Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Alkot, S-ryhmän kaupat ja R-kioskit alkavat myydä alkoholijuomia keskiviikkona 9 minuuttia tavallista myöhemmin – taustalla tärkeä asia

Kansainvälistä FASD-päivää vietetään jälleen 9. syyskuuta. Kirjainyhdistelmä tulee sanoista fetal alcohol spectrum disorders. Suomeksi FASD tarkoittaa alkoholin aiheuttamien sikiövaurioiden kirjoa.

Asiasta muistuttaakseen suurin osa Alkon myymälöistä avaa ovensa vasta kello 9.09 ja myös R-kioskit ja S-ryhmän myymälät aloittavat alkoholijuomien myynnin vasta kello 9.09 eli yhdeksää minuuttia tavallista myöhemmin, kerrotaan Alkon tiedotteessa. Kansainvälinen FASD-päivä muistuttaa, että raskauden aikaiselle alkoholin käytölle ei ole turvarajaa, eli raskausaikana on oltava raittiina.

– Teemme yhteistyötä Kehitysvammaliiton kanssa ja FASD-päivässä mukana olo on meille tärkeä perinne. Olemme haastaneet mukaan myös päivittäistavarakauppaa. Viime vuonna mukaan lähti R-kioski ja tänä vuonna iloksemme saimme mukaan myös S-ryhmän myymälät. Liian moni lapsi joutuu kärsimään vanhemman alkoholinkäytöstä jo ennen syntymäänsä, sanoo Alkon vastuullisuuspäällikkö Marja Aho tiedotteessa.

Odottavien äitien raskaudenaikainen alkoholinkäyttö aiheuttaa vuosittain kehitysriskin tuhansille sikiöille. Joka vuosi Suomessa syntyy 600–3 000 lasta, joilla on jonkinasteinen alkoholivaurio.

Raskaudenaikainen alkoholinkäyttö on tällä hetkellä yksi merkittävimmistä kehitysvammaisuuden aiheuttajista länsimaissa. Se on myös ainoa, jonka aiheuttama haitta olisi täysin estettävissä. Siihen riittää odottavan äidin täysraittius raskausaikana.