Opiskelijat vaativat laadukkaampaa kouluruokaa Vantaalla – Vantin toimitusjohtaja: "Emme me osta huonoa lihaa tai perunoita, vaan raaka-aineet ovat kunnossa"

Kouluruoka: Vantilta vakuutetaan, että parannuksia ruoan valmistukseen on jo tehty.

Tällä lukukaudella kouluruoka on paikoin loppunut kesken. Osa oppilaista on ollut tyytymättömiä myös ruoan laatuun. Arkisto/Katja Juurikko
Mia Lindström

Mia Lindström

Vantaalla on tällä viikolla keskusteltu kouluruoan riittävyydestä ja laadusta. Asia nousi esiin, kun Vaskivuoren lukion oppilas Topias Rinne julkaisi Facebook-sivuillaan postauksen, jossa hän kuvien kera kritisoi kouluruoan heikkoa tasoa. Aiheesta uutisoivat muun muassa MTV ja Ilta-Sanomat.

Rinne on julkaissut myös kuntalaisaloitteen, jossa vaaditaan laadukkaampaa kouluruokaa. Sen on tähän mennessä allekirjoittanut yli 1800 ihmistä.

Vantaa käyttää kouluruokaan 1,74 euroa oppilasta kohden. Hinta sisältää paitsi raaka-aineet, myös kouluruoan valmistamisen ja kuljetuksen. Koko maan keskiarvo on reilun euron enemmän, eli 2,8 euroa.

–  Kyllä me opiskelijat ymmärretään, ettei noin pienellä budjetilla mitään viiden tähden aterioita saa, mutta ruuan pitäisi silti olla ravitsevaa, laadukasta ja syömäkelpoista, kuntalaisaloitteen tekstissä todetaan.

Vantaan kaupungille ateria-, puhtaus-, kiinteistö- sekä aula- ja turvapalveluja tuottava Vantti vastaa kouluruoasta valtaosassa Vantaan kouluja ja päiväkoteja.

Vantin toimitusjohtaja Taina Huttunen kertoo, että parannuksia kouluruoan laatuun, reseptiikkaan ja valmistustapoihin on jo tehty ja tehdään jatkossakin.

Kyllähän se harmittaa, jos pizza loppuu.

Vantilla on 40 niin sanottua valmistuskeittiötä, joissa valmistetaan päivittäin noin 40 000 annosta ruokaa kouluille ja päiväkodeille sekä hoivalaitoksiin. Näistä keittiöistä ruoka jaetaan edelleen pienempiin palvelukeittiöihin.

Hän toteaa, että yksittäisiä virheitä ruoan laadussa ja riittävyydessä sattuu ja niitä yhtiö ei kiistä. Huttunen toivoo, että kouluruokaan liittyvä palaute ohjattaisiin suoraan Vantille heidän palautejärjestelmänsä kautta. Näin heidän olisi mahdollisuus päästä tapauksiin tuoreeltaan kiinni.

– Keskimäärin meille tulee kymmenkunta palautetta viikossa, hän toteaa.

Vantaan kouluissa on päivittäin tarjolla sekä perusruoka että kasvisruoka. Kerran viikossa on kasvisruokapäivä, jolloin tarjolla on kaksi kasvisruokavaihtoehtoa.

– Kaiken ruoan pitää olla sellaista, että se kestää kuljetusta ja lämmitystä, sekä näyttää linjastossa houkuttelevalta, Huttunen kommentoi.

Toisinaan listalla ollut kouluruoka loppuu kesken. Näin kävi hiljattain parissa koulussa, jossa viimeisenä ruokailuun tulleelle ryhmälle ei kaikille riittänyt pizzaa.

– Ruokamäärien mitoitus perustuu kerättyyn tietoon ja kokemukseemme. Esimerkiksi alakoululaisista 96 prosenttia syö päivittäin koululounaan, yläkoululaisista 67–70 prosenttia, Huttunen havainnollistaa.

Määrät ovat toki erilaiset silloin, kun tarjolla on lasten lempiruokaa, kuten pizzaa tai kalapuikkoja. Tuolloin syövät usein myös ne, jotka muuten jättävät kouluruoan välistä.

– Lempiruokapäivät tietysti huomioidaan ruoan mitoituksessa, mutta joskus tietty ruoka voi silti loppua. Tarjoamme toki tilalle toista ruokaa. Mutta kyllähän se harmittaa, jos pizza loppuu.

Huttunen toteaa, että suurin kehityskohde Vantilla on se, miten saadaan valmistettua kaikille lapsille ja oppilaille maistuvaa ruokaa.

– Emme me osta huonoa lihaa tai perunoita, vaan sopimustoimittajilta ostetut raaka-aineet ovat kunnossa.

Hän muistuttaa, että hankintoihin liittyy tiukat laatuvaatimukset joita sopimustoimittajien tulee noudattaa. Mitä keskustelussa esille tulleeseen lihan kypsyyteen tulee, Vantti hankkii kaikki lihatuotteet valmiiksi kypsennettynä.

Vantin ateriapalveluissa kehitetään reseptiikkaa, tällä hetkellä erityisesti kasvisruokia, ja yritetään sitä kautta löytää uusia ruokia tarjottavaksi.

Kommentoi

Mainos: Tuukka Saimén

Piilopuoluetuki vs terveydenhuolto

Mainos: Lauri Kaira

Blogi: Mitä Sote-uudistus muuttaa Vantaalla?

| Päivitetty

Mainos: Jonna Weckström ja Elina Nykyri

Turvataan sote-uudistuksessa järjestöjen toimintaedellytykset!

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut