Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kivistön palvelukeskittymän toteuttajaehdokkaiden seulonta alkoi – arviointiryhmän jäsen: kauniit kuvat eivät kiinnosta, jos vuokralaisia ei saada

Palvelut: Avoin ilmoittautumismenettely keskuksen toteuttamiseksi houkutteli kuutta tahoa.

Saadaanko Kivistön keskustaan, rautatieaseman viereen, vihdoin kunnon palvelut? Ainakin ne ovat piirun verran lähempänä kuin aiemmin, sillä palvelukeskittymän toteuttaminen kiinnostaa alan toimijoita.

Maanantain määräaikaan mennessä avoin ilmoittautumismenettely keskuksen toteuttamiseksi houkutteli kuutta tahoa.

– Yllätyin, että tuli näin monta uutta, myöntää Kivistön projektijohtaja Gilbert Koskela, joka kuuluu myös toteuttajia arvioivaan ryhmään.

Jo aiemmin kiinnostuksensa olivat ilmaisseet Helsingin Osuuskauppa Elanto ja Kesko Oyj yhteisellä ehdotuksella sekä rakennusliike YIT Suomi Oy. Niiden lisäksi ilmoittautumishakemuksen jättivät Erikoissijoitusrahasto eQ Liikekiinteistöt, Nrep Oy, Lehto Tilat Oy sekä Konsortio A-Insinöörit, Huttunen-Lipasti Arkkitehdit ja Kohonen Partners.

Seuraavaksi alkaa seulontatyö parhaan mahdollisen toteuttamisvaihtoehdon löytämiseksi.

Arviointiryhmän puheenjohtaja, Vantaan kaupunkiympäristön apulaiskaupunginjohtaja Hannu Penttilä kertoi kaupungin tiedotteessa tiistaina, että hakemukset käydään nyt läpi ja neuvotteluihin parhaiden ehdotusten jättäneiden kanssa edetään pikaisesti.

Mitä todellisuuden pohjaa löytyy kuvien takaa.

Gilbert Koskela, projektijohtaja

Lue myös: Kivistön uusimman kauppahankkeen eteneminen näyttää mutkistuvan – "Tontin käyttö ei ole kahden kaupparyhmittymän asia"

Hakemuksiin on liitetty toinen toistaan hienompia havainnekuvia alustavista suunnitelmista, mutta ne eivät vielä vakuuta arvioitsijoita.

– Minua eivät kiinnosta tässä vaiheessa kauniit kuvat, vaan mitä todellisuuden pohjaa löytyy kuvien takaa, Koskela sanoo.

– Että löytyykö tiloihin vuokralaisia.

Hän viittaa hankkeen aiempiin vaiheisiin joitakin vuosia sitten.

–  NCC ja Skanska esittelivät hienoja suunnitelmia, mutta vuokralaisten löytämisessä olikin jo vaikeuksia. Jos vuokralaisia olisi ollut liikkeellä, olisi kauppakeskus ollut jo ajat sitten pystyssä, Koskela lataa.

Koskela huomauttaa kuitenkin, että tässä vaiheessa hakijoilta ei ole edellytetty sopimuksia vuokralaisten kanssa, vaan ideointia. Silti on arvioitava kuinka realistisella pohjalla toteutuksen voittaja on.

Ehdotusten arvioinnissa punnitaan monta asiaa: toteutettavuutta, toiminnallisuutta, käyttäjälähtöisyyttä ja resurssiviisautta. Hanke pitää muun muassa olla toteutettavissa nykyisen asemakaavan mukaisesti, ettei kaavamuutos enää viivyttäisi rakentamista.

Lisäksi toteuttajalla pitää olla osaamista, kokemusta ja taloudelliset resurssit kunnossa.

Tavoitteena on, että arviointiryhmä, johon kuuluvat Penttilän ja Koskelan lisäksi kaupunkiympäristön toimialan asiantuntijoita, kertoo tuloksensa kaupunginhallitukselle syys–lokakuussa. Sen jälkeen kaupunginhallitus päättää, miten asian käsittelyä jatketaan.

Koskelan mukaan vaihtoehtoina voi olla, että toteuttaja löytyy jo neuvottelujen perusteella suoraan tai toteuttajaehdokkaita vertaillaan toisiinsa pisteyttämällä. Voidaan myös järjestää kilpailu parhaiden toimijoiden välillä.

Kivistön keskustaan on odotettu palveluita jo vuosia, sillä nyt jo tuhansien asukkaiden keskustassa on vain pieni päivittäistavarakauppa. Ruokaravintoloita keskustassa on useampia.

Myös julkiset palvelut ovat puutteelliset. Vantaan kaupunki on kaavaillut keskustaan terveysasemaa, kirjastoa, nuoriso- ja kulttuuritiloja sekä avointa päiväkotia.