Vantaa ennen ja nyt: Vieläkö muistat koiraveromerkin?

Kunnat saivat vuodesta 1991 lähtien itse päättää perivätkö ne koiraveroa.

Koiraveromerkkejä Helsingin maalaiskunnan ajalta vuosilta 1952 ja 1954. Stella Karlsson/Vantaan kaupunginmuseo

Annamari Juvonen-Eskola

Koiravero on aina herättänyt suuresti tunteita. Alun perin koiravero määrättiin vuonna 1878. Tarkoitus oli saada kuriin irtokoirat, jotka levittivät vesikauhua.

Jokaisella koiralla tuli olla veromerkki, joka kiinnitettiin kaulapantaan ja maksu hoidettiin vuosittain kunnallisverotuksen yhteydessä. Vero oli maalla kaksi markkaa ja kaupungissa kuusi markkaa.

Poliisin tehtävä oli ottaa kiinni veromerkitön koira, ja jos omistaja ei noutanut koiraa, poliisi sai lopettaa eläimen.

Koiravero aiheutti maaseudulla koirakannan kadon, sillä maaseudulla vero saattoi tuntua kovalta. Petoeläinten hyökkäily karjan ja hevosten kimppuun oli kuitenkin todellinen ongelma. Koiran tehtävä oli olla talonvahti ja pitää petoeläimet loitolla.

Tämän vuoksi maaseudulla luovuttiin koiraverosta vuonna 1882. Kunnat saivat päättää veron suuruudesta vuodesta 1894 lähtien. Tällöin verovapautuksen saivat porokarjan omistajat. Vasta vuonna 1942 porokoirien lisäksi vapautuksen saivat avustaja- ja opaskoirat sekä valtion ja suojeluskuntajärjestön koirat.

Vasta vuonna 1991 lähtien kunnat saivat itse päättää perivätkö ne koiraveroa. Useat kunnat luopuivat verosta melko pian, koska veron periminen saattoi aiheuttaa enemmän kuluja kuin tuottoa. Vantaalla luovuttiin verosta vuonna 2007, jolloin maksu oli 50 euroa. Helsinki ja Tampere luopuivat koiraverosta viimeisenä vuodesta 2018 alkaen.

Vantaan kaupunginmuseon kokoelmissa olevat veromerkit ovat Helsingin maalaiskunnan ajalta vuosilta 1952 ja 1954. Niihin on merkitty numero ja asuinkunta.

Koiraveromerkit oli palautettu takaisin silloiseen kunnanvirastoon, koska esimerkiksi boxeri Nelly oli muuttanut muualle ja Turre-koira oli kuollut.

Vantaan Sanomien ja Vantaan kaupunginmuseon juttusarjassa nostetaan esille paikallista historiaa tutustumalla museon kokoelmiin ja kulttuuriympäristöympäristökohteisiin. Kirjoittajat ovat museon henkilökuntaa.

Lisää paikkakunnan historiaan ja nykyisyyteen liittyviä juttuja löydät täältä .

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut