Kivistössä kannattaa katsella ympärilleen – kaupunginosa kertoo yhteiskunnan kehitystarinaa ja ilahduttaa arkeen lomittuvalla taiteella

Jukka Hakon takana kohoavan rakennuksen julkisivun taideteos Jaspiskujalla on Kaarina Kaikkosen Sateenkaaren pää, joka on toteutettu sateenkaaren väreissä loistavin alumiinilevyin. Leena Koivisto
Leena Koivisto

Leena Koivisto

Kotiseutuhistoriaa koko ikänsä harrastanut Jukka Hako pitää Kivistöä monessa mielessä kiinnostavana ja jopa erityisenä Suomen suurimpiin lukeutuvien asuntorakentamiskohteiden kärkijoukossa.

Kaupunginosan merkittävä ominaisuus on, että toisin kuin vaikkapa Tampereen Vuores, Espoon Suurpelto tai Helsingin Jätkäsaari, Kivistö rakentuu tiiviisti ja tarkoituksella junaradan viereen.

– Kivistö on suunniteltu varta vasten ratayhteyteen ja se on siten osa Vantaan ratahistorian kolmatta isoa vaihetta. Pääradan varsi oli Vantaan ensimmäinen kasvusormi, toinen oli niin sanottu Martinlaakson rata ja kehärata kolmantena vaiheena yhdisti nämä edelliset, Hako toteaa.

– Vantaan strategia on kaiken aikaa perustunut vahvaan raideliikenteeseen ja samalla kestävän kehityksen periaatteeseen, hän jatkaa.

Sillä, mitä ratkaisuja Kivistössä tehdään, on Hakon mukaan valtakunnallistakin merkitystä.

– Tulevaisuuteen kurkottaen on tehty monia uudenlaisia linjauksia, kuten esimerkiksi ydinkorttelien valtava tiiviys, keskitetyt jätejärjestelmät ja sujuvat pyöräilymahdollisuudet. Aika näyttää sitten onnistumisen.

Kaarina Kaikkosen kotikuusi kohoaa talon seinässä Jaspiskujalla luomassa asukkaille turvallisuuden tunnetta. Rakennusten paikalla kasvoi aiemmin kuusikko. Leena Koivisto

Hako näkee, että aidosti keskiaikakaupunkina ja Helsingin emäpitäjänä Vantaalla on oma pitkä tarina kerrottavanaan. Vantaan sisältä löytyy vanha kylärakenne ja se vanha agraariyhteiskunta, josta koko maakin on nykyisyyteensä ponnistanut.

Kivistössä ovat edelleen ympäristössä yhtä aikaa nähtävissä tuon saman kehityskertomuksen vaiheet.

– Kivistön mielenkiintoisessa kokonaisuudessa vanha ja uusi lyövät kättä toisilleen. Onko Vantaalla toista sellaista kaupunginosaa, jossa olisi vanha kyläalue, sodanjälkeinen omakotialue, rata ja radan viereen rakentuva uusi ydintaajama sekä Linnan kartanon kaltainen 1830-luvun aateliskartano aivan sen lähituntumassa? Ei ole.

Pertti Metsälammen Spiraali haluaa herätellä näkemään luonnon kauneuden. Leena Koivisto

Kivistön keskustarakentamisessa taide on asemakaavamääräyksissä linjattu otettavaksi alusta alkaen mukaan kaikkeen arkkitehtuuri- ja ympäristösuunnitteluun. Taide on haluttu nostaa osaltaan alueen laadun takaajaksi ja tuomaan myös rakennusten julkisivuihin väriä.

Kivistön suuralueeseen lukeutuvassa Seutulassa asuva Hako on mieltynyt asiointikäynneillään Kivistössä siihen, kuinka hienosti taide on mukana kaupunginosan arjessa.

– Kaikkea ei välttämättä heti edes huomaa, ja sitten hauskasti yllättäen äkkääkin jonkin jutun.

Muusta sävystä poikkeava kirkas väripinta on omiaan tuomaan potkua rakennuksen ilmeeseen. Leena Koivisto

Rakennuksiin tehtyä taidetta Kivistössä on muun muassa Eeva-Kaisa Berryltä, Pertti Metsälammelta, Kaarina Kaikkoselta, Eveliina Köntältä ja Maija Luutoselta.

Helsinkiläisen Kaikkosen uusin julkisivuteos, Ilon heijastuksia, valmistui keväällä Rubiinikehälle. Hänen aiemmat teoksensa löytyvät Jaspiskujalta, jossa ympäristöön väriä tuovat muun muassa Iltatähti, Sateenkaaren pää ja Kotikuusi.

– Kivistö on ollut mielenkiintoinen kohde, ja olen onnellinen siellä olevista teoksistani. Aina kun käyn siellä itse, ilahdun, hän naurahtaa.

Iloa hän toivoo pystyneensä tuottamaan myös asukkaille näiden arkiympäristöön.

– Monesti mietin ihmistä, joka työstään uupuneena laahustaa kotiin. Toivon, että hänestä tuntuisi mukavalta tulla kotitaloonsa. Kaikissa alueen töissäni on leikitteleviä, ehkä jopa lapsekkaitakin lämmön, läheisyyden ja rakkauden ajatuksia.

Lue lisää: Harvinainen sammal mutkistaa rakentamista Puu-Kivistössä – aloituskortteleista tehtiin valitus

Katso myös tämä: Silmät auki: Vantaalta löytyy taidetta puistoista, aukioilta ja talojen seiniltä

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut