Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Viimeisin tilasto: Vantaalaisia työttömänä yli 76 prosenttia enemmän kuin vuosi sitten

Muutos: Työttömyysaste lähentelee Vantaalla 17 prosenttia.

Työttömyysaste on Vantaalla edelleen korkea, eivätkä tilastoissa vielä näy lentokentän alueen tuoreimmat yt-kuulumiset.

Viimeisin virallinen työllisyystilasto on heinäkuulta. Vantaan työllisyyspalveluiden johtaja Susanna Taipale-Vuorinen toteaa, että heinäkuussa työttömiä oli Vantaalla peräti 76,4 prosenttia enemmän kuin vuotta aiemmin.

Työttömänä oli 16,8 prosenttia työvoimasta, 20 432 vantaalaista. Heistä 6 071 oli lomautettuina. Avoimia työpaikkoja oli heinäkuussa 1 856. Työpaikkoja oli vailla tekijää noin 30 prosenttia vähemmän kuin vuosi sitten heinäkuussa.

Huonoin tilanne vuoden takaiseen verrattuna on nuorten kohdalla. Alle 25-vuotiaiden työttömien määrä oli heinäkuussa 2020 yli 100 prosenttia korkeampi kuin vuotta aiemmin. Luvussa näkyy monen nuoren kesätöiden peruuntuminen.

– Oletamme nuorten huonon tilanteen johtuvan myös siitä, että lomautukset ovat koskeneet voimakkaasti palvelualoja ja osa-aikaisia työtekijöitä, Taipale-Vuorinen sanoo.

Ely-keskuksen viikolla 13 alkanutta koronaseurantaa tarkasteltaessa selviää, että työttömänä olevien määrä lisääntyi Vantaalla eniten viikolla 13. Viikko alkoi maaliskuun 23. päivä. Silloin työttömäksi tai lomautetuksi jäi yli 4 200 vantaalaista. Nelinumeroinen lisäys työnhakijoiden määrässä nähtiin joka viikko aina toukokuun toiselle viikolle asti. Sen jälkeen viikoittainen lisäys on laskettu sadoissa. Poikkeuksena kesäkuun ensimmäinen viikko, jolloin työttömiä työnhakijoita tuli Vantaalla lisää 1 018 henkilöä.

Taipale-Vuorinen kertoo työllisyysviranomaisten seuraavan muutaman viikon viiveellä myös epävirallisia tietoja lomautettujen ja irtisanottujen määrästä.

– Parin viikon takainen epävirallinen tilasto kertoo lomautettujen määrän hitaasti laskeneen.

Myös työttömien työnhakijoiden määrä on laskenut. Lomautettuna tai työttömänä oli viikolla 34 yhteensä 18 352 vantaalaista.

Taipale-Vuorinen huomauttaa, ettei tilastossa näy vielä lentoasema-alueen tilanne kokonaisuutena. Finnair ja Swissport ilmoittivat satojen työntekijöiden vähennystarpeesta viikolla 35.