Kartongin kierrätys lisääntyi korona-aikaan kolmanneksella, nyt osaan HSY:n jäteautoista tulee kartonkinen taideteos – Katso video, miten kierrätyskartonkinen Tyttö ja kartonkikorvakoru -teos syntyi

Kartonkikollaasi Tyttö ja kartonkikorvakoru perustuu tunnettuun maalaukseen. HSY

Minna Harmaala

HSY:n jäteautoihin tulee syksyn aikana lisää taidetta. Joihinkin autoihin ilmestyvä uusi teos on nimeltään Tyttö ja kartonkikorvakoru, joka perustuu Johannes Vermeerin Tyttö ja helmikorvakoru -nimisenä tunnetusta maalauksesta.

Tyttö ja kartonkikorvakoru on kierrätyskartonkinen kollaasi.

– Halusin teoksellani leikitellä roskan ja korkeakulttuurin kontrastilla. Kauniin ja arvokkaan teoksen luominen uudelleen kierrätyskartongista voi parhaimmillaan herättää katsojan näkemään kartongissa myös kauneutta, ei vain roskaa, taiteilija Jirka Väätäinen kuvailee teostaan HSY:n tiedotteessa.

Tyttö ja kartonkikorvakoru on osa HSY:n jäteaiheisten taideteosten sarjaa, jonka edelliset teokset ovat muistuttaneet biojätteen ja muovipakkausten lajittelusta.

Jäteautojen taideteosten avulla HSY haluaa mukaan nostaa jätemateriaalin arvostusta ja herätellä asukkaita näkemään jätteet uusien tuotteiden arvokkaaksi raaka-aineeksi.

– Omassa arjessa kartonkipakkaukset eivät välttämättä päädy taideteokseen, mutta kartonginkeräykseen lajiteltuina niistä on suurta hyötyä. Kierrätetystä kartongista tehdään esimerkiksi kirjekuoria, kartonkihylsyjä ja uusia kartonkipakkauksia, kuvailee HSY:n ympäristöasiantuntija Elina Mattero-Meronen tiedotteessa.

Kotien jätemäärien lisääntymiseen vaikutti se, että ihmiset olivat koronan takia paljon kotona.

Käyttöpäällikkö Juho Nuutinen, HSY

Koronakevään ja -kesän aikana pääkaupunkiseudun ja Kirkkonummen asukkaat kierrättivät kartonkia poikkeuksellisen paljon: kartonkia kertyi jäteastioihin tammi-heinäkuussa peräti kolmanneksen (33 prosenttia) enemmän kuin viime vuonna vastaavaan aikaan.

– Kotien jätemäärien lisääntymiseen vaikutti se, että ihmiset olivat koronan takia paljon kotona. Lisäksi esimerkiksi verkko-ostokset ovat lisänneet pakkaamista ja kartonkipakkausten määrää, toteaa tiedotteessa HSY:n käyttöpäällikkö Juho Nuutinen.

HSY:n tavoite on saada 60 prosenttia kotien jätteistä kierrätykseen vuoteen 2025 mennessä. Ensi vuonna HSY alkaa kerätä pakkaus- ja biojätettä kaikissa alueensa vähintään viiden asunnon kiinteistöissä.

Taiteen tuomista jäteautoihin HSY aikoo jatkaa. Vuosien varrella taidetta on tarkoitus ilmestyä 120–150 auton kylkeen. Tulossa on ainakin lasin ja metallin lajittelusta inspiraationsa saanut teos.

Vaikka nyt liikkeelle lähtevien jäteautojen kyljissä kiitetään kartongin lajittelusta, sama auto saattaa kerätä ajoittain esimerkiksi biojätettä. Eri reittien ja eri jätelajien kuljettaminen varmistaa HSY:n mukaan sen, että autot ovat koko ajan tehokkaassa käytössä.

Kartonkiteoksen taiteilija Väänänen on ikuistanut Tyttö ja kartonkikorvakoru -taideteoksen syntyprosessin videoon, josta näkee kollaasimenetelmän vaatiman tarkkuuden ja hahmotuskyvyn. Voit katsoa videon tästä:

Aiheeseen liittyvää

 1. HSY:n vaarallisen jätteen ja metalliromun keräysautot kiertävät syksyllä Espoossa ja Kirkkonummella
  23.8.2020 11:00
 2. Tutkimus: Lähes joka viides hävittää lääkkeitä väärin – Myös lääkelaastarit pitää palauttaa apteekkiin
  31.8.2020 9:54
 3. Kierrätysmuovi kierrätetään nyt uudestaan siivousvälineiksi – Sinituote hyödyntää S-ryhmän kukkaämpärit
  31.8.2020 9:10
 4. Pullonkerääjien unelma toteutui Helsingissä – uuteen automaattiin voi kaataa 100 tölkkiä tai pulloa kerralla
  27.8.2020 13:50
 5. Oletko huomannut? Panttiputkeen voi laittaa tölkit ja pullot kerääjien haettavaksi
  26.8.2020 10:20

Kommentoi

Mainos: Jonna Weckström ja Elina Nykyri

Turvataan sote-uudistuksessa järjestöjen toimintaedellytykset!

Mainos: Lauri Kaira

Blogi: Mitä Sote-uudistus muuttaa Vantaalla?

Mainos: Tuukka Saimén

Piilopuoluetuki vs terveydenhuolto

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut