Vantaan kulttuuritalot ja teatterit toivovat yleisön palaavan – turvallisuuden eteen tehdään kaikki mahdollinen

Honey B & T-Bones tulee keikalle Kulttuuritalo Martinukseen 19. syyskuuta. Tulossa ovat myös muun muassa Race Horse Companyn Chevalier-keppihevossirkus ja Stella Polariksen Impro-musikaalishow. Leif Laaksonen

Tapahtumat: Katsomoon pääsee enintään puolet normaalista.

Armi Suojanen

Armi Suojanen

Kulttuuritoiminta on aloittelemassa syyskautta koronan varjossa, mutta kaikki keinot ovat käytössä, jotta yleisö voi palata katsomoihin turvallisesti Vantaalla.

Turvavälejä valvotaan, siivousta on tehostettu, käsidesiä on tarjolla ja henkilökunta käyttää maskeja, joita suositellaan yleisöllekin. Lisäksi katsomoihin otetaan normaalia pienempiä yleisömääriä.

Tiukin rajoitus on Kulttuuritalo Martinuksessa.

– Meillä on rajoitettu katsojakapasiteetti 84 paikkaan elo–syyskuussa. Katsojamäärän mahdollista nostoa lokakuussa pohditaan vielä, kertoo kulttuuritalojen päällikkö Christian Sandström.

Paikkamääräys on tullut viranhaltijapäätöksenä. Salissa olisi paikkoja runsaalle 400 ihmiselle.

Martinuksen isossa salissa on käytössä joka toinen penkkirivi ja penkkien välissä on kaksi tyhjää paikkaa. Lisäksi väliaikatarjoilu on tilattavissa vain ennakkoon

Olemme saaneet paljon tsemppiviestejä.

Tuula Turkia, Teatteri Vantaa

– Meillä on tosi turvallista, Sandström vakuuttaa.

Hän sanoo, että pieni yleisömäärä on tilojen vuokraajille kannattamatonta ja jonkin verran he tulevat vastaan salin vuokrassa.

Teatteri Vantaan katsomoon otetaan puolet normaalista eli noin 70 henkeä ja turvavälien toteutumista valvotaan.

Myös Raatikossa katsojamäärä on rajattu puoleen eli 50:een ja aamupäivän näytöksiin otetaan vain yhden päiväkodin tai koulun ryhmiä.

– Meillä on oma bussikuljetus, ettei tarvitse käyttää julkista liikennettäkään, kertoo Tanssiteatteri Raatikon johtaja Marja Korhola.

Yleisönäytöksissä perhe voi istua lähekkäin ja muuten noudatetaan turvavälejä.

– Reagoimme heti, jos tulee muutoksia.

Varotoimista huolimatta moni katsoja empii. Yleisö varaa nyt lippuja lyhyemmällä aikajänteellä kuin ennen korona-aikaa, vaikka teatterit ja konserttijärjestäjät ovat aiempaa joustavampia lipun perumisessa ja vaihtamisessa.

Lipun voi perua tai vaihtaa hyvinkin lyhyellä varoajalla, sillä kaikki haluavat, että katsomoon tullaan terveenä eikä altisteta muita mahdolliselle koronatartunnalle.

– Peruutuksia on tullut paljon, kertoo Teatteri Vantaan taiteellinen johtaja Anne Nielsen.

Normaalitilanteessa esimerkiksi Seela Sellan ja monen muunkin esitykset liput olisi jo loppuunmyyty, mutta nyt niitä vielä saa. Aiempia varauksia on peruttu.

Myös Raatikon Korhola sanoo, että ryhmävarausten tekijät ovat nyt varovaisia.

– Varauksia on tullut paljon vähemmän kuin normaalisti.

Esitystoiminta tyrehtyi kokonaan maaliskuussa ja esityksiä jouduttiin perumaan tai ainakin siirtämään.

– Ihmiset olivat ymmärtäväisiä, ja he halusivat pitää liput. Se oli kiva, kiittelee Martinuksen Sandström.

Martinus ottaa myös striimauksen käyttöön.

– Striimaamme Vilma Alinan lokakuun keikan ja liput ovat ostettavisssa keikalla.fi palvelusta.

Teatteri Vantaan myynti- ja markkinointivastaava Tuula Turkia kertoo, että lippuja kevään peruttuihin esityksiin ostaneet ihmiset vaihtoivat lippunsa lahjakortteihin "95-prosenttisesti". Osa myös lahjoitti lippurahat teatterille.

– Olemme saaneet paljon tsemppiviestejä, Turkia iloitsee.

Teattereiden ahdinkoa on helpottanut keväällä saatu opetusministeriön tuki, jonka avulla esitystoimintaa voidaan nyt käynnistää uudelleen.

Esityskalenterit on rukattu uusiksi ja kaikki toivovat, että yleisö rohkaistuu tulemaan takaisin katsomoon eikä koronatilanne muutu ainakaan huonommaksi. Jokainen toimija tekee kaikkensa, että yleisöllä olisi turvallista. Loppu on kiinni katsojien omasta käytöksestä.

Poimintoja

Tanssia, laulua ja teatteria

Tanssiteatteri Raatikon syksy alkaa 12.9. klo 16 Hulivili ja oikkuileva ilmasto -ensiesityksellä. Teos perustuu Tiina Nygårdin lastenkirjaan.

Teatteri Vantaa avaa ovensa torstaina 17.9. klo 14, jolloin kuullaan Eino Gröniä Minun elämäni, Eino Grön -konsertissa. Esitystä emännöi laulaja -pianisti Eeppi Ursin.

Teatterin syksyn ensi-ilta on kahden näyttelijän esittämä Seitsemän veljestä 10.10. klo 14. Syksyn esitykset Tukholmassa on siirretty ensi kevääseen.

Kulttuuritalo Martinuksen syyskausi on jo avattu. Palefacen keväältä siirtynyt Helsinki-Shangri La 10 vuotta kuullaan 11.9.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut