Talous: Finavian johtaja Kimmo Mäki toivoo, että matkustusrajoituksia tehtäisiin vastuullisesti. Ne vaikuttavat monen ihmisen työhön.
Vantaan riippuvuudesta lentoasema-alueen yritysten menestyksestä on keskusteltu viime aikoina runsaasti. Matkustusrajoitukset iskevät lentoasema-alueella toimiviin yrityksiin ja yritysten ahdinko puolestaan näkyy Vantaan kaupungin tulovirtojen hupenemisena.
Lentokentällä ja sen ympäristössä toimii 1 500 yritystä, joissa työskentelee noin 20 000 henkilöä. Suurimmat yritykset ovat lentoasemayhtiö ja lentoyhtiö Finnair.
Vantaan kaupunki on päättänyt tukea Finnairin irtisanottavaa ja lomautettavaa henkilöstöä tarjoamalla esimerkiksi työllistymistä edistävää koulutusta.
Koronaepidemia on piiskannut armotta Finnairin lisäksi myös muun muassa Finavia-konsernia, joka työllistää noin 3 000 henkilöä. Moni heistä työskentelee Helsinki-Vantaan lentoasemalla.
Finavian toimitusjohtaja Kimmo Mäki pohtii, miten lentoaseman alueen yrityksiä voitaisiin parhaiten tukea kriisitilanteessa. Hän korostaa, että matkustusrajoituksissa tulisi muistaa vastuullisuus. Sillä hän viittaa niihin vaikutuksiin, joita matkustusrajoituksilla on noin 100 000 suomalaista työllistävään ilmailualaan.
Mäki sanoo rajoitusten olleen Suomessa tiukempia kuin muualla Eurooopassa.
– Suomessa lentomatkustajien määrä on ollut 85 prosenttia pienempi kuin viime vuonna samaan aikaan. Muualla Euroopassa vastaava luku on noin 65 prosenttia.
Mäki toteaa, että vaikka matkustusrajoitusten asettaminen on tärkeää, koko toimialan kannalta olisi pahinta, mikäli rajoitukset jatkuisivat pitkään.
– En nyt puhu kuukausista, vaan että ne jatkuisivat pitkälle ensi vuoteen.
Vantaa on yksi niistä kaupungeista, joiden talouteen matkustusrajoitukset iskevät rankasti. Kaupunginjohtaja Ritva Viljanen ei ota rajoituksiin sinänsä kantaa, mutta toteaa, ettei maan rajoja voida kokonaan sulkea.
Hän pitää tärkeänä, että luottamus lentämiseen ja lentokentän turvallisuuteen saadaan palautettua mahdollisimman nopeasti. Siihen pyritään muun muassa tekemällä koronatestauksia lentoasemalla.
– Olemme muutaman viikon aikana testanneet Helsinki-Vantaan lentoasemalla 2 700 henkilöä. Heistä koronapositiivisia on ollut 26. Se on alle prosentti testatuista.
Helsinki-Vantaan lentoaseman tilanne on aivan erilainen kuin esimerkiksi Turun lentoaseman tilanne, sanoo Viljanen.
– Turusta operoidaan viikossa vain yksittäisiä lentoja ja etenkin autoteollisuuden työntekijät ovat käyneet kotimaassaan, jossa on ollut paljon tartuntoja, Viljanen kommentoi.
Poikkeustilanne ei ainakaan vielä ole saanut Finaviaa turvautumaan irtisanomisiin. Koko konsernin henkilöstöä koskevat maaliskuussa alkaneet lomautukset sen sijaan jatkuvat syksyllä.
Poikkeustilanne ei ole vaikuttanut myöskään Helsinki-Vantaan lentoaseman kehitysohjelmaan. Kaikki ennen koronaepidemiaa suunnitellut uudistus- ja laajennustyöt valmistuvat aikataulussa, vakuuttaa Mäki.
– Terminaalin uusi lähtöaula valmistuu alkuvuodesta 2022, uudet porttialueet valmistuvat vuoden 2021 lopulla. Kaikki kehitysohjelman työt ovat suunnitelmien mukaan valmiina vuonna 2023, Mäki sanoo.
Hän korostaa, että kyse on investoinneista, jotka kurottavat pitkälle tulevaisuuteen.