Ränsistyneelle Koivutorille annetaan piristysruiske – asukkaat haluavat ihan ensimmäiseksi autot pois jaloista

Ei tullut uusia asuntoja, kirjastoa eikä liiketiloja. Suunnittelu- ja tontinluovutuskilpailun voittajaehdotuksen toteuttaminen Koivukylän juna-aseman kyljessä Havukoskella karahti kiville loppuvuodesta 2019.

Rakentamisen aloittaminen tyssäsi ostoskeskuksen ja sen sisäpihan torialueen, Koivutorin, huonoon maineeseen. Kilpailun voittaneen Health City Finland piti mahdottomana ajatusta, että kukaan haluaisi ostaa asuntoa ränsistyneen, pubien valloittaman ostarin ja sosiaalisten ongelmien vierestä.

Tilanne muuttuisi, jos ostari purettaisin ja tilalle rakennettaisiin uusi. Siihen eivät liikekeskuksen osakkeenomistajat ole löytäneet yhteistä ymmärrystä. Samaan aikaan asukkaat odottavat parannusta jo vähän turhautuneena.

Yksi ostarin omistajista, Vantaan kaupunki, on nyt tekemässä kaavarunkoa eli yleissuunnitelmaa aiempaa laajemmalla alueella. Tarkastelussa on alue Koivukylän marketeille ja Rautakallion puiston itäpuolelle asti sekä pohjoisessa Peijaksentielle ja etelässä Koivukylänväylälle saakka.

Jo pelkkä kaavarungon laatiminen kestää kymmenisen vuotta. Asukkaat kulkevat alueella kuitenkin päivittäin eivätkä ymmärrettävästi jaksa odottaa, että edes jotain tapahtuisi. Siksi kaupunki antaa Koivutorille tekohengitystä ensi vuonna.

Loppuvuosi suunnitellaan ja 2021 aukion epätasaista laatoitusta kunnostetaan ja surkeassa kunnossa olevat portaat korjataan.

Tarvitsemme tavallisia puistonpenkkejä.

Kaupungin projektisuunnittelija Seija Tulosen mukaan tavoitteena on tehdä Koivutorista viihtyisä paikka, jossa voi myös viettää aikaa.

– Että väliaika eletään vähän paremmissa tunnelmissa, Tulonen sanoo.

Lähistön asukkailla on paras tieto, mitä alueelle pitää tehdä ja mitä he sinne haluavat. Siksi heille järjestettiin keskiviikkona avoin tapahtuma, jossa sai kertoa mielipiteensä Koivutorin parantamisesta. Lisäksi verkossa jatkuu vielä viikonlopun ajan kysely toiveista.

Yksi ongelma nousi esiin useammalta asukkaalta: Torin vaarallinen autoliikenne pitää saada loppumaan. Aukiolla pysäköidään, ja siellä ajavat muun muassa pizza- ja taksikuskit, joista kaikki eivät huomioi ajonopeudessaan torilla liikkuvia lapsia ja hitaasti käveleviä vanhuksia.

– Vaaranpaikkoja on ollut, toteaa nimettömänä pysyttelevä nainen painokkaasti.

Ja toinen jatkaa:

– Koivutorin yleisilmekin alkaa olla kuin entisessä Virossa.

Korjausten lisäksi kaupunki tuo Koivutorille myös ympäristöön sulautettua taidetta ja valaistusta kohennetaan.

Toimiva Koivukylä - Toimari ry:n puheenjohtaja Liisa Kaikulaa harmittaa, että kaupunki siirsi kirjaston radan toiselle puolelle Citymarketin liikekiinteistöön Koivukeskukseen.

– Vanha ostari rapistuu ja kirjasto jätti ison aukon.

Kaikulan mielestä kaupunki edisti omilla toimillaan tilanteen kurjistumista.

– Mitään ei tapahdu. Se on surullista.

Kaikula arvostelee myös Koivutorille jo aiemmin sijoitettuja epäkäytännöllisiä, meritähtiä tai ameeboja muistuttavia istuinpaikkoja.

– Ne ovat kuin toiselta planeetalta. Ne eivät ole löytäneet käyttäjäänsä.

Kaikula kaipaa arjen realismia.

– Tarvitsemme tavallisia puistonpenkkejä.

Havukosken Eläkeläiset ry:n varapuheenjohtaja Raija Lassila toivoo muun muassa sitä, että ostarin hissi kirjastoon olisi luotettavasti kunnossa. Hissiä tarvitsevat heikommin liikkuvat ihmiset, joilta jää muiden ihmisten tapaaminen väliin, jos hissi on tulessa rikki.

Vantaa toteuttaa Koivutorin kunnostuksen osana myönteisen erityiskohtelun ohjelmaa.

Lue myös: Havukoski on pääkaupunkiseudun helmi – Tämän lähiömaiseman uudistamisessa hätiköinti on kiellettyä

Koivukylän keskusta mullistuu – Katso kuvat suunnitelmista!

Päin harmaata betonia – Koivukylään koitti seinähulluuden aika

Huonon maineen Havukoski voi olla myös "yksi parhaista paikoista", vaikka parannettavaakin riittää

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut