Pääkirjoitus: Vantaa-lisä leikkausuhan alla – Syksy näyttää, maksaako Vantaa ensi vuonna pk-seudun pienintä kuntalisää

Vantaan talouden tasapainottamiseksi pohditut säästöt alkavat saada konkreettisia muotoja ja ehdotuksia.

Tällä viikolla opetuslautakunta sai eteensä esityksen, että niin sanottua Vantaa-lisää, eli lasten kotihoidon tuen kuntalisää leikattaisiin Vantaalla ensi vuoden alussa.

Esityksen mukaan kuntalisää maksettaisiin ensi vuoden alusta alkaen 180 euroa kuukaudessa eli 35 euroa kuukaudessa nykyistä vähemmän.

Onko se paljon vai vähän, riippuu tietysti perheestä.

Kokouksessa poliitikot jättivät asian vielä pöydälle, mutta varmaa on, että kuntalisän suuruudesta väännetään vielä syksyllä.

Kela maksaa lastaan kotona hoitavalle vanhemmalle niin sanottua hoitorahaa, joka on perheen yhdestä alle 3-vuotiaasta lapsesta 341,69 euroa kuukaudessa ja muista alle kouluikäisistä sisaruksista iästä riippuen 102,30–65,73 euroa kuukaudessa.

Tämän lisäksi maksetaan niin sanottua hoitolisää, jonka suuruus riippuu vanhempien tuloista.

Näiden lakisääteisten tukien lisäksi kunnat voivat halutessaan maksaa kuntalisää.

Summat ja se, minkä ikäistä lapsesta kuntalisää maksetaan, vaihtelevat kunnittain. Vantaa maksaa kuntalisää 215 euroa kuukaudessa, Helsinki 264 euroa, Espoo 190 euroa ja Kauniainen 220 euroa.

Vantaa-lisää maksetaan perheen nuorimmasta lapsesta siihen asti, kun lapsi täyttää 1 vuotta 6 kuukautta.

Kuntalisää saavien perheiden määrä on lievässä laskussa. Esimerkiksi viime vuonna kuntalisää maksettiin Vantaalla keskimäärin 1 143 lapsesta kuukaudessa.

Pienten, etenkin alle 3-vuotiaiden lasten hoitaminen kotona on monelle arvovalinta ja tietoinen vaihtoehto varhaiskasvatukselle.

Kotihoidon tuki kuntalisineen antaa tähän mahdollisuuden.

Syksy näyttää, minkälaisen rahallisen arvon kuntapoliitikot näkevät lapsen hoitamiselle kotona.

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut