Mielipide: Tikkurilan ja Myyrmäen keskustoja ei pidä muuttaa kävelykaduiksi – Pariisilaishenkinen ostoskatu on valitettavasti vaikeaa toteuttaa tällä leveysasteella

Tuomas Suihkonen kirjoitti Vantaan Sanomien Lukijan areenalla (VS 16.8.), että Tikkurilan ja Myyrmäen ydinkeskustojen väylät pitäisi muuttaa kävelykaduiksi

Helsingin suuralue laajenee ja kaupunkirakenne tiivistyy. Vantaa on kaupunki, joka on vahvasti sidoksissa pääkaupunkiin ja pääkaupunkiseudun kehitykseen. Vantaa ei ole saari vaan kiinteä osa ympäröivää kaupunkikokonaisuutta.

On kuitenkin vielä Vantaan itsensä päätettävissä, kuinka se haluaa kehittää omaa ympäristöään ja millä tavoin se haluaa asemoitua tulevaisuuden pääkaupunkialueena.

Muistan omasta lapsuudestani kokemuksen, kun kävin ensimmäistä kertaa Tikkuraitilla, tuolla jo vahvasti ehtoopuolella olevalla Tikkurilan menneellä helmellä.

Uutena hieno, ja elinvoimainen, hetken. Nyt neljän lapsen isänä ymmärrän, että Tikkuraitin vetovoiman varmisti S-marketin tilalle tullut, alueen suurin kauppa, Tikkurilan Prisma, jonka siihen aikaan isot parkkitilat mahdollistavat koko kävelykadun hyvinvoinnin toisen keskeisen kaupan Maxin, sekä torin tuomien parkkipaikkojen kanssa.

Suomi on pohjoinen maa, jossa on keskimäärin kohtuullisen viileää sekä kosteaa suurimman osan vuodesta. Kuvitelma pariisilaishenkisestä ostoskadusta, jossa ihmiset nauttivat espressoa sekä viileää valkoviiniä, on valitettavasti äärettömän vaikeaa toteuttaa tällä leveysasteella ympärivuotisesti ja koska yrittäjien liikevaihto on sidoksissa asiakasmääriin, on vaikea nähdä kävelykaduille positiivista kehitystä.

Kylmä pitkä kävelykatu, jonne pitää saapua julkisilla, ei valitettavasti ole avain elävään keskustaan.

Koska kaupunkitilaa on kuitenkin rajoitetusti, keskittyisin sen kehittämiseen, millä on aidot mahdollisuudet kehittyä.

Vantaan kaupunkisuunnittelun sekä strategian pitää tukea asumisen sekä yrittämisen muotoja, jotka pyrkivät turvaamaan sekä helpottamaan ihmisten arkea, liikkuvuutta ja toimeentuloa. Vaikka kaupunki kasvaa ja rakentuu, sen ei tarvitse olla ahdas, vaikeasti tavoitettava ja lopulta unohdettu.

Tomi Mölsä

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut