Katrinebergin kartanon puisto henkii entisajan tunnelmaa – Puutarhan alkuperäinen ilme vahvistuu suunnitteilla olevin kunnostuksin

Kartanon puiston hoidosta huolehti aikoinaan oma puutarhuri, joka tässä kartanon henkilökunnasta otetussa kuvassa nojailee terassimuuriin vasemmalla. Kuva on otettu 1930-luvun puolivälin tienoilla. Vantaan kaupunginmuseo

Susanna Paavola

Katrinebergin kartanon puistoa on kehitetty viime vuosina vantaalaisten virkistyskäyttöön. Puiston merkitys asukkaille on noussut entisestään poikkeuskesän aikana.

Katrinebergin puutarhahistoriasta on jäljellä eriaikaisia muistumia. Takapihan geometrinen terassipuutarha on todennäköisesti 1800-luvun alusta.

Kartanon edessä sijaitsevan viheralueen, parterrin, on arvioitu rakennetun ennen 1900-luvun vaihdetta. Aikanaan tämä alue oli somistettu runsain pensas- ja kukkaistutuksin. Parterria reunustivat simpukankuoret ja istutusten joukkoon oli sijoitettu patsas. Näiden romanttisten elementtien sijalla on nykyään lyhtypylväät.

Kartanopuistoon ollaan suunnittelemassa entistäviä toimenpiteitä. Takapihan romahtaneet terassi- ja porrasrakenteet tullaan korjaamaan ja jo maahan hautautuneet osiot siitä tullaan kaivamaan esiin.

Parterri on tarkoitus muokata alkuperäiseen soikion muotoon ja siihen istutetaan jasmikkeita, joita siinä muistitiedon mukaan on aiemmin kasvanut.

Kartanon lounaiskulmassa sijaitsevat vanhat syreenipensaat muokataan uudestaan syreenimajaksi.

Vantaan Sanomien ja Vantaan kaupunginmuseon juttusarjassa nostetaan esille paikallista historiaa tutustumalla museon kokoelmiin ja kulttuuriympäristöympäristökohteisiin. Kirjoittajat ovat museon henkilökuntaa.

Lisää paikkakunnan historiaan ja nykyisyyteen liittyviä juttuja löydät täältä .

Kommentoi

Mainos: Vantaan kaupunki Business Vantaa

Yrittäjä, älä huoli huomisesta! Vantaalla valmistaudutaan jo tulevaisuuteen

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut