Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Saako Suomi EU-sanktioita alkoholin etämyynnin estämisestä vai ei? LM: meppi ja ministeriö eri käsityksessä

Suomi voi joutua EU-tuomioistuimeen, jos ei salli alkoholin etämyyntiä – vai voiko?

Etämyyntikiellon kumoamista ajava europarlamentaarikko Petri Sarvamaa (kok) tiedotti maanantaina, että Euroopan komissio pitää Suomen etämyyntikieltoa laittomana. Komissio oli vastannut Sarvamaan kirjalliseen kysymykseen alkoholin etämyynnin juridisesta tilanteesta Suomessa.

STM:n hallitusneuvos Ismo Tuominen kuitenkin sanoo tämänpäiväisessä Lännen Median jutussa, että Suomi ei ole vaikeuksissa EU:n kanssa alkoholin etämyyntikiellon takia.

– Olen itse henkilökohtaisesti neuvotellut komission kanssa. Komissio ei ryhdy mihinkään toimenpiteisiin Suomea vastaan, Tuominen kertoo Lännen Medialle (LM).

LM:n mukaan komission vastauksessa ei ole mainintaa EU-oikeudesta tai mahdollisesta rikkomusmenettelystä.

Sarvamaan mukaan etämyyntikielto rikkoo tavaroiden vapaan liikkuvuuden periaatetta ja sorsii suomalaisia kuluttajia suhteessa muihin eurooppalaisiin.

– Komission vastauksesta ilmenee, että Suomi ei ole niin sanotulla etämyyntikiellollaan täyttänyt notifiointimenettelyn vaatimuksia, eikä kielto näin ollen ole EU-oikeuden mukainen. Odottaako Suomea tässä rikkomusmenettely? Ministeriön ja hallituksen on pakko reagoida tähän, sanoo Sarvamaa tiedotteessaan.

Sarvamaan mukaan komissio kertoo vastauksessaan aloittaneensa keskustelut Suomen viranomaisten kanssa asian selvittämiseksi. Sarvamaa odottaa selvitystä asiasta sosiaali- ja terveysministeriöltä (STM) ja Valviralta.

Tällä hetkellä alkoholin etämyynti on Suomessa sallittu vain Alkolle. Esimerkiksi suomalaiset pienpanimot eivät siis voi myydä tuotteitaan kuluttajille verkossa.

Muista EU-maista on kuitenkin mahdollista tilata alkoholia myös suomalaiselle kotiovelle, kunhan myyjä ja kuljettaja ovat eri tahoja.

Yle kertoi alkuvuonna, että alkoholin tilaaminen ulkomailta on lisääntynyt vauhdilla.