Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Oikeusministeri Henriksson: Koronan riskiryhmillä on mahdollisuus kotiäänestykseen kuntavaaleissa, kertoo USU

Oikeusministeri Anna-Maja Henrikssonin (r.) mukaan kotiäänestäminen on ensi kevään kuntavaaleissa mahdollista kaikille koronan riskiryhmiin kuuluville, kerrotaan Uutissuomalaisen uutisessa.

– Kyllä, vaalilain kotiäänestämistä koskevaa pykälää voidaan soveltaa myös koronan riskiryhmään kuuluvien kotiäänestykseen, Henriksson sanoo Uutissuomalaiselle.

Koronan riskiryhmiin kuuluvia suomalaisia on Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen arvion mukaan yli miljoona. Oikeusministeriössä varaudutaankin siihen, että koronatilanteen jatkuessa kotiäänestämisen suosio saattaa kasvaa merkittävästi kuntavaaleissa verrattuna aiempiin vaaleihin.

Perinteisesti vain harvat suomalaiset äänestävät kotonaan. Esimerkiksi vuoden 2019 eduskuntavaaleissa annettiin yli kolme miljoonaa hyväksyttyä ääntä, joista kotiäänestäneiden ääniä oli hieman yli 10 000. Oikeusministeriön neuvottelevan virkamiehen Heini Huotarisen mukaan vaalijärjestelyt toteutetaan kuitenkin niin, että riskiryhmiin kuuluvienkin on turvallista käydä vaalipaikalla.