Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lukutaitokampanja huipentuu tänään päivällä, Read Hour haastaa suomalaiset lukemaan tunniksi

Lukutaitoa juhliva kampanja huipentuu tänään kello 14, jolloin suomalaiset haastetaan lukemaan tunniksi.

Lasten ja nuorten säätiö järjestää Suomen suurimman lukutaitokampanjan, Read Hourin, nyt toista kertaa. Kampanjan tavoitteena on juurruttaa Suomeen uusi lukemiselle hurraava juhlapäivä ja nostaa erityisesti nuorten hiipunutta lukuintoa.

Kampanja alkoi 31. elokuuta ja se huipentuu tänään 8. syyskuuta YK:n lukutaitopäivänä.

– Elo–syyskuun vaihteessa Suomessa juhlitaan lukutaitoa. Olemme edelleen yksi maailman eniten lukevista kansoista, mutta viimeisin Pisa-mittaus antoi taas aihetta huoleen. Jopa joka kahdeksas nuori valmistuu peruskoulusta ilman riittävää lukutaitoa ja pojista yli 60 prosenttia kertoi lukevansa vain, jos on pakko. Tulos on huonontunut edellisestä mittauksesta, sanoo Lasten ja nuorten säätiön toiminnanjohtaja Olli Alanen tiedotteessa.

Lasten ja nuorten säätiö kysyi noin 1 500 nuorelta heidän lukutottumuksistaan kampanjan valmistelun tueksi. Nuorten näkemykset lukemisesta vaihtelevat.

Vastanneista vain neljäsosa piti lukemista ”siistinä”. Lisäksi nuoret kertoivat, että lukisivat enemmän, jos löytäisivät itselleen enemmän kiinnostavaa luettavaa.

– Noin puolet kyselyymme vastanneista nuorista oli onneksi sitä mieltä, että lukeminen on hyödyllistä ja yli kolmasosa sitä mieltä, että se on hyvää ajanvietettä. Näitä ajatuksia toivomme Read Hour -kampanjan vahvistavan, Alanen sanoo.

Viime vuoden tapaan kampanjaa suojelee tasavallan presidentti Sauli Niinistö.

Monet kaupungit ja hankkeessa mukana olevat kumppanit järjestävät kampanjan aikana erilaisia tempauksia.

Esimerkiksi Turussa valaistaan kirjastosilta ja Vantaalla luetaan Muumien Taikurinhattua monikielisesti. Vantaalla myös kaikissa päiväkodeissa, kouluissa ja toisen asteen oppilaitoksissa vietetään lukutuntia tänään kello 14.