Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vesijuoksuun uimahallissa on selkeä ohje: peräkkäin mennään! – "Huomauttamiseen puolet suhtautuu hyvin, puolet ei"

Valvonta: Vesijuoksijoita ohjeistava ei aina saa hyvää vastaanottoa.

Vesijuoksijoita koskevat ohjeet ovat Myyrmäen uimahallissa valvojana työskentelevän Topi Lylysen mielestä helpot, selkeät ja yksiselitteiset. Vesijuoksijoiden tulee kulkea radalla peräkkäin, ei rinnakkain.

Lylynen toivoo kaikkien noudattavan ohjeita, mutta maalaisjärkeä saa käyttää. Halutessaan voi kulkea rinnakkain seurustellen silloin, kun altaassa ei ole ruuhkaa. Mutta vain silloin.

– Ohittamisen on oltava vesijuoksuradallakin mahdollista. Eihän se onnistu, jos radalla kulkee kaksi tai jopa kolme rinnakkain.

Uimavalvojana Lylynen tietää vesijuoksun olevan aihe, joka herättää tunteita. Vesijuoksijoiden käyttäytymisestä on keskusteltu kesän mittaan myös Vantaan Sanomien Lukijan areenalla.

Myyrmäen uimahallissa käyvä Marja Liisa Toivanen muistutti mielipidekirjoituksessaan uimahallissa käymisen olevan monelle myös sosiaalinen tapahtuma. uimahalli ja -allas saattavat olla ainut paikka, jossa voi vaihtaa ajatuksia, Toivanen kirjoitti.

Nimimerkit Seija ja Kyllästynyt puolestaan toivoivat, että uimavalvojat puuttuisivat rinnakkain juoksuun napakammin.

Osalle joutuu kertaamaan ohjeet ja perustelemaan, miksi asiasta huomautetaan.

Lylysen mukaan valvojat kyllä huomauttavat, jos ohjeita ei noudateta. Väärin toimivaa ojentava ei saa aina hyvää vastaanottoa.

– Puolet suhtautuu hyvin, mutta puolet ei. Osalle joutuu kertaamaan ohjeet ja perustelemaan, miksi asiasta huomautetaan.

Lylynen kuvaa, että joskus kyseessä on kansalaistottelemattomuus. Ohjeista ei välitetä, vaikka ne ovat hyvin tiedossa.

Uimavalvojat pyrkivät mahdollisuuksien mukaan varmistamaan, että kaikilla on altaassa hyvin tilaa.

– Jos vesijuoksuradalla on Myyrmäen hallissa ruuhkaa, kerron vesijuoksijoille, että myös hyppyaltaassa voi juosta, jos siellä ei ole hyppijöitä, Lylynen sanoo.

Lylynen vinkkaa, että uimahallit tiedottavat aina muun muassa siitä, milloin hallissa on vesijumppaa. Vesijuoksijoille se kertoo, että hallissa on silloin enemmän ruuhkaa.

Vesijuoksu on Vantaalla suosittua, tietää Vantaan hallimestari Annakaisa Kaartinen.

Ei ole tarkkaa tietoa siitä, kuinka paljon Vantaan uimahallissa käy päivittäin vesijuoksijoita. Suuntaa antaa tieto siitä, että edellisessä Myyrmäen kuormituslaskelmassa ison altaan asiakasmäärän keskiarvo oli noin 350 asiakasta päivässä.

– Mukaan on laskettu kaikki Myyrmäen uimahallin 25 metrin altaan käyttäjät eli uimarit, seurakäyttäjät, vesijumppaajat ja vesijuoksijat, Kaartinen kertoo.

Lylynen toteaa Myyrmäen uimahallissa käyvän päivittäin kymmeniä vesijuoksijoita.

Vaikka ohjeiden noudattamisesta tulisi uimahallissa joskus sanomista, vesijuoksu on Lylysen mukaan mainio laji.

– Se on hyvä laji esimerkiksi kuntoutumassa oleville.

Vesijuoksussa ei myöskään ole yhtä ainoaa tyyliä.

– Jotkut tekevät enemmän töitä käsillään ja jotkut eivät.

Vesijuoksijoita varten laadittujen ohjeiden lisäksi tällä hetkellä on noudatettava koronatilanteeseen liittyviä ohjeita. Myös uimahalleissa on pidettävä huolta turvaväleistä ja huolehdittava erityisen hyvin hygieniasta.

Lue vielä: Vesijuoksija voi välttää ohitukset kääntymällä