Lentokentälle perustetaan viranomaisryhmä, joka vastaa koronan torjunnasta kentällä

Terveysturvallisuuden johtamisen tukiryhmä vastaa jatkossa tartuntatautien leviämisen estämisestä Helsinki-Vantaan lentokentällä ja suunnittelee toimintaa tilannekuvan mukaisesti.

– Ryhmä vastaa tältä osin kentän operatiivisesta johtamisesta ja sen käyttöön palkataan tarvittavat lisäresurssit. Lisäksi asiakasohjausta ja testausten kohdentamista tarkennetaan, kertoo Vantaan kaupunginjohtaja Ritva Viljanen tiedotteessa.

Ryhmässä on edustajat Vantaalta, Husista, THL:stä sekä Etelä-Suomen Aluehallintovirastosta (Avi). Ryhmä tekee tiivistä yhteistyötä lentoaseman muiden toimijoiden kanssa.

Ryhmää johtaa HUS:n lääkintäpäällikkö Eero Hirvensalo. Toimivaltaisena tartuntatautiviranomaisena toimii Vantaan tartuntataudeista vastaava ylilääkäri Kirsi Valtonen.

Lentoaseman koronatoimet olivat julkisen arvostelun kohteena jo viime keväänä.

Arvostelu on jatkunut elokuussa, kun tartuntamäärät ovat kääntyneet nousuun.

–  On tärkeä palauttaa luottamus lentoaseman COVID19-toimenpiteisiin ja saada kenttä toimintakykyiseksi, Viljanen toteaa.

Lentoaseman käytännön järjestelyistä, tilaratkaisuista ja matkustajien ohjaamisesta vastaa Finavia.

Vantaan tartuntataudeista vastaava lääkäri tekee tarvittaessa karanteeni- ja eristyspäätökset niille koronapositiivisiksi todettaville matkustajille, joilla ei ole kotikuntaa Suomessa ja jotka oleskelevat Vantaalla karanteenin tai eristyksen ajan.

COVID-19-tautiin liittyvissä kysymyksissä terveysneuvontapiste konsultoi Vantaan tartuntatauti- ja hygieniayksikköä.

Avi on ohjaava ja valvova viranomainen, jonka päätäntävallassa on esimerkiksi mahdollinen matkustajien velvoittaminen koronatestiin.

HUSLAB toimii lentoaseman näytteenotossa ja terveysneuvonnassa.

Husin epidemiologinen toiminto tuottaa tietoa ja konsultoi tarpeen mukaan eri toimijoita.

THL kerää tietoa epidemiologisesta tilanteesta ja kartoittaa lennoilla altistuneet.

Rajavartiolaitos ottaa kantaa muun muassa non-Schengen-matkustajiin, joilla ei ole Suomessa oleskeluun oikeuttavaa viisumia.

Lue myös: Kahdella henkilöllä todettu positiivinen koronatulos Helsinki-Vantaan massatestauksissa

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut