Pienistä ja keskisuurista yrityksistä kolmannes arvioi suhdanteiden heikkenevän ja viidennes arvioi niiden paranevan seuraavan kahdentoista kuukauden aikana.
Tuoreet suhdannenäkymät eroavat huomattavasti edellisestä Pk-yritysbarometristä viime keväänä ennen koronviruksen leviämistä Suomeen. Yritysten suhdannenäkymien saldoluku laski 20 yksiköllä.
– Muutos on poikkeuksellisen suuri ja nopea. Viimeksi vastaavaa nähtiin finanssikriisin aikoihin. Tällä kertaa sukellus jäi onneksi hieman pienemmäksi kuin finanssikriisissä, Suomen Yrittäjien ekonomisti Petri Malinen arvioi työ- ja elinkeinoministeriön tiedotteessa.
Keväällä 17 prosenttia ennusti suhdanteiden heikkenevän ja 26 prosenttia paranevan.
Koronakriisin myötä nyt pienistä ja keskisuurista yrityksistä 32 prosenttia arvioi suhdanteiden heikkenevän ja 21 prosenttia paranevan seuraavien kahdentoista kuukauden aikana.
Odotukset liikevaihdon kehityksestä laskivat jyrkästi. Pk-yritykset arvioivat myös vähentävänsä investointejaan merkittävästi lähiaikoina. Kaikilla päätoimialoilla on enemmän investointejaan vähentäviä yrityksiä kuin niitä, joissa investoinnit lisääntyvät.
– Heikko tulos kertoo poikkeuksellisen suuresta epävarmuudesta talouskasvun ja toimintaympäristön suhteen, Malinen sanoo.
Talouden supistumisesta ja poikkeuksellisen epävarmoista näkymistä huolimatta pk-yritykset pyrkivät pitämään kiinni osaavasta työvoimasta.
– Myönteistä tilanteessa on se, että edelleenkin suuri enemmistö, eli 70 prosenttia pk-yrityksistä pyrkii säilyttämään nykyisen henkilömääränsä, toteaa Malinen.
Yritysten kassatilanne on heikentynyt voimakkaasti alkuvuodesta. 19 prosenttia yrityksistä raportoi vaikeuksista hoitaa maksujaan viimeisen kolmen kuukauden aikana.
Malisen mukaan tilanteen tekee vaikeaksi se, että yritysten jo valmiiksi tiukka kassatilanne ei mahdollista riittävää valmistautumista mahdolliseen toiseen korona-aaltoon.
Pk-yritysbarometrin julkistavat kaksi kertaa vuodessa Suomen Yrittäjät, Finnvera ja työ- ja elinkeinoministeriö. Tällä kertaa kyselyyn vastasi 5100 yritystä.
Elinkeinoministeri Mika Lintilä katsoo, että koronakriisin vaikutukset yritysten ja toimialojen välillä ovat poikenneet toisistaan huomattavasti.
– Kriisin seurauksia on pyritty lieventämään erilaisin politiikkatoimin. Kriisin vaikutukset ja yhä jatkuva epävarmuus näkyvät laajasti Pk-yritysbarometrin tuloksissa, mutta onneksi niissä näkyy myös uskoa tulevaan, Lintilä sanoo tiedotteessa.