Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lue Vantaan Sanomien uusi kuukausiliite Selkovantaalainen täältä!

Finnairin irtisanottava henkilöstö saa Vantaalta erityiskohtelun – Lentoemännät voisivat helpottaa hoitoalan työvoimapulaa

Vantaan kaupunki on päättänyt tarjota Finnairin irtisanotuksi tai lomautetuksi joutuvalle henkilöstölle tukea. Apua tarvitaan, sillä Finnair ilmoitti viime viikolla yhteistoimintaneuvotteluista, joiden piirissä on Suomessa 2 800 työntekijää. Yhtiön suunnitelmissa on vähentää noin 1 000 työpaikkaa ja sen lisäksi toteuttaa lisälomautuksia.

Vantaan talous on vahvasti kytköksissä lentoasema-alueen menestykseen. Vantaan ratkaisu olla mukana suunnittelemassa ja rahoittamassa toimia, joilla autetaan Finnairin henkilöstöä, on osa kaupungin elinvoiman edistämispolitiikkaa.

Se, että korona on romahduttanut monen lentoasema-alueella toimivan yrityksen talouden, näkyy jo nyt Vantaan kaupungin tulovirroissa noin 15 miljoonan välittömänä vähennyksenä, kertoo Vantaan kaupunginjohtaja Ritva Viljanen.

Koronan kokonaisvaikutusten Vantaan talouteen arvioidaan olevan kuluvana vuonna peräti noin 110 miljoonaa.

Finnairin henkilöstön saama tuki tulee olemaan erilaisia työllisyys- ja koulutustoimia, kommentoi Vantaan elinkeinojohtaja Kimmo Viljamaa. Hän lisää suunnittelun olevan vasta alussa.

Kaupunginjohtaja Viljasen mukaan henkilöstölle tarjotaan todennäköisesti neuvontaa, uudelleenkoulutusta ja tukea uudelleen työllistymiseen. Osa koulutuksista voisi olla Finnairin henkilökunnalle räätälöityä.

– Lentoemännät ovat soittaneet minulle ja kertoneet, että heillä on sairaanhoitajan tai lähihoitajan koulutus. Osaaminen vaatisi vain päivittämistä.

Silloin ratkaisu voisi olla kaupungin tarjoama koulutus. Työpaikkakin todennäköisesti löytyisi, sillä Vantaan sosiaali- ja terveystoimessa on edelleen työvoimapula.

Finnairin henkilöstöjohtaja Johanna Karpin mukaan ratkaisuja uudelleenkouluttautumiseen ja -työllistymiseen etsitään julkisen hallinnon toimijoiden lisäksi myös yksityisten yritysten kanssa.

– Toimet voivat olla työstä työhön -tukea, opastusta työnhakuun, yrittäjyyteen tai mahdollisuuksia oppisopimuskoulutukseen, luettelee Karppi.

Viljasen mukaan tarkoituksena on tehdä Finnairin henkilöstön tukemisesta mallinnus, jota voidaan käyttää myös muiden vastaavan kokoluokan yritysten kohdalla. Yksi sellainen voisi olla yt-neuvotteluista ja 700 työntekijän vähennystarpeesta tiedottanut maapalveluyhtiö Swissport.

–  Näin isoa räätälöityä yrityskohtaista tukea emme voi kuitenkaan kaikille yrityksille tarjota, Viljanen tarkentaa.

Myös Finnairin Karppi toivoo, että poikkeustilanteesta monikantaisesta yhteistyöstä saatuja oppeja voidaan jatkossa hyödyntää laajemminkin eri yritysten vaikeissa tilanteissa.

Varat Finnairin henkilöstön tukemiseen otetaan Vantaan kasvu- ja työllisyyspalveluiden budjetista, joka on vuositasolla noin 40 miljoonaa euroa.

Viljanen muistuttaa, ettei lentoaseman vaikea tilanne ole vain Vantaan ongelma. Se koskettaa koko pääkaupunkiseutua ja koko maata.

Lue myös: Korona päätti Minnan, 45, lentoemännän työt keväällä – nyt hän opiskelee oppisopimuksella lähihoitajaksi, jossa on hyötyä aiemmasta ammatista