Lähes viidennes lapsista poissa päivähoidosta – THL:n ohjeet nostaneet kynnystä tuoda lapsi hoitoon

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) ohjeet vain täysin terveiden lasten tuomisesta varhaiskasvatukseen ovat näkyneet Vantaan päiväkotien lapsimäärissä.

Vajaa viidennes (17 prosenttia) varhaiskasvatukseen ilmoitetuista lapsista oli poissa elokuun toisella ja kolmannella viikolla.

– Ohjeistus on nostanut kynnystä tuoda lapsi hoitoon. Ennen koronaepidemiaa, lievistä oireista kärsivät lapset ovat tulleet varhaiskasvatukseen lievin oirein, arvioi varhaiskasvatuksen johtaja Sole Askola-Vehviläinen.

Tämä on huomattu myös Kartanokosken päiväkodissa.

Päiväkodin johtaja Tarja Turunen arvioi, että noin 10–20 prosenttia päiväkodin lapsista on ollut poissa elokuun loppupuolella koulujen lukuvuoden alettua.

– Osa lapsista tosin aloittaa vasta syyskuun alusta, mutta on myös ollut sairauspoissaoloja.

– Vaikuttaa siltä, että nyt jäädään herkästi pois.

Kartanokosken päiväkodissa ryhmästä on saattanut olla enimmillään viisi lasta pois, kertoo sadan lapsen päiväkotia johtava Turunen.

Turunen sanoo, että THL:n ohjeistukset ja niiden pikaiset muutokset ovat herättäneet kysymyksiä vanhemmissa.

Ohjeistusta päivitettiin ensin 20. elokuuta ja uudestaan 25. elokuuta.

Esimerkiksi allergiaoireista kärsivän lapsen hoitoon tuominen on herättänyt epätietoisuutta huoltajissa.

– Kaikilla lapsilla ei ole diagnoosia allergiasta. Allergia on perheessä päätelty siitä, että toinen perheenjäsen kärsii samantyyppisistä oireista allergiakautena.

Turunen kertoo, että tilanteista on selvitty keskustelemalla.

Turunen pitää THL:n uusimpia, 25. elokuuta annettuja, ohjeita oikeansuuntaisina.

Ne ovat allergisen lapsen sekä sairaana olleen lapsen varhaiskasvatukseen paluun suhteen lievempiä kuin edelliset ohjeet.

Lapsi voi nyt osallistua varhaiskasvatukseen, jos hänellä on allergista nuhaa, yksittäisiä aivastuksia tai jos hänen nenänsä alkaa valua ulos mennessä mutta oireilu loppuu sisätiloissa. Osallistumisen edellytyksenä on, että yleistila on muuten normaali.

Sairaana ollut lapsi voi nyt palata varhaiskasvatukseen yhden oireettoman päivän jälkeen. Aiempi ohjeistus edellytti kahta oireetonta päivää.

Päiväkodin johtaja huomauttaa, että THL:n ohjeistus yhdestä täysin oireettomasta päivästä on hyväksi myös siinä tapauksessa, että kyseessä on tavallinen flunssa eikä koronavirus. Lapsi paranee silloin nopeammin eikä tartuta muita.

Muutoin päiväkotiarki on käynnistynyt samoilla erityisjärjestelyillä, jotka otettiin käyttöön jo viime keväänä.

Käsihygieniasta huolehditaan erityisen hyvin.

Sisätilojen ja piha-alueen käyttöä on porrastettu ryhmien kesken, jotta ryhmien välisiä kontakteja voidaan vähentää.

Lasten huoltajat eivät saattele lastaan päiväkodin sisätiloihin, vaan heipat jätetään ovensuussa. Lapset myös haetaan ulkoilun aikana.

– Olemme huomanneet, että lapset haetaan aikaisemmin päivähoidosta, kun aikuiset ovat etätöissä, eikä työmatkoihin mene aikaa, Turunen kertoo.

Tuukka Laitala saatteli poikansa Leon Kartanokosken päiväkodin esikouluun.

Leo on ollut terveenä, eikä perheessä ole tarvinnut pohtia, voiko esikouluun mennä.

Tuukka Laitala pitää THL:n ohjeistusta hyvänä, ja itsestään selvänä myös normaalitilassa: vähänkään sairasta ei pidä viedä päiväkotiin.

Näin ohjeistetaan nyt:

Hengitystieoireista kärsivä lapsi ei voi mennä varhaiskasvatukseen. Palata voi yhden oireettoman päivän jälkeen.

Jos lapsella on allerginen nuha, yksittäisiä aivastuksia tai jos hänen nenänsä alkaa valua ulos mennessä mutta oireilu loppuu sisätiloissa, lapsi voi mennä varhaiskasvatukseen, jos yleistilansa on muuten normaali.

Jos lapsi on käynyt koronatestissä ja saanut negatiivisen tuloksen, hän voi palata päivähoitoon, kun hän on parantumassa, vaikka oireet eivät olisi kokonaan väistyneet.

Testituloksen viivästyessä, hoitoon voi palata yhden oireettoman päivän jälkeen jos lapsi ei ole altistunut virukselle, eikä kukaan perheestä ole ollut ulkomailla edeltävän 14 vuorokauden aikana. (THL 25.8)

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut