Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Koronan ravistelemat yrittäjät murehtivat eläketurvaansa kun toiminta on pitänyt laittaa jäihin – joillakin aloilla pärjätään silti ihan hyvin

Koronaepidemia iski kovaa moniin pieniin ja keskisuuriin yrityksiin, mutta joillakin aloilla vaikutus on jäänyt lähes huomaamattomaksi.

– Vaihtelut ovat hyvin suuria, monella alalla yritysten liiketoiminta on laitettu ainakin hetkellisesti jäihinkin, sanoo eläkevakuutusyhtiö Veritaksen toimitusjohtaja Carl Pettersson.

Matkailun, ravintoloiden ja kahviloiden yrittäjät ovat kärsineet dramaattisesti. Sen sijaan esimerkiksi teollisuuden alihankkijat ja rakennuspuolen yrittäjät ovat pärjänneet Petterssonin mukaan edelleen aika hyvin.

Veritaksen pääasiakasryhmään kuuluvien yrittäjävetoisten yritysten palkkasummien raju pudotus näkyi touko-kesäkuussa. Yritykset maksavat vakuutusyhtiölle työntekijöiden palkoista työnantajan työeläkemaksuja.

Lomautukset ja irtisanomiset kutistavat palkkasummaa ja sitä myöten eläkeyhtiön maksutuloa. Koronatilanteen takia työnantajan työeläkemaksuja myös alennettiin toukokuussa 2,6 prosenttiyksikköä vuoden loppuun asti.

Monet lomautuksista on vedetty takaisin kesän lopulla.

Pettersson arvelee Veritaksen koko vuoden maksutulon laskevan kaikkiaan vajaat kahdeksan prosenttia.

Kaikki eläkevakuuttajat tukivat asiakkaitaan tarjoamalla maksuajan siirtämistä kolme kuukautta eteenpäin.

– Meidän asiakkaistamme tätä mahdollisuutta käytti viisitoista prosenttia, mikä oli ennakoitua vähemmän, Pettersson sanoo.

Yrittäjillä on kuitenkin kovaa tuen tarvetta. Petterssonin mukaan puhelimet soivat keväällä aivan toisella tavalla kuin aiemmin.

– Maksuista ja maksujärjestelyistä kysytään eniten, mutta myös yrittäjien omasta eläkevakuutuksesta.

Yrittäjien eläkevakuutus eli YEL kertyy yrittäjän itselleen maksamasta työtulosta ja vaikuttaa paitsi yrittäjän eläkkeen suuruuteen, myös sosiaaliturvaan.

Pettersson sanoo, että Veritaksessa käytiin kevään aikana läpi hyvin monen yrittäjän kanssa läpi sitä, mihin työtulon suuruus vaikuttaa.

– Omaa työtuloaan laskeneita oli tuplasti aikaisempaan verrattuna, mutta tuplasti oli myös niitä, jotka nostivat työtuloaan, hän sanoo.

Kun liiketoiminta seisahtuu, säästöjä ja joustoja on etsittävä jostakin ja usein juuri omasta palkasta.

Pettersson tähdentää, että yrittäjän eläkevakuutukseen kytkeytyy paljon muutakin kuin vain tuleva eläketurva, muun muassa sairausaikaan tai perhevapaaseen liittyvät tukimuodot.

– Yrittäjän kannattaa käydä oma eläkkeensä ja sosiaaliturvansa läpi edes kerran viidessä vuodessa.

Sijoituksissa pudotus on ollut koronaepidemian aikana ilmiömäisen suuri, niin kuin taloudessa muutenkin Euroopassa ja Yhdysvalloissa, kuvaa Veritaksen sijoitusjohtaja Kari Vatanen.

– Ja turvasatamia kuten Yhdysvaltain ja Saksan valtionlainoja oli vain vähän.

Veritaksenkin tuotto laski kaikissa osake- ja korkosijoituksissa ja muissa sijoituksissa. Vain kiinteistöt ovat pysyneet plussalla alkuvuoden aikana.

Veritas on sijoittanut paljon kiinteistöihin pääkaupunkiseudulla, mutta sekään ei automaattisesti takaa vakaata tuottoa.

– Alueellinen eriytyminen jatkuu eikä pääkaupunkiseutu yksinään anna turvaa. Eriytyminen etenee kaupunkien sisälläkin, Vatanen toteaa.

Veritas pienensi alkuvuonna sijoitussalkkunsa riskitasoa vakavaraisuuden turvaamiseksi. Markkinoiden elpyessä paremmin tuottavien riskisijoitusten osuutta on jälleen nostettu.