Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

KU-58:n Leo Uusimäki toi Vantaalle SM-hopeaa yleisurheilun kuninkuuslajissa

Urheilu: Kymmenottelija Leo Uusimäki otti elokuussa jo kolmantena peräkkäisenä vuonna mitalin Kalevan kisoista. Mutta kultaisetkaan SM-mitalit eivät saisi Uusimäkeä kylläiseksi.

Kymmenottelua pidetään yleisurheilun kuninkuuslajina. Hallitseva Suomen ”kuningas” on Oriveden Ponnistuksen Juuso Hassi, mutta vantaalaista Kenttäurheilijat-58 -seuraa edustava Leo Uusimäki otti hopeaa Turussa kolme viikkoa sitten pidetyissä yleisurheilun SM-kilpailuissa, Kalevan kisoissa.

– Hävitty hopea, toteaa 22-vuotias Uusimäki. Kaksi vuotta sitten hän sai niin ikään hopeaa, viime vuonna pronssia.

Kuukautta ennen Kalevan kisoja tekemällään henkilökohtaisella ennätyksellä (7415 pistettä) Uusimäki olisi jättänyt Hassin kakkoseksi.

– Huonoa suorittamista liian monessa lajissa, Uusimäki ruoskii itseään.

– Esimerkiksi keihäässä jäin viisi metriä ennätyssarjani tuloksesta, ja korkeuskin meni alakanttiin.

Päätöslajissa 1500 metrillä Uusimäen olisi kultamitaliin yltääkseen pitänyt voittaa Hassi 17 sekunnilla, mutta hän tuli maaliin vain vajaat kolme sekuntia ennen mestaria.

Eihän sitä tiedä, onko enää mitään kisoja koskaan.

– Ei löytynyt riittävästi puristusta.

Keihään, korkeuden ja 1500 metrin juoksun lisäksi kymmenottelussa on 100 metrin ja 400 metrin sileän juoksut, 110 metrin aidat, pituushyppy, seiväshyppy, kuulantyöntö ja keihäänheitto.

– Juoksut ja seiväshyppy ovat vahvimmat lajini. Treenaamisessa mennään vahvuudet edellä, koska niistä tulee pisteitä, Uusimäki selvittää.

– Heikompiakin lajeja pitää tietysti viedä eteenpäin. Pituushypyssä on eniten kehitettävää. Minun nopeudellani pitäisi hypätä pidemmälle, myöntää Uusimäki, jonka ennätys ulkona on 695 ja hallissa sentin parempi. Halliennätys syntyi viime talvikaudella.

– Hallikauden jälkeen jouduin olemaan jalkapöydän kipeytymisen jälkeen lähes kaksi kuukautta juoksematta, Uusimäki harmittelee. Silti hän on menneenä kesänä parantanut yhteispiste-ennätyksensä lisäksi ennätystään 400 metrillä ja keihäänheitossa.

Uusimäen tämän kauden päätähtäin oli EM-kisat, jotka kuitenkin peruttiin koronapandemian vuoksi.

– Eihän sitä tiedä, onko enää mitään kisoja koskaan. Mutta harjoittelemiseni perustuu tavoitteisiin, jotka ovat korkeammalla kuin Kalevan kisoissa.

Hiihto ja etenkin telinevoimistelu olivat Uusimäen harrasteissa pitkään etusijalla, kunnes noin kahdeksan vuotta sitten seiväshyppy alkoi kiinnostaa ja sitten muutkin yleisurheilulajit.

– 17-vuotiaana aloin kilpailla kymmenottelussa.

Kaksipäiväinen ottelurupeama on niin rajua touhua, ettei täyttä satsia pysty vetämään läpi montaa kertaa saman kauden aikana.

– Neljä viikkoa pitäisi olla väliä, kertoo Uusimäki.

– Vajaa viikko Kalevan kisojen jälkeen juoksin M22-ikäluokan SM-kisoissa 400-metrisen. Ei tuntunut hyvältä missään vaiheessa, toteaa Uusimäki, joka sijoittui silti neljänneksi. Tämän kauden jälkeen ikäluokkakisat ovat hänen osaltaan taakse jäänyttä elämää.

Kausi onkin pian paketissa. Viikon päästä on vielä viestijuoksun SM-kisat. KU-58 on ottanut miesten 4x400 metrillä edellisen neljän vuoden aikana kolmesti mitalin ja kuuluu taas suosikkeihin. Juokseehan joukkueessa Uusimäen lisäksi muun muassa Ville Lampinen, joka oli Kalevan kisoissa 800 metrillä toinen ja 400 metrillä viides.

Uusimäen ensi vuoden päätähtäin on universiadeissa, kansainvälisessä opiskelijoiden urheilutapahtumassa.

– Niiden on määrä olla Kiinan Chengdussa, Uusimäki hymähtää. Äänestä kuultaa realismi: Uusimäkikin tietää, että opiskelijat ympäri maailman tuskin kokoontuvat ensi kesänä Chengduun urheilemaan.