Riippumaton tutkintaryhmä alkaa selvittää hallituksen koronapandemiatoimia Suomessa koronan ensimmäisen aallon aikana eli tammikuun alusta heinäkuun loppuun saakka.
Tutkintaryhmä toimii Onnettomuustutkintakeskuksen yhteydessä.
Tarkoitus on hallituksen mukaan selvittää, miten kriisissä on toimittu, jotta kokemuksista voidaan oppia.
– Ei ole tarkoitus etsiä sankareita tai syyllisiä, vaan läpivalaista toimiamme kriisissä, sanoi pääministeri Sanna Marin (sd.) valtioneuvoston hetki sitten päättyneessä tiedotustilaisuudessa.
Samaa toistelivat kaikki muutkin tilaisuuden puhujat.
– Tässä ei katsota, kuka mokasi ja mokasiko joku, vaan tässä tarkastellaan toimintaa, jotta voidaan kehittää varautumista, sanoi johtaja Veli-Pekka Nurmi Onnettomuustutkintakeskuksesta.
Tehtävämme on selvittää, miten asiat ovat menneet.
Johtava tutkija Kai Valonen
Hänen mukaansa kriisi antaa ainutlaatuisen tilaisuuden oppia tilanteesta.
Oikeusministeri Anna-Maja Henriksson (r.) kertoi, että tutkinnassa keskitytään julkishallinnon toimintaan. Esimerkiksi lääketieteellistä hoitoa ei siis tarkastella.
Vastaava tutkinta on tehty Suomessa muun muassa Turun terroristi-iskun jälkeen. Koronakriisin toimista on tilattu vastaava selvitys Nurmen mukaan ainakin Hollannissa.
Marinin mukaan on ollut hallitukselle alusta asti selvää, että kriisin hoidon kulku perataan tarkasti. Hän kiisti, että kyseessä olisi vastaus opposition esittämään kritiikkiin.
Marin kertoi, että valtioneuvosto tarkastelee toimintaansa lisäksi kahdessa omassa projektissa. Selvitykset kulkevat rinta rinnan.
Tutkintaryhmä saa Henrikssonin mukaan edetä tutkinnassa kuten parhaaksi näkee.
Johtava tutkija Kai Valonen kertoi, että tutkinnassa noudatetaan Onnettomuustutkintakeskuksen vakiintuneita käytäntöjä.
– Itse ryhdyn työhön yli 20 vuoden kokemuksella tutkintatyöstä.
Tutkintaryhmä kokoontuu ensimmäistä kertaa huomenna. Aluksi selvitetään hänen mukaansa tapahtumien kulku, jossa selvitetään kaikki keskeiset tilanteeseen vaikuttaneet toimenpiteet. Sen jälkeen kuullaan ihmisiä ja pyydetään asiakirjoja.
– Tapahtuma on erittäin monisyinen. Sen vuoksi tulee olemaan vaativaa tunnistaa keskeisimmät asiat. Tutkinnassa on pakko keskittyä kaikkein tärkeimpiin yksityiskohtiin ja sivuuttaa pienemmät asiat, muuten tutkinnasta ei tule koskaan valmista.
Vaikka ketään ei aiota syyttää virheistä, raportissa kerrotaan Valosen mukaan kaunistelematta, mitä olisi voitu tehdä paremmin.
– Kyseessä on tutkinta. Tehtävämme on selvittää, miten asiat ovat menneet. Kertyneen tiedon pohjalta muodostamme johtopäätökset.
Valonen uskoo, että aikaan saadaan hyvä raportti. Tutkintaselostus tulee olemaan kokonaan julkinen ja se julkaistaan keväällä.
Vielä on Valosen mukaan mahdotonta sanoa mitään esimerkiksi siitä, mitä virheitä on tehty. Sanna Marin arvioi kuitenkin, että kriisin hoidossa oli ongelmia ainakin materiaalisessa varautumisessa, tiedonkulussa ja toimivaltasuhteissa eri toimijoiden välillä sekä viestinnässä kansalaisille.