Myyrmäen keskusta muuttuu "puuhamaaksi", kun rakentaminen vihdoin käynnistyy syksyllä

Myyrmäkeläinen Tom Saarinen pitää Myyrmäen keskustan suunnitelmia "aika villeinä". Saarisen kanssa asioilla oli helsinkiläinen Sannamari Männikkö. Johanna Erjonsalo

Rakentaminen: Parkkialueelle tulee asuntoja ja autot menevät maan alle.

Armi Suojanen

Armi Suojanen

Radan länsipuolen rakentaminen Myyrmäen keskustassa on vuosien odottelun jälkeen pääsemässä alkuun syksyllä. Pysäköintihallin rakenteiden kestävyysongelmat on ratkottu ja tonttikauppoja kaupungin kanssa aletaan tehdään syyskuussa.

– Vihdoin ja viimein, toteaa Vantaan kaupungin projektijohtaja Gilbert Koskela.

Lue myös: Parkkipaikka odottaa yhä rakentajia Myyrmäessä – "Jatkoaikaa toteutukselle kyllä tarvitaan"

Ensimmäisenä kaivinkone kuopaisee maata Liesikujan laidalla ja siitä rakennustyöt etenevät kohti kauppakeskus Myyrmannia. Myyrmäenraitin ja Iskospolun välissä sijaitseva pysäköintialue poistuu lopullisesti käytöstä ja Paalutorinkin toiminnalle tulee katkos.

– Koko kortteli muuttuu puuhamaaksi, isoksi kuopaksi, Koskela kuvailee.

Kulku Myyrmäenraitilla estyy jossain vaiheessa, kun rakentaminen etenee. Kulun katkaisu johtuu asemakaavan mukaisen kellaripysäköinnin rakentamisesta.

Koko kortteli muuttuu puuhamaaksi, isoksi kuopaksi.

– Kuoppa pitää kaivaa raitin leveydeltä 80 metrin matkalta, niin raitti menee väkisinkin joksikin aikaa poikki.

– Myös kahden korttelin välillä olevan Ruukkupolun alle rakennetaan kellaripysäköintitilaa, kuten varsinaisten kortteleiden alle, Koskela jatkaa.

Myyrmäenraitin kiertoreitti laitetaan kulkemaan Myyrmäen aseman vierestä. Kulkujen muutoksista ja kiertoreiteistä kerrotaan ennen muutoksia.

Myyrmäen keskustaan tulee muun muassa Aso-kotien Vantaan Katariina ja siihen 35 asumisoikeusasuntoa. Rakentamisen pitäisi alkaa syksyllä. Luonnoskuva Liesitorin suunnalta Myyrmanniin päin. Arkkitehtitoimisto Innovarch

Rakentaminen alkaa Kojamon ja Asoasunnot Uusimaan taloilla. Viimeisenä länsireunalla on Hoasin vuoro. Kaikkien yhteinen urakoitsija on Fira Oy.

– Pyrimme aloittamaan rakennuttamisen syksyn aikana, kertoo Kojamon markkinointi- ja viestintäjohtaja Irene Kantor.

Asunto Oy Liesikuja 8 on Kojamon vuokra-asuntokohde. Talo nousee korkeimmillaan kahdeksan kerrokseen ja asuntoja siihen tulee 75. Sen viereen rakennetaan Kojamon 15-kerroksinen vuokratalo, johon tulee 85 asuntoa. Yksikerroksiseen siipeen tulee liiketiloja.

Myös Asoasunnot Uusimaan 35 asunnon asumisoikeustalon, Vantaan Katariinan, rakentamisen arvioidaan alkavan syyskuussa

Hartela Etelä-Suomi Oy rakentaa alueen eteläosaan yhteensä noin 300 asuntoa. Ensimmäiseen kohteeseen Myyrin Terraan valmistuu 85 omistusasuntoa.

– Asunnot ovat tulossa ennakkomarkkinointiin syksyllä, kertoo Hartelan hankekehityspäällikkö Matti Suonio.

– Tavoitteemme on, että rakentaminen alkaa marraskuussa.

Hartela rakentaa alueelle kaikkiaan neljä taloyhtiötä.

Myyrmäen keskustan isolla pysäköintialueella on tulevaisuudessa asuntoja ja liiketiloja. Luonnoskuvassa näkyyvät muun muassa Hartelan ja Hoasin talot sekä oikealla Paalutori ja kauppakeskus Myyrmanni. Hartela Etelä-Suomi Oy

Hoasin toimitusjohtaja Matti Tarhio arvioi, että heidän kohteensa rakentaminen alkaa syksyllä 2021. Opiskelija-asuntoja on tulossa kaikkiaan 125.

Myyrmäen mullistukset eivät lopu tähän. Gilbert Koskela muistuttaa, että radan itäpuolelle suunnitellaan lisää asumista, liiketilaa, palveluja ja työpaikkoja nykyisten rakennusten, kuten Isomyyrin ja Myyrinpuhoksen ostoskeskusten, paikalle.

Alueella järjestivät yhteisen suunnittelukilpailun Citycon, Sato, SRV, Taitokaari ja Vantaan kaupunki vuodenvaihteessa 2018–19.

Myyr York Downtown -nimisen kutsukilpailun voitti kilpailuehdotus Muree Myrtsi ja se tuo Myyrmäkeen lisää korkeita taloja.

Koskela arvioi, että radan itäpuolella voi alkaa tapahtua aikaisintaan vuonna 2022.

– Toivottavasti länsipuoli saadaan "alta pois" mahdollisimman pitkälle ennen kuin itäpuolella alkaa purkaminen ja rakentaminen.

Lue myös: Myyrmäen keskusta mullistuu lähivuosina: Myyr York saa "pilvenpiirtäjänsä"

Myyrmäestä katoavat työpaikat – "Keskusta-alueista on saatava niin houkuttelevia, että toimitilarakentajat innostuvat"

Myyrmäen keskustaan tehdään uusi aukio – Paalutori säilyy

Muutoksen puhuri

Vantaan väkirikkaimman suuralueen keskusta mullistuu

Myyrmäen keskustassa, rautatieaseman tuntumassa asuu noin 17 000 ihmistä. Rakentamisen myötä keskustan väkiluku kasvaa tuhansilla ihmisillä.

Koko Myyrmäen suuralueella asuu 56 000 ihmistä.

Radan ja itä- ja länsipuolen rakentamisen lisäksi keskustassa rakennetaan vielä muun muassa urheilutalon naapurissa. Myyrmäenraitin varrella puretaan entistä isoa toimistotaloa, jonka tilalle rakennetaan asuntoja.

Myyrmäen keskusta, "Myyr York", tornitaloineen lähenee vähitellen New Yorkia.

Kommentoi

Mainos: Helsingin Uutiset

Pääkaupungin keskusta on edelleen the place to be – katso tästä ytimen tarjonta

| Päivitetty

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut