Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

WWF varoittaa selkärankaisten villieläinten populaatioiden rajusta vähenemisestä – "Selkeä osoitus luonnon ahdingosta"

Selkärankaisten villieläinten populaatiot ovat pienentyneet hälyttävää vauhtia viime vuosikymmeninä, ilmenee WWF:n uudesta raportista.

WWF:n Living Planet -raportin mukaan maapallon luonto on suuressa ahdingossa. Raportissa tarkasteltujen selkärankaisten villieläinten populaatiot ovat pienentyneet keskimäärin 68 prosenttia vuodesta 1970 lähtien.

Raportti perustuu Living Planet -indeksiin, joka tarkastelee 4 392 selkärankaisen eläinlajin 20 811 populaatiota eri puolilla maapalloa. Seurannassa on nisäkkäitä, lintuja, matelijoita, sammakkoeläimiä ja kaloja.

Indeksi sisältää vain sellaisia selkärankaisten eläimien kantoja, joista löytyy riittävän hyvää seuranta-aineistoa. Indeksi ei kuvaa esimerkiksi hyönteisten ja muiden selkärangattomien eläinten tai kasvien populaatioissa tapahtuneita muutoksia.

– Raportin tulokset ovat selkeä osoitus luonnon ahdingosta. Kun populaatiot pienentyvät jatkuvasti ja voimakkaasti, kehitys johtaa vääjäämättä lajien uhanalaistumiseen ja myös sukupuuttoriskin kasvuun, sanoo tiedotteessa WWF Suomen pääsihteeri Liisa Rohweder.

Selkärankaisten villieläinten populaatioiden pienentymisen taustalla on ihmisen toiminta, WWF toteaa tiedotteessaan. Etenkin elinympäristöjä tuhoava maankäyttö ja luonnonvarojen ylikulutus uhkaavat luonnon monimuotoisuutta. Myös haitalliset vieraslajit, saasteet ja ilmastonmuutos ovat suuria uhkatekijöitä.

– Olemme jo pitkään hyödyntäneet luontoa yli sen kantokyvyn. Ylikulutuksen on loputtava, sillä monimuotoinen luonto on myös meidän ihmisten hyvinvoinnin perusta. Luonto tarjoaa meille muun muassa ruokaa, puhdasta vettä ja lääkeaineita, Rohweder sanoo.

Raportin mukaan luonnonsuojelualueita täytyy ylläpitää ja lisätä ja lisäksi on ennallistettava ihmisen muokkaamia elinympäristöjä.

Rohweder toteaa, että luontoon ja ilmastoon liittyviä poliittisia päätöksiä ja niiden toimeen panemista ei saa enää lykätä.

– Ne ovat terveytemme, hyvinvointimme ja turvallisuutemme kannalta välttämättömiä. Ensimmäisenä toimenpiteenä valtioiden tulee sitoutua YK:n biodiversiteettikokouksessa 30 prosentin sitovaan suojelutavoitteeseen, joka on myös EU:n biodiversiteettistrategian tavoite.