Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lue Vantaan Sanomien uusi kuukausiliite Selkovantaalainen täältä!

Ilkivalta: Täysin tuhottu koulu on lohduton näky.

Purkua odottavan Vantaankosken koulun kolmessa rakennuksessa on rikottu kaikki mahdollinen ikkunoista irtaimistoon. Vain seinät ovat pystyssä katon alla.

Jo piha on lohduttoman näköinen, se on täynnä lasinsiruja. Pitkin poikin pihaa näkyy irtotavaraa, kuten koulukirjoja ja tuhottu jääkaappi. Näyttää siltä kuin tekijät olisivat olleet silmittömän raivon vallassa.

Sisäilmaongelmainen, Myllymäen kaupunginosassa sijaitseva Vantaankosken koulu lakkautettiin keväällä 2019, ja tuhoaminen alkoi heti kevätjuhlien jälkeen. Piirivartioinnista tai kameravalvonnasta ei ollut apua tuhovimman taltuttamiseksi.

Vantaan kaupungin toimitilapäällikkö Pasi Salo sanoo, että siellä olisi tarvittu vartijoiden jatkuvaa partiointia, mutta se olisi ollut liian kallista suhteessa hyötyyn, kun rakennukset kuitenkin puretaan.

Oman ja lapsen entisen koulun näkeminen tuhottuna kouraisee myyrmäkeläisen äidin sydäntä. Hän haluaa olla haastattelussa nimettömänä.

Niin ikään nimettömänä pysyttelevät kaksi graffitimaalaria arvostelevat rikkomista. Aikuiset miehet maalavat teoksiaan hylätyn koulun seinään.

Eikö tavaroita olisi voinut myydä? Mikä vika niissä on?

– Ollaan välillä hätistelty ikkunarikkojia tiehensä. Eihän tällaisessa ole mitään järkeä, toinen miehistä sanoo.

Äiti kummastelee irtaimiston jättämistä koulun tiloihin, kun ne suljettiin. Nyt ilkivallan tekijät ovat rikkoneet kaiken, kuten pianon ja av-laitteita.

– Eikö tavaroita olisi voinut myydä? Mikä vika niissä on? nainen ihmettelee.

Hänestä tuntuu pahalta, että Vantaan kurjassa taloudellisessa tilanteessa on varaa haaskata käyttökelpoista tavaraa.

Koulujen irtaimisto on niiden käyttäjien, ei tilakeskuksen vastuulla. Kasvatuksen ja oppimisen toimialan hallintopäällikkö Pirkko Nurmi kertoo, että Vantaalla on käytössä toimintaohje, jonka mukaisesti lakkautettava tai remonttiin joutuva kohde pitää tyhjentää.

Sisäilmaongelmista kärsiville kiinteistöille on oma ohje, sillä niiden irtaimisto pitää puhdistaa, jos tavaroilla on uusiokäyttöä. Kaupunki on linjannut, että jokaisessa uudis- ja remonttikohteessa käytetään 15 prosenttia kierrätyskalusteita.

Toimintaohjeessa todetaan muun muassa, että ”tavanomaisesti puhdistus kannattaa esimerkiksi kovapintaisilla ja hyväkuntoisilla kalusteilla, soittimilla ja pesukoneeseen mahtuvilla tekstiilituotteilla.”

Vantaan perusopetuksen johtajan Ilkka Kalon mukaan Vantaankoskella sisäilmaongelmien asiantuntija määritteli, mitä puhdistustoimenpiteitä pitää tehdä, ja mitkä tavarat voidaan viedä toisiin kouluihin.

– Ne on siirretty, jotka oli kokonaistaloudellisesti kannattava siirtää.

Kalo sanoo, että sisäilmaongelmaisissa tiloissa käytettyjen tavaroiden puhdistus on usein kallista.

– Viidenkympin arvoisen videolaitteen puhdistus voi maksaa seitsemän kymppiä.

Myös koulutilojen ja -ympäristön muutos vaikuttaa siihen, kierrätetäänkö vaikka kalusteita. Vantaankosken oppilaat siirtyivät Kivistöön Aurinkokiven ja Ylästön laajennettuihin kouluihin, mutta niihin vanhan koulun kalusteita ei kelpuutettu.

– 70-luvun tuolia ei ollut mielekästä lähteä puhdistamaan ja siirtämään sinne, Kalo perustelee.

Vantaalla on jo ennestään varastoissa paljon tuoleja ja pulpetteja. Vantaankosken koulun piti myös toimia varastona lopuille tavaroille ja käyttökelpoisia, puhdistettuja tavaroita olisi voitu Kalon mukaan mahdollisesti lahjoittaa tarvitseville ennen purkamisen aloittamista.

Nyt kuitenkin suurin osa tavaroista on rikottu. Purkamisen viipyminen on antanut ilkivallantekijöille ikään kuin vapaat kädet.

Lue myös: Tulipalo tuhosi yöllä osan Vantaankosken koulusta – purettavaksi päätetty koulu kärsinyt aiemmin ilkivallasta