Rikkojat riepottelevat Vantaankosken lakkautettuun kouluun jääneitä tavaroita – "Eikö niitä olisi voinut myydä?" kysyy entisen oppilaan äiti

Vantaankosken koulun sisätiloissa on rikottu tavaroita ja sotkettu paikkoja kuin raivon vallassa. Armi Suojanen

Ilkivalta: Täysin tuhottu koulu on lohduton näky.

Armi Suojanen

Armi Suojanen

Purkua odottavan Vantaankosken koulun kolmessa rakennuksessa on rikottu kaikki mahdollinen ikkunoista irtaimistoon. Vain seinät ovat pystyssä katon alla.

Jo piha on lohduttoman näköinen, se on täynnä lasinsiruja. Pitkin poikin pihaa näkyy irtotavaraa, kuten koulukirjoja ja tuhottu jääkaappi. Näyttää siltä kuin tekijät olisivat olleet silmittömän raivon vallassa.

Sisäilmaongelmainen, Myllymäen kaupunginosassa sijaitseva Vantaankosken koulu lakkautettiin keväällä 2019, ja tuhoaminen alkoi heti kevätjuhlien jälkeen. Piirivartioinnista tai kameravalvonnasta ei ollut apua tuhovimman taltuttamiseksi.

Vantaan kaupungin toimitilapäällikkö Pasi Salo sanoo, että siellä olisi tarvittu vartijoiden jatkuvaa partiointia, mutta se olisi ollut liian kallista suhteessa hyötyyn, kun rakennukset kuitenkin puretaan.

Oman ja lapsen entisen koulun näkeminen tuhottuna kouraisee myyrmäkeläisen äidin sydäntä. Hän haluaa olla haastattelussa nimettömänä.

Niin ikään nimettömänä pysyttelevät kaksi graffitimaalaria arvostelevat rikkomista. Aikuiset miehet maalavat teoksiaan hylätyn koulun seinään.

Eikö tavaroita olisi voinut myydä? Mikä vika niissä on?

– Ollaan välillä hätistelty ikkunarikkojia tiehensä. Eihän tällaisessa ole mitään järkeä, toinen miehistä sanoo.

Graffitimaalarit ovat hyödyntäneet Vantaankosken purettavan koulun seiniä. Heiltä ei liikene ymmärrystä paikkojen ja tavaroiden rikkojille. Koululle on tulossa harjoittelemaan Rajavartiolaitos ja poliisin erikoisyksikkö. Armi Suojanen

Äiti kummastelee irtaimiston jättämistä koulun tiloihin, kun ne suljettiin. Nyt ilkivallan tekijät ovat rikkoneet kaiken, kuten pianon ja av-laitteita.

– Eikö tavaroita olisi voinut myydä? Mikä vika niissä on? nainen ihmettelee.

Hänestä tuntuu pahalta, että Vantaan kurjassa taloudellisessa tilanteessa on varaa haaskata käyttökelpoista tavaraa.

Koulujen irtaimisto on niiden käyttäjien, ei tilakeskuksen vastuulla. Kasvatuksen ja oppimisen toimialan hallintopäällikkö Pirkko Nurmi kertoo, että Vantaalla on käytössä toimintaohje, jonka mukaisesti lakkautettava tai remonttiin joutuva kohde pitää tyhjentää.

Sisäilmaongelmista kärsiville kiinteistöille on oma ohje, sillä niiden irtaimisto pitää puhdistaa, jos tavaroilla on uusiokäyttöä. Kaupunki on linjannut, että jokaisessa uudis- ja remonttikohteessa käytetään 15 prosenttia kierrätyskalusteita.

Koulun käytävällä on rikottua elektroniikkaa ja näyttöpäätteitä. Armi Suojanen

Toimintaohjeessa todetaan muun muassa, että ”tavanomaisesti puhdistus kannattaa esimerkiksi kovapintaisilla ja hyväkuntoisilla kalusteilla, soittimilla ja pesukoneeseen mahtuvilla tekstiilituotteilla.”

Vantaan perusopetuksen johtajan Ilkka Kalon mukaan Vantaankoskella sisäilmaongelmien asiantuntija määritteli, mitä puhdistustoimenpiteitä pitää tehdä, ja mitkä tavarat voidaan viedä toisiin kouluihin.

– Ne on siirretty, jotka oli kokonaistaloudellisesti kannattava siirtää.

Kalo sanoo, että sisäilmaongelmaisissa tiloissa käytettyjen tavaroiden puhdistus on usein kallista.

– Viidenkympin arvoisen videolaitteen puhdistus voi maksaa seitsemän kymppiä.

Piha on täynnä lasinsirpaleita ja sinne on heitelty myös oppikirjoja sekä vihkoja, joissa on nimiä. Armi Suojanen

Myös koulutilojen ja -ympäristön muutos vaikuttaa siihen, kierrätetäänkö vaikka kalusteita. Vantaankosken oppilaat siirtyivät Kivistöön Aurinkokiven ja Ylästön laajennettuihin kouluihin, mutta niihin vanhan koulun kalusteita ei kelpuutettu.

– 70-luvun tuolia ei ollut mielekästä lähteä puhdistamaan ja siirtämään sinne, Kalo perustelee.

Vantaalla on jo ennestään varastoissa paljon tuoleja ja pulpetteja. Vantaankosken koulun piti myös toimia varastona lopuille tavaroille ja käyttökelpoisia, puhdistettuja tavaroita olisi voitu Kalon mukaan mahdollisesti lahjoittaa tarvitseville ennen purkamisen aloittamista.

Nyt kuitenkin suurin osa tavaroista on rikottu. Purkamisen viipyminen on antanut ilkivallantekijöille ikään kuin vapaat kädet.

Lue myös: Tulipalo tuhosi yöllä osan Vantaankosken koulusta – purettavaksi päätetty koulu kärsinyt aiemmin ilkivallasta

Purkaminen

Pian on Hevoshaan vuoro

Tilakeskuksen toimitilapäällikkö Pasi Salo kertoo, että Vantaankosken koulu purkamisesta julkaistaan tarjouspyyntö julkisten hankintojen sähköisissä hankintajärjestelmissä tällä viikolla. Tarjouskilpailun voittaja päässee tositoimiin loka-marraskuun vaihteessa. Purkukustannuksiksi Salo ennakoi noin 600 000 euroa.

Seuraavaksi purkulistalla on pitkään tyhjillään ollut Hevoshaan koulu Hakunilassa.

– Muutaman viikon sisällä selviää, saammeko määrärahat sen purkamiseen.

Kommentoi

Mainos: Vantaan kaupunki Business Vantaa

Yrittäjä, älä huoli huomisesta! Vantaalla valmistaudutaan jo tulevaisuuteen

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut