Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Korona päätti Minnan, 45, lentoemännän työt keväällä – nyt hän opiskelee oppisopimuksella lähihoitajaksi, jossa on hyötyä aiemmasta ammatista

Varhaiskasvatuksessa ja vanhustenhoidossa on ollut jo vuosia työvoimapula. Töitä riittää ja tälläkin hetkellä avoimia työpaikkoja on Vantaalla lukuisia.

Yksi keino päästä alalle on oppisopimus.

Pakkalassa asuva Minna Wahlsten, 45, ajaa töihin yksityiseen vanhusten hoivakotiin Tuusulaan ja on tyytyväinen. Lentoemäntä solmi hiljattain oppisopimuksen ja opiskelee nyt lähihoitajaksi.

Wahlsten kuuluu niihin vantaalaisiin, jotka ovat tarttuneet mahdollisuuteen päästä uuteen ammattiin joustavasti yhdistämällä opiskelu ja työnteko, josta maksetaan myös palkkaa.

Oppisopimuksella työskentelevän palkka on 80–85 prosenttia vastavalmistuneen palkasta.

– Jos on asuntolainat ja lapset hoidettavana, oppisopimus on hyvä vaihtoehto ammatinvaihtoon, sanoo Vantaan kaupungin työelämäpalveluiden asiakkuusvastaava Eija Lepistö.

– Tai osaamisen päivittämiseen.

Lepistö vastaa sosiaali- ja terveyspuolen koulutusalasta. Pelkästään tähän mennessä tätä vuotta hän on tehnyt 40–50 oppisopimusta.

– Olen ollut tässä tehtävässä kymmenen vuotta, ja oppisopimukset niin yksityisellä kuin kuntasektorilla ovat koko ajan lisääntyneet.

Oppisopimuskoulutuksessa on eduksi, jos on jo muuta koulutusta tai työkokemusta.

– Esimerkiksi asiakaspalvelu voi olla hyödyksi, Lepistö jatkaa.

– Ja jos on vetänyt vaikkapa satujumppaa tai tehnyt vapaaehtoistöitä, lisää Ammattiopisto Varian sosiaali- ja terveysalan oppisopimuksista vastaava opinto-ohjaaja Heli Tanninen.

Toisen tutkinnon suoritukset huomioidaan niin ikään.

 – Jos on suorittanut esimerkiksi kaikille yhteisten opintojen matematiikan, fysiikan ja kemian, niitä ei tarvitse enää suorittaa, Tanninen selittää.

Aiemmat opinnot ja työkokemus lyhentävät opiskeluaikaa, jonka kokonaisaika lähihoitajilla vaihtelee 1,5–3 vuoteen.

Minna Wahlstenillekin on hyötyä lentoemännän koulutuksesta, jossa muun muassa turvallisuudesta huolehtiminen korostuu. Wahlsten on lisäksi vastannut erikoismatkustajista, kuten näkövammaisista, ja kouluttanut muita lentoemäntiä.

Wahlstenin johdatti alanvaihtoon koronapandemia. Wahlstenin työnantaja CityJet, joka tuotti palvelut SAS:lle, meni konkurssiin.

Nyt hän käy yhtenä päivänä viikossa koulua ja neljänä päivänä töissä. Hänen on tarkoitus valmistua toukokuussa 2022.

– Olen motivoitunut!

Parin viikon kokemuksen jälkeen hän kuvaa lähihoitajan työtä raskaaksi, mutta tärkeäksi.

– On ollut tosi kivaa. Tulen hyvin toimeen vanhusten kanssa.

Lähihoitajaksi hän päätti kouluttautua päästyään lentoemännille järjestettyyn valmiusjoukkokoulutukseen korona-avuksi.

– Sen rahoittivat yksityishenkilöt ja koulutuksesta vastasi Axxell.

Harjoittelujakso hoivakodissa teki vaikutuksen Wahlsteniin ja häntä pyydettiin myöhemmin sinne töihin hoiva-avustajaksi. Wahlsten halusi kuitenkin koulutuksen, sillä työvuosia on vielä paljon jäljellä.

Lue myös: Hanne vaihtoi yliopiston parturi-kampaajaopintoihin – nyt oppisopimus tuo vielä uuden ammatin