Vantaa ennen ja nyt: Taiteilija Risto Vilhusen muistiinpanot yhden vuoden sadonkorjuusta ovat hämmästyttävät: kymmeniä litroja papuja, 15 litraa yrttejä ja 430 litraa suppilovahveroita

Taiteilija Risto Vilhunen on ahkera sienestäjä, marjastaja ja viljelijä.

Taiteilija Risto Vilhunen ateljeessaan Sotungin kodissa sipuli- ja yrttisadon äärellä syksyllä 2014. Pekka J. Heiskanen/Vantaan kaupunginmuseo.

Stella Karlsson

Vantaan kaupunginmuseon kokoelmiin kuuluu taiteilija Leonardo da Vilhun eli Risto Vilhusen keräämiä taide- ja käyttöesineitä eri kulttuureista. Persoonallisen Vilhusen elämäntyötä taiteilijana on esitelty kaupunginmuseon näyttelyissä ja Sotungissa sijaitseva veistospuisto on kesäisin avoinna vierailijoille.

Taide ei ole Risto Vilhusen ainoa intohimo. Se käy ilmi museon arkistokokoelmaan tallennetusta muistilehtiön sivusta, johon Vilhunen on kirjannut vuonna 2014 kerättyä satoa: 10 litraa mustikkaa, 50 litraa tomaatteja, 15 litraa yrttejä, 50 litraa papuja, 2 litraa vadelmanlehtiä ja näin lista jatkuu.

Huumorintajuinen Vilhunen on saattanut pyöristää joitakin listan lukuja vähän ylöspäin, tai sitten kyseisenä vuonna oli tosiaan mahdollista kerätä 430 litraa suppilovahveroita.

Risto Vilhusen muistiinpanoja vuoden 2014 sadonkorjuusta. Vantaan kaupunginmuseo

Sotunkiin 1970-luvulla muuttanut Vilhunen on aina viljellyt maata, sienestänyt ja kerännyt marjoja. Hänen ulkoisesti vaatimaton elämäntapansa on sidoksissa vuodenkiertoon.

Vilhunen kokee olevansa etuoikeutettu, kun saa asua luonnon äärellä. Pieni muistiinpanolappu on todiste taiteilijan maanläheisemmästä puolesta.

”Marjastanut, sienestänyt ja kalastanut olen aina. Tuntui yllättävältä, että parinkymmenen kilometrin päässä Helsingin ydinkeskustasta saattoi kokea samanlaista löytämisen riemua kuin lapsena Pohjois-Savossa.” kertoo Risto Vilhunen.

Sadosta riittää jaettavaksi naapureille ja taiteilijan kotiin saapuva vieras saattaa saada eteensä isännän tekemän kasviskeiton tai oman teesekoituksen.

Vantaan Sanomien ja Vantaan kaupunginmuseon juttusarjassa nostetaan esille paikallista historiaa tutustumalla museon kokoelmiin ja kulttuuriympäristöympäristökohteisiin. Kirjoittajat ovat museon henkilökuntaa.

Lisää paikkakunnan historiaan ja nykyisyyteen liittyviä juttuja löydät täältä .

Kommentoi

Mainos: Vantaan kaupunki Business Vantaa

Yrittäjä, älä huoli huomisesta! Vantaalla valmistaudutaan jo tulevaisuuteen

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut