Maailmanmestari Aleksandra Blinnikan katse on nyt Pariisin olympialaisissa 2024 – olympialuokaksi vaihtuu iQFoil
3
Aleksandra Blinnikka ahertaa nyt innolla uuden iQFoil-lautansa kimpussa, sekä maalla että merellä. Johanna Erjonsalo
Katso isompi kuvaOlen ottanut tilanteesta kaiken irti, kun olen ehtinyt treenata täysillä merellä, kertoo lentoemännän työstään lomautettuna oleva Aleksandra Blinnikka. Arkisto/Johanna Erjonsalo
Urheilu: Raceboard-purjelautailuluokan kaksinkertainen maailmanmestari, vantaalainen Aleksandra Blinnikka, tähtää nyt täysillä Pariisin 2024 olympialaisiin uudessa luokassa, iQFoilissa.
Vuonna 2018 Aleksandra Blinnikka voitti purjelautailun raceboard-luokassa MM- ja EM-kultaa, viime vuonna MM-kultaa ja EM-hopeaa. Nyt puhaltavat uudet tuulet, kun olympialuokaksi vaihtuu iQFoil.
– Olen myynyt raceboard-välineeni. Kun on mahdollista tähdätä olympialaisiin, on tilaisuuteen tartuttava. Sitä paitsi tämä on superkivaa! Blinnikka hihkuu.
Suomen ensimmäiset iQFoilin luokkamestaruuskilpailut käytiin Helsingin edustalla toissa viikonloppuna.
– Todella hankalat olosuhteet. Välillä tuuli vähän, välillä ei yhtään. Minulla ei muutenkaan mennyt ihan putkeen, kun purjeeni repesi. Koskaan ennen ei ole käynyt vastaavaa.
Uusi luokka vaatii kovemmat tuulet kuin raceboard tai nykyinen olympialuokka RS:X, missä Tuuli Petäjä-Sirén on jo hankkinut Suomelle ja itselleen olympiapaikan Tokioon.
– Mutta kun tuulta on, iQFoil ikään kuin lentää veden päällä, Blinnikka kertoo.
Kun on mahdollista tähdätä olympialaisiin, on tilaisuuteen tartuttava.
Silvaplanassa Sveitsissä on parhaillaan menossa iQFoil-luokan EM-kisat.
– Ne eivät alun perinkään kuuluneet suunnitelmiin, koska saimme välineet vasta touko–kesäkuun vaihteessa. MM-kisat pidetään lokakuun lopussa Gardajärvellä Italiassa. Sinne meillä on tarkoitus mennä.
Monikkomuodolla Blinnikka tarkoittaa itsensä lisäksi Petäjä-Siréniä ja Anna Haavistoa sekä neljää miestä ( Jakob Eklund, Linus Jokinen, Martin Mikkola ja Filip Store). Tämä septetti muodostaa Suomen iQFoil-valmennusryhmän. Myös Petäjä-Siren on siis jo aloittanut iQFoililla harjoittelun, vaikka Tokion kisat RS:X:llä ovat vielä käymättä.
– RS:X-laudat toimivat täysin eri tavalla ja eri tekniikalla kuin iQFoilit, mutta molempien luokkien yhtäaikainen harjoittelu tavallaan palvelee kumpaankin suuntaan, Blinnikka selvittää.
Suomen purjelautailijoita valmentaa espanjalainen Borja Carracedo Serra.
– Taso nousee kovaa vauhtia koko porukalla. Eikä Suomessa ole koskaan ennen näin monta purjelautailijaa treenannut täysillä tavoitteenaan olympialaiset, Blinnikka toteaa.
Pariisissa vuonna 2024 pidettäviin olympialaisiin voi maapaikkaan oikeuttavia näyttöjä antaa vasta 2023. Aikaa harjoitteluun on siis runsaasti, eikä vielä ole tietoa, missä kilpailuissa olympiapaikkoja on mahdollisuus saavuttaa. Niistä tiedotettaneen sitten, jos ja kun Tokion olympialaiset saadaan ensin pidettyä.
– Fiilis on tietysti outo, kun ei yhtään tiedä, mitä tapahtuu, Blinnikka sanoo.
– Kilpailuissammehan ei ole turvavälien kanssa ongelmaa, mutta matkustusongelmia saattaa olla vielä pitkään. On joka tapauksessa treenattava täysillä ja asennoiduttava muutenkin niin, että kilpailut järjestetään.
Varsinaiselta ammatiltaan Blinnikka on lentoemäntä. Mutta maaliskuussa alkaneet lomautukset jatkuvat yhä.
– Tykkään lentoemännän työstä paljon, mutta olen hyvä sopeutumaan. Nyt olen ottanut tilanteesta kaiken irti, kun olen ehtinyt treenata täysillä merellä. Ja kun normaalisti tulee matkustettua paljon sekä työn että purjelautailun merkeissä, on vaihteeksi ollut tosi kiva olla Suomessa.
Blinnikka on palkittu Vantaan parhaana urheilijana kahdesti peräkkäin. Mahdollisuus kolmanteen edellyttänee taas MM-kultaa.
– En ota paineita. Nautin vain omasta tekemisestäni ja hoidan hommat niin hyvin kuin mahdollista.
Blinnikka täyttää tämän vuoden lopulla 28 vuotta. Huipputason kilpailuvuosia pitäisi olla vielä monta jäljellä, vähintäänkin parin olympiadin verran.
– Tuuli Petäjä-Sirén on 36 ja vetää törkeän kovaa.