Husin uusi tutkimus selvittää, helpottaako traumaperäisen stressihäiriön terapiamuoto koronapotilaiden hoitajien kuormitusta

Husissa aloitetaan koronapotilaiden kanssa työskennelleiden kuormituksen ja sen hoitamisen tutkimus. Sami Kuusivirta

Minna Harmaala

Husissa on alkanut tutkimus, jolla selvitetään, helpottaako traumaperäisen stressihäiriön hoitoon tarkoitettu EMDR-hoito koronapotilaita hoitaneiden psyykkisiä kuormitus- ja stressioireita. EMDR-terapiaa (Eye Movemen Desensitization and Reprocessing) annetaan tutkimuksessa uudella tavalla eli videon välityksellä.

Samalla kartoitetaan koronaviruspotilaita hoitavien terveydenhuollon ammattilaisten psyykkistä hyvinvointia ja terveyttä.

– Ryhmille annettavasta EMDR:stä on näyttöä kriisien aiheuttamien traumojen hoidossa, mutta ei siitä, miten se toimii videon välityksellä toteutettuna ja juuri epidemia-aikana työskenteleville terveydenhuollon ammattilaisille, sanoo tiedotteessa tutkimusta johtava psykologian dosentti ja psykoterapeutti Helinä Häkkänen-Nyholm Mementos Oy:stä.

EMDR eli silmänliiketerapiassa häiritseviä muistoja ja niihin liittyviä ajatuksia, tunteita ja kehon aistimuksia käydään läpi samanaikaisesti, kun potilaalle annetaan tätä edistävää ärsykettä. Terapiamuotoa suositellaan traumaperäisen stressihäiriön hoitoon.

Koronaviruspotilaita hoitavien terveydenhuollon ammattilaisten psyykkinen hyvinvointi on Husin mukaan ollut koetuksella pandemian aikana.

– On tärkeää, että terveydenhuollon toimijat löytävät toimivia tapoja suojella henkilökuntaansa sekä psyykkiseltä että fyysiseltä kuormitukselta. Työntekijät ovat kovassa paineessa ja osa on joutunut paikoin äärettömän kuormittaviin tilanteisiin, joista on seurannut voimakasta uupumusta. Lisäksi koronatilanteessa on ollut vaikeuksia sovittaa yhteen poikkeukselliset työolosuhteet ja yksityiselämä, kertoo tiedotteessa Husin IT-psykiatrian ja psykososiaalisten hoitojen linjajohtaja Jan-Henry Stenberg.

Uuteen tutkimukseen haetaan parhaillaan osallistujia.

Mukaan toivotaan 30 Husin terveydenhuollon ammattilaista, jotka ovat olleet mukana koronapotilaiden hoidossa. Osallistujat satunnaistetaan kahteen 15 hengen koe- ja kontrolliryhmiin.

Tutkimuksessa mitataan työperäistä stressiä ja psyykkistä oirehdintaa standardoiduilla oirekyselyillä.

Koeryhmä saa EMDR-terapiaa kolme kertaa viikon välein.

Molempien ryhmien oiremittaukset tehdään ennen jokaista terapiaa sekä seurantajaksolla, joka kestää kolme kuukautta. Koeryhmän viimeisen mittauskerran jälkeen myös kontrolliryhmälle tarjotaan mahdollisuus saada samaa terapiaa.

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut