan elämänmittaiset sosiaaliset ja terveysongelmat. Kuntoutuksen hinta on pieni summa verrattuna siihen, mitä kuntouttamatta jättäminen tai liian myöhään aloitetun kuntoutuksen inhimilliset ja taloudelliset kustannukset ovat, sanoo puheenjohtaja Tuula Haatainen Ensi- ja turvakotien liiton tiedotteessa.

Liiton mukaan nyt ei ole aika säästää järjestöjen ja kuntien yhteistyöstä, järjestöjen kunta-avustuksista eikä ostopalveluista.