Vantaalla kaupataan kartanoa 1,3 miljoonalla eurolla – historiallisen rakennuksen maille on suunniteltu myös siirtolapuutarha-aluetta

Linnan kartanon uusklassista tyyliä edustava päärakennus on uusimpien tietojen mukaan peräisin 1830-luvulta. Leena Koivisto

Arvokohde: Linnan kartano etsii herättäjää ja arvostajaa.

Leena Koivisto

Leena Koivisto

Muutaman minuutin automatkan päässä Kivistön taajamasta sijaitsee historiallinen helmi, Linnan kartano. Siron rautaportin takaa siintävä kartanorakennus 16,6 hehtaarin tiluksineen on uinunut jo pitkään Ruususen unta ja siitä noin vuoden päivät myyntikohteena.

– Toivomme, että joku sen herättäisi ja sinne saataisiin taas eloa, kartanoa hallinnoivan Linnantalo Oy:n toimitusjohtaja Sanna Korpivaara sanoo.

– Paikka etsii sellaista ostajaa, joka olisi valmis panostamaan siihen ja osaisi arvostaa sitä.

Suojellussa kartanossa on asuinpinta-alaa 462 neliötä ja muun muassa käsinmaalatut tapetit lähes kaikissa huoneissa. Kylpyhuoneita on kolme ja yläkerrassa saunaosasto. Maineen kaikkineen kartanon saa omakseen 1,3 miljoonalla eurolla.

– Hinta on nyt asetettu niin, että kartano saadaan myytyä. Niin sanottua ilmaa siinä ei ole, Korpivaara toteaa.

– Rakennus on täysin asumiskelpoinen. Sinne voi saman tienkin muuttaa sisälle ja asua ihan tyytyväisenä, mutta kun kyseessä kuitenkin on vanha rakennus, joutuu siihen varmasti laittamaan rahaa ostamisen jälkeenkin.

Jonkinlaista kotimaan matkailukohdetta sinne voisi ajatella.

Tiloissa on täysi kalustus.

– Ne sopivat sinne, mutta eivät esimerkiksi meidän perheemme omakotitaloon, vaan olisivat ehkä Ikea-sohviemme kanssa aika hassun näköisiä, Korpivaara hekottelee.

Kalusteet eivät lähtökohtaisesti kuulu myyntipakettiin, vaan niistä neuvotellaan ostajan kiinnostuksen mukaan erikseen.

Korpivaara luonnehtii kartanoa mahdollisuuksien paikaksi sellaiselle, joka on valmis toteuttamaan siellä toimintaa.

– Esimerkiksi jonkinlaista kotimaan matkailukohdetta sinne voisi hyvin ajatella. Yksi tilan vanhoista rakennuksista on kaavoitettu majoituspaikaksi ja kartanossa olisi mahdollista pyörittää myös ravintolatoimintaa.

Ratsastustalliksi kaavoitettuun kivinavettaan elämää on jo luvassa. Navetta alueineen on myyty, ja sen ostaja aikoo ryhtyä tallinpitoon.

Kartanoyhtiön toimitusjohtaja itse asuu ja pyörittää ratsastusyritystä Tuusulan Jäniksenlinnassa. Omia aikeita hänellä ei Kivistön suuntaan ole.

– Kieltämättä ratsastuspaikan pyörittäminen suvun kartanolla olisi tavallaan unelma, mutta se vaatisi rahkeita ja rahaa. Lisäksi tätä omaa paikkaamme on nyt rakennettu ja kehitetty jo viisitoista vuotta ja viihdyn pienessä kyläyhteisössämme hyvin. Voin sanoa olevani jumittunut tänne Rusakkoputkaan, kuten me paikalliset aluettamme kutsumme.

Korpivaaran isovanhemmat ostivat kartanon vuonna 1973. Osakkaina on nyt 11 suvun jäsentä.

– Kaikilla on omat yrityksensä ja työnsä niin, että kenelläkään ei ole oikein aikaa eikä mahdollisuutta irrottautua kehittämään sen toimintaa.

Kartanon maille on kaavoitettu ja suunniteltu myös 3,2 hehtaarin siirtolapuutarha-alue 60 mökille, huoltorakennukselle ja talolle. Suunnitelmassa malliltaan identtiset mökit sijoittuvat alueelle riveihin, joista syntyy muodoltaan viuhkamainen kokonaisuus.

Viuhkamuotoa tukee myös mökkien väritys.

– Yhden rivin mökeillä on aina keskenään sama väri. Eriväristen rivien mukaan on helppo suunnistaa, mikä esimerkiksi pelastusajoneuvojenkin kannalta on eduksi, kartanon osakkaisiin kuuluva, Sanna Korpivaaran setä Tapio Korpivaara mainitsee.

Siirtolapuutarhan alue on myynnissä omana erillisenä projektinaan 699 000 euron hintaan.

– Toki kartanon ostaja voi ostaa senkin tai sitten joku muu. Alue on omassa rauhassaan, sinne on kaavoitettu oma tie eikä sinne ole näköyhteyttä kartanolta, Sanna Korpivaara selvittää.

Historia

Juuret vuosisatojen takana

Linnan kartano sijaitsee Keimolan kylässä Kylänpääntiellä lähellä Vantaanjokea joen eteläpuolella. Vastarannalla on valtioneuvoston edustuskartano Königstedt.

Kartanon historia on alkanut mahdollisesti keskiajalta, mutta viimeistään 1540-luvulla.

Omistajina on ollut niin aatelisia, sotilasvirkamiehiä kuin liike-elämänkin edustajia, muun muassa Stockmannin suku. Autoalalta tunnetun Korpivaaran suvun omistuksessa kartano on ollut vuodesta 1973.

Kartanoalueella on asutushistoriallista, henkilöhistoriallista, sosiaalihistoriallista, elinkeinohistoriallista ja yhteiskuntahistoriallista arvoa.

Lähde: Linnan kartanon rakennetun kulttuuriympäristön selvitys, 2016.

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut