"Hanhinyrkki": Valkoposkihanhi metsästettäväksi lajiksi lintumäärän rajoittamiseksi – nyt kannustetaan karkottamiseen myös ampumalla

Maa- ja metsätalousministeriön ja ympäristöministeriön asettama valkoposkihanhityöryhmä eli niin sanottu "hanhinyrkki" haluaa, että valkoposkihanhi olisi sisällytettävä lintudirektiivin liitteeseen II EU:n alueella metsästettäväksi lajiksi kannanhallinnan mahdollistamiseksi. Työryhmä esittää, että Suomi edistää aktiivisesti edellä mainittua muutosta yhteistyössä muiden valkoposkihanhien aiheuttamista vahingoista kärsivien EU-maiden kanssa, kerrotaan tiedotteessa.

Alkanutta syksyä koskien työryhmä esittää, että maatalousyrittäjiä kannustetaan yhteisten poikkeuslupien hakemiseen valkoposkihanhien karkotukseen viljelmiltä, sisältäen myös lintujen ampumisen yhtenä karkotuskeinona.

Työryhmä käsitteli myös Suomessa pesivän valkoposkihanhikannan aiheuttamien haittojen vähentämistä erityisesti kaupunkiympäristössä. Työryhmä esittää, että haittojen vähentämiseksi valkoposkihanhien käyttämien alueiden kokonaisvaltaista suunnittelua, nurmikoiden hoitoa, puistoalueiden aitaamista sekä yleisten alueiden puhdistamista tulee tiedotuksen ja karkotustoimien ohella lisätä ja kehittää.

Valkoposkihanhien aiheuttamat vahingot ja niistä maksetut korvaukset ovat lisääntyneet viimeksi kuluneen kymmenen vuoden aikana merkittävästi. Merkittävimmät vahingot syntyvät Suomen kautta muuttavien valkoposkihanhien aiheuttamina maataloudelle, erityisesti Itä-Suomessa. Lisäksi Suomessa pesivät valkoposket aiheuttavat haittoja erityisesti pääkaupunkiseudulla.

Yksi ja sama Helsingin puisto sai taas kyseenalaisen kunnian – valkoposkihanhia laskettiin siellä liki 800

Valkoposkihanhien aiheuttamien vahinkojen ja haittojen vähentäminen edellyttää työryhmän mukaan kokonaisvaltaista ratkaisua. Ratkaisu koostuu sekä lintujen karkottamisesta poikkeusperusteisesti, että niille soveltuvista ruokailupaikoista, joille karkotetut linnut voivat siirtyä. Jos vahinkoja ei voida ehkäistä karkottamalla, korvataan vahinkoja uudistuvan korvausjärjestelmän kautta.

Häiriöttömiä lintupeltoja tarvitaan valkoposkihanhia varten arviolta 3 000–5 000 hehtaaria.

Valkoposkihanhien aiheuttamien vahinkojen ja haittojen vähentämistä käsitellyt työryhmä luovutti raporttinsa esityksistä ja vaihtoehdoista ympäristö- ja ilmastoministerille sekä maa- ja metsätalousministerille poliittisia linjauksia varten.

– On selvää, että tarvitaan kokonaisvaltainen ratkaisu, jotta voimme estää mittavat vahingot, jotka ajoivat tänä keväänä monet viljelijät kestämättömään tilanteeseen. Työryhmän esitysten pohjalta työtä on hyvä jatkaa, ympäristö- ja ilmastoministeri Krista Mikkonen sanoo tiedotteessa.

Myös maa- ja metsätalousministeri Jari Lepän mielestä valkoposkihanhien aiheuttamat vahingot ovat nousseet kohtuuttomiksi viljelijöille.

– Siksi on erityisen tärkeää, että työryhmä esittää keinoja jo tälle syksylle hanhien paluumuuton alla. Hanhia on voitava karkottaa tehokkaasti ampumalla. Viljelijät tarvitsevat poikkeuslupajärjestelmän hyödyntämiseen myös tukea ja neuvontaa, Leppä linjaa tiedotteessa.

Useimmat kokeilluista valkoposkihanhien karkotuskeinoista on todettu teholtaan riittämättömiksi laaja-alaisten vahinkojen torjunnassa, sanotaan tiedotteessa. Karkotuskeinojen – mukaan lukien ampuminen – tutkimusta, kehittämistä ja käyttöä tulee työryhmän mukaan jatkaa. Työryhmä esittää myös ideakilpailun järjestämistä karkotuskeinojen kehittämiseksi.

"Valitettavasti ylilyöntejä on jo nähty" – Hanhiraivo voi leimahtaa puistossa, valkoposkihanhen hinta on 336 euroa

Nyt on kuumottavaa liikkua! – Korkeasaaressa on 150 valkoposkihanhen pesää, eläintarha joutui rajaamaan niille omia alueita

Valkoposkihanhia eristetään aitojen taakse Helsingissä – "Jos aitaan jää aukko, hanhet kyllä sen löytävät ja sitä käyttävät"

Valkoposkihanhet

Kokeiltuja karkotuskeinoja

Valkoposkihanhen aiheuttamien vahinkojen syntymistä on pyritty estämään käyttämällä erilaisia keinoja lintujen karkottamiseksi viljelyksiltä. Karkotukseen on käytetty muun muassa seuraavia keinoja:

Kaasutäytteisiä palloja, leijapalloja, isoja kumipalloja, peltolohkon aitaamista, hanhien varoitusääniä, kovia pamauksia, kotkien ääniä, kirkasta valolähdettä, kaasutykkejä, droneja sekä haukkaleijoja.

Useimpien karkottimien teho on kuitenkin vain lyhytaikainen tai hetkellinen. Lisäksi linnut tottuvat laitteisiin tai ne palaavat heti, kun karkotustoiminta taukoaa.

Myös koirien käyttöä on testattu, mutta tämä toimi vaatii ohjaajan läsnäoloa ja koiran jaksamisen takia myös useampia koiria. Hätistely myös lisää lintujen energiankulutusta ja sitä kautta ravinnontarvetta ja vahinkoja.

Laserkarkottimien käyttöä on testattu keväällä 2020 ja nämä karkottimet on havaittu tehokkaiksi. Laserkarkottimet ovat kuitenkin kalliita (noin 10 000 euroa/laite), niiden vaikutusalue on pieni (5–8 hehtaaria) ja niiden käyttö vaatii erityisosaamisen vuoksi koulutuksen. Ongelmana on lisäksi linnun väliaikaisen tai pysyvän sokeutumisen riski. Laserkarkottimilla voitaisiin kuitenkin suojata erityiskohteita, kuten kokeilualueita.

Luonnonvarakeskus tutkii parhaillaan erilaisten karkotuskeinojen tehokkuutta. Lintujen karkottaminen kuitenkin usein vain siirtää ongelmaa toisaalle, jos saatavilla ei ole esimerkiksi lintupeltoa, jossa linnut voisivat levähtää ja ruokailla vahinkoa aiheuttamatta.

Lähde: Valkoposkihanhityöryhmän raportti

Mainos: HotLips

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Vaalimainoksesi mukana bussimatkoilla ja aamupalapöydissä

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut